Näitust oodates kutsutakse Kaunase elanikke ja külalisi külastama Yoko Ono installatsiooni „Ex It“, mis on praegu eksponeeritud Leedu Panga Kaunase filiaalis. Installatsioon on retrospektiivse näituse sissejuhatav osa ja jääb eksponeeritud 11. septembrini.

Yoko Ono alustas oma karjääri 1950. aastatel, kus ta tegi tihedat koostööd Fluxus'e liikumise rajaja George Mačiūnasega. Ono esimene isikunäitus koos töödega sarjast „Instruction Paintings“ toimus 1961. aastal New Yorgis AG galeriis, mille asutasid samuti Mačiūnas ja Almus Salcius. Lisaks oma uuenduslikele maalidele ja performance'itele hakkas kunstnik hiljem looma objekte, filme ja ruumiinstallatsioone, koondama teisi kunstnikke ühisaktsioonidesse ning kutsuma publikut aktiivselt kunstiprotsessidesse. Yoko Ono tõstatab oma performance'ites ja muudes töödes feministliku liikumisega tihedalt seotud teemasid, nagu naise keha ja naiste mõjuvõimu suurendamine ühiskonnas. Kunstniku nime seostatakse sageli ka patsifistliku liikumisega, mis on tänaseni enam kui aktuaalne.

Yoko Ono loomingu üheks keskseks komponendiks on ideed. Need võivad olla tõsised või mängulised, utoopilised või poeetilised, väljendatud sõnades või tegevustes, teostatud objektide ja installatsioonidena või lihtsalt publiku kujutlusvõimes. Tema tööd on väga poliitilised ja sotsiaalsed, mis ei kaota aja jooksul oma aktuaalsust, julgustades vaatajat kriitiliselt hindama ümbritsevat maailma ja kunsti keelt kasutades aktiivselt väljendama oma seisukohta olulistes sotsiaalpoliitilistes küsimustes. Vabaduse õppeaed on kutse tutvuda Yoko Ono loominguga ja mõtiskleda elu tõsiduse ja mängulisuse ning kujutlusvõime üle.

Näituse korraldab Kaasaegse Kunsti Keskus (Vilnius, Leedu) koostöös Serralvesi kaasaegse kunsti muuseumi (Porto, Portugal) ja Yoko Ono stuudioga Studio One (New York, USA) ning selle kuraatoriks on kunstniku kauaaegne sõber ja Fluxuse näituste kuraator Jon Hendricks. See on jätkuks 2020. aastal Serralvesi muuseumis toimunud näitusele, mis on spetsiaalselt kohandatud George Mačiūnase kodulinna Kaunase jaoks. Näitus korraldatakse projekti „Kaunas - Euroopa kultuuripealinn 2022“ raames ja see kestab tänavu 4. detsembrini.