Maailma kõige põhjapoolsem terrassidel asuv viinamägi - Murimäe veinikelder

Isegi, kui oled Eestimaad korduvalt avastanud, leiab kodumaalt pärle, mis tekitavad tunde, justkui viibiksid mõnes ihaldatud reisisihtkohas piiri taga. Meie oma Toskaana on lähemal, kui arvad. See asub Otepääl, maaliliste kuplite vahel. Külastajatele aastaringselt avatud Murimäel jagab lahke pererahvas lahkelt oma kogemusi veini valmistamisest. Ehedaid veinielamusi pakutakse maapealses paradiisis, kus külastajaid tervitavad viinamägi ja veinikelder. Varuda tasub aega ja broneerida sõpruskonnaga veinidegustatsioon, et nautida põhjamaises viinamarjakasvatuses valmistatud käsitööveine. Sealses suvekohvikus leiab aset põnevaid sündmuseid, nii et silm tasub peal hoida ka rikkalikul kultuurikalendril.

Murimäe

Tükike Napolit siinsamas Lõuna-Eestis - Malmizza

Eestimaa Toskaanast Murimäelt otse Eestimaa Napolisse ehk pitsa pealinna Tõrvasse. Malmizza on koht, kuhu sõidetakse ka kaugemalt Eestist, et nautida killukest Itaaliat siinsamas 1937. aastal suvituslinna staatuse saanud Tõrvas, kus pitsameister valmistab pitsasid oma lapsepõlvekodus. Muide, tegemist on tuntud ja armastatud tippkokaga, kes töötanud varem teisteski hinnatud restoranides. Malmizza pere teab, mida tähendab õige Itaalia pitsa! Kliendid, kes on Itaalias pitsat söönud, ütlevad, et Malmizza teeb ka itaallaste enda pitsale silmad ette.

Malmizza

Itaalia köögi nautlemise järgmine peatuspaik - Puusepa Pizza

Pitsanautlejatel tasub Lõuna-Eestisse kauemaks jääda, sest Taheva külas Valgamaal küpsevad Puusepa Pizza kiviahjus itaaliapärased õhukese põhjaga pitsad, mille valmistamisel kasutatakse kohalikku ja võimalusel mahedat toorainet. Muide, nädalavahetustel on Valga keskväljakul avatud ka Puusepa Pizza paviljon. Pitsal saavad kokku Karula rahvuspargis armastusega kasvatatud lambad, Metsavenna talus valminud mahedad raclette-juustud, Vana-Võrumaa hapendatud lehterkukeseened, aga ka Tsirgumäe toidusalu shiitake-seened. Saabujatele pakutakse Käbliku ja Purtse pruulikodade õlut ning Itaalia väikeste veinimõisate veine.

Puusepa Pizza Tahevas

Koht, mis on enamat kui restoran - Kolm sõsarat

2019. aastal avasid Karula rahvuspargi lähistel Lüllemäe külas kolm õde hubase restorani, kus saavad kokku tänapäevane ja isikupärane kokakunst, kohalik puhas tooraine ning siiras armastus külaliste vastu.​ Kolmes sõsaras kantakse tänapäevases võtmes edasi esivanemate väärtusi ja oskusi – nii toitu valmistades ja kasvatades kui ka külalisi vastu võttes. Saabujatele tutvustatakse lisaks selle paiga lugu, mis loob igast Kolme sõsarasse tulekust meeldejääva elamuse.

Kolm sõsarat

Restoran, kus kohtuvad Euroopa ja Eesti - Tammuri talu

Kõigile gurmeesõpradele ja toidunautlejatele mõeldud restoran, millel kindlat menüüd ei ole, aga kus valmistatakse roogi vastavalt aastaajale värskest ja eelistatult kohalikust toorainest. Peakokk küpsetab imemaitsva roa, mille kõrvale valib sobiva veini ja külastaja saab alles toidu saabumisel lauda teada, milline menüü teda sel korral ees ootab. Lisaks menüü tutvustamisele pajatab kokk lugusid ka koha ajaloost.

Tammuri talus leiab mõjutusi nii Eesti kui Euroopa köögist, aga väikseid vihjeid ja vimkasid ka kaugematest maailmanurkadest. Restorani veinikeldris on õilsaid jooke pea kõigist tuntud veinipiirkondadest.

Tammuri talu

Toit elavalt tulelt - Toidupada

Toidupada on tegutsenud Otepää maaliliste kuplite vahel 2010. aastast. Looduskaunis kohas asuva Toidupada maalähedaselt romantiline hoov tervitab perenaise Kristaga inimesi, kellele meeldib maamiljöö, looduslik privaatsus ning hea, kuid samas lihtne ja ehe eestimaine toit kohalikust värskest toorainest.

Aastate jooksul valmistatud toidud on välja kujunenud perenaise vanaema äraproovitud retseptidest. Neist on üles leitud maitserõõm harjumuspärasest ja lisatud ka midagi tänapäevast. Oma metsadest, aedadest ja põldudelt pärit toit valmib valdavalt elaval tulel – pajas, pannil või sütel.

Toidupada

Armastatud lähedal ja kaugel - Kivitalu restoran Rock Summer

Kivitalu restoran on kuulus lähedal ja kaugemalgi maitsva ja värske toidu poolest, mis on sündinud armastusega talu ja lähikonna maheandidest. Restoran on avatud ettetellimisel.

Peegelvaikset järvevaadet nautides saab süüa Kivitalu lammaste liha, oma kanade munadest tehtud pannkooki ja omletti. Pererahvas kasvatab ise kartulit, peeti ja porgandit. Mida ise ei kasvata, see hangitakse Lõuna-Eesti talunikelt. Aga milline on seos Kivitalul ja Rock Summeril? Kivitalu on Rock Summerite korraldaja Jüri Makarovi kodu. Tema on ka Kivitalu restorani Rock Summer chef.

Kivitalu kalavaagen


Joogid puhtast toorainest - Nuustaku pruulikoda

Otepääl asuvas Nuustaku pruulikojas ja õllebaaris ärkavad ellu vana Nuustaku õllekultuuri parimad maitsed. Kui soovid osa saada heast õlleelamusest, maitsvast kõhutäitest ja muidugi autentse pruulikoja atmosfääri töötubadest, tootedegustatsioonidest, on Nuustaku pruulikoda sinu jaoks.

Nuustaku pruulikoda