Kellele meeldivad retked ja tuurid, kus lisaks elamustele ka teadmisi saada, seda ootab nädalavahetusel Raplamaa loodus, Kadrioru park või Pärnu linn. Raplamaa kutsub rabas mõtisklema ja laukas ujuma, metsikud Matkad toimuvad väikestes gruppides ja eemal laudteedest. Tallinna Linnamuuseum esitleb Kadriorus peresõbralikul ekskursioonil Peeter I maja, rännakul kasutatakse kõiki meeli ja muu hulgas tutvutakse ürtidega, mis kasvasid Katariina aiakeses. Pärnus viib kohalik giid teematuurile „Trust me! I’m a local“, eesti keeli „Pärnu pajatab“. Tuttavamaks saavad ka linna tundmatumad sopid ja lood ulatuvad keskajast kaasaegse suvepealinnani.

Pärnu teematuur

Muusikast kõlab folk, vanamuusika, ooper ja muugi. Eesti suuruselt teisel saarel rõõmustab Kassari külas traditsiooniline Hiiu Folk, vanamuusikat mängitakse Haapsalus, muusikat folgist rokini esitatakse Ostrova festivalil, kus tippartistide kõrval astuvad üles ka Setomaa noored.

Hiiu Folk

Saaremaal on juba Baltimaade suurima ooperifestivali tiitlini jõudnud ooperipäevad, kuhu pääsemine on muutunud privileegiks. Rebasemõisa festival üpris Läti piiri ääres toob kokku kõik need, kes naudivad head Eesti muusikat mitmes žanris.

Rebasemõisa festival

Miks mitte kunstisaalist või linnaruumist inspiratsiooni otsida? Pärnus algab Põhjamaade kunstinädal, lisaks jätkub Pärnu Uue Kunsti Muuseumis aktinäitus „Mees ja naine“, Viljandis Kondase keskuses on ka Londoni ja Pariisi lavadel imetletud Ukraina kõrgmoelooja Elena Tkachenko näitus „Unikaalsed kollektsioonid“.

Aktinäitus Mees ja naine

Kunst tuleb suvel ka õue: Tõrva keskväljakul on sügiseni liivaskulptuuride näitus „Vabaduse park“, mille teemaks on Baltimaade ja Ukraina vabadus.

Tõrva Vabadusepark

Varia rubriik on eesoleval nädalavahetusel eriti külluslik: saab valida põnevaid talusid üle-eestilise avatud talude päeva programmist või nautida parimaid palu Haapsalu toidutänaval. Päris mitmel festivalil on peategelaseks tasapisi pimenevad, kuid siiski soojad ööd: Valgamaal ootavad uma üülaat ja Tõrva tulepäevad ning Pärnumaal Kabli päikeseloojangu festival. Rakvere linnuses on rüütlikultuurist inspireeritud mõõga ja mantli päev ning Pärnumaal koguperefestival „MotoNostalgia“.

Uma üülaat