Muusika

Tartus tuleb Vanemuise sümfooniaorkestri hooaja avakontsert ja samas linnas ka IV Tartu Kammermuusika festival. Üle Eesti saab aga osa Nargenfestivalist – pikim ja mitmekesiseim kultuurifestival Eestis. Kava on mitmekülgne – rahvamuusikast klassika maailmatippudeni.

Narvasse on oodatud ooperifännid. Narva Ooperipäevadel kohtuvad ajalugu ja tänapäev, aristokraadid ja boheemlased. Kreenholmi Manufaktuuri müüride vahel saab nautida maailma muusikateatrite esituses head muusikat erilises atmosfääris.

Muuseum

Huvitav sündmus on Kesk-Eesti Muuseumitee. Järva valla 12 muuseumit ja turismiatraktsiooni avavad erakorraliselt kahel järjestikusel päeval oma uksed – maksad 5 eurot ja saad selle eest kõik need paigad läbi käia. Muuseumiteelistele on avatud hubased kohvikud, kus pakutakse maitsvaid suupisteid ja kohaliku hõnguga teed. Tegevusi jätkub hommikust hilisõhtuni nii lastele, noortele kui ka suurtele.

Ja muidugi tasub meelde tuletada, et Tallinna Muuseumipühapäeva raames on iga kuu esimesel pühapäeval Tallinna mitmed muuseumid tasuta sissepääsuga.

Süüa-juua

Laupäeval toimub Kuressaare kesklinnas piknik. Pika laua taha on oodatud kõik – broneeri laud ja kohtume juba Lossi tänaval.

Kohvi armastajad aga juba teavad, kus nad sel nädalavahetusel aega veedavad. Muidugi Kultuurikatlas, sest toimub Tallinn Coffee Festival. Nagu ikka, jõuavad ka sel aastal kaheks päevaks ühte katlasse podisema nii teada-tuntud kui ka uuemad kohvibrändid, kuid lisaks mekkimisele saavad sel korral külastajad end proovile panna ka kohvikunstis.

Varia

4. septembril toimub juba teist korda Põhja-Eesti Avatud triiphoonete, aedade ja verandade päev. Saab uudistada uhkeid mõisatriiphooneid ja koduseid kasvuhooneid, eripalgelisi aedu, maitsta pererahva poolt armastusega valmistatud toitu, nautida huvitavaid kunstielamusi ja osaleda töötubades.

Pärnus saab end aga proovile panna tuntuimas rahvaspordiürituses – Jüri Jaansoni Kahe Silla Jooksus.

Selle nädalavahetuse vast kõige uhkem üritus tuleb Tartus – AHHAA keskus saab 25 aastaseks. Selle puhul saab lennata helikopteriga, lustida 14-meetrisel batuudil, osaleda töötubades ning süüa maitsvat kringlit.

4. septembril toimub väga põnev ekskursioon: rännak „Tallinna elektrijaamast Kultuurikatlaks“. See tutvustab, kuidas Tallinna Gaasivabriku territooriumile rajatud toonasest Eesti suurimast elektrijaamast sai tänaseks rahvusvaheliselt tuntud unikaalne sündmuskeskus.

Meeldetuletus käimasolevatest näitustest

Hea on ka meelde tuletada, millised ajutised näitused veel nähtavad on. Näiteks Tartu Mänguasjamuuseumis „50 superfakti mänguasjadest!“, kus saab aimu ka Vana-Egiptuse mängukarudest jpm. Põlvamaa metsas on kunstinäitus „KUME“. See on erivajadustega kunstnike isikupärane eneseväljendus, julged mõtted, armastus, kurbus ja rõõm ja vaikuses kogetud emotsioonid. Metsanäitus kulgeb mööda laudteed ja on avatud aastaringselt.

Maarjaküla näitus Põlvamaa metsas

Ja muidugi võib veel Vabamu näitusel mõtelda kaasa teemal „Miks Eesti? 30 aastaga ENSVst e-Eestiks“, mis võtab kokku Eesti digiühiskonna kujunemisloo, saavutused ja heidab pilgu tulevikku. Mängulise väljapaneku ja kõnekate lugude kaudu püüab näitus vastata küsimusele, miks ikkagi sai just Eestist, endisest põllumajandusriigist digitaalne ühiskond ning millised uued väljakutsed ootavad meid ees.

Tartu Mänguasjamuuseumi näitus "50 fakti mänguasjadest"