Sandön (Sandhamn) – populaarne sihtkoht terves Rootsis

Sandöni saar on just nagu klassikalises Rootsi filmis – armas, väike ja hubane. Saarel asub Sandhamni väike asul, mis võimaldab külastada nii Trouville kivikäänulist randa, ajalooliste eksponaatidega täidetud Sandhamni muuseumit, mängida golfi ning kogeda kohalikke maitseelamusi erinevates restoranides ja kohvikutes. Lisaks on Sandönile jõudmine omaette elamus juba ainuüksi seetõttu, et sinna pääseb vaid üle mere. Paaditransporti saarele leiab igale maitsele – vali selline kruiis, nagu ise tahad.

Sandön


Looduskaitse all asuv Grinda saar

Kui tahad tunda end nagu Astrid Lindgreni filmis, siis mine Grindale! Looduskaitse all olev saareke sarnaneb oma maagiliste vaatepunktide ning erinevate ujumiskohtadega just Lindgreni filmile. Kuigi kõige levinum vaatepilt Grinda saarel on lambakarjad lagedatel aladel, siis tegelikult sai Grindast looduskaitseala hoopis seal elavate rebaste, mäkrade, metskitsede, merikotkaste ja kulliliste jaoks.

Rootsile kohaselt on Grinda saarel mitmeid veespordi harrastamise võimalusi, näiteks saab seal sõita kajakidega. Saarel on ka väga palju erinevaid võimalusi ööbimiseks, mille hulgast leiad kindlasti oma lemmiku.

Grinda


Orgaaniliste maitsete saar Svartsö

Svartsö on üks suuremaid saari Rootsi kesksaarestikus ning sellel saarel asub omakorda mitu väikest järve, milles on suvel hea supelda. Kuna saar on üsna tasane, soovitame seda uudistada rattaga, et näha ilusaid metsatukkasid, hulgaliselt lehmi, hobuseid ja lambaid. Ööbimisega pole Svartsöl samuti muret – näiteks saad rentida vee peal asuvat paatmaja või ööbida luksuslikus telgis vee ääres. Saarel asuv Värmdö regioon on tuntud just oma kohalike orgaaniliste maitsete poolest, mida tasub kindlasti järele proovida.

Svartsö


Mandrist vaid mõnesaja meetri kaugusel asub Vaxholm

Stockholmi külje all asuv Vaxholm on üks populaarsemaid saari Rootsis. Reisijana on seda mugav külastada: mandriga ühendab mitu maanteesilda, pealinnaga bussiühendus ning mitmed parvlaevaliinid pakuvad ka paaditeenust Stockholmi kesklinna ja paljudele teistele Stockholmi saarestiku saartele.

Saar ise koosneb umbest 70 väiksest saarest ning neid kõiki saab jalgsi avastada. Külastajaid ootavad nii poed, kohvikud kui ka kalastusmuuseum. Sõjaajaloohuvilised saavad sõita saarele, kus asub 17. sajandi tsitadell, mida tuntakse ka Vaxholmi lossina. Kohalikud pakuvad ka paadituure, mis võimaldavad imetleda kogu Stockholmi saarestikku.

Vaxholm


Suvita Rootsi läänekaldal Brännöl

See on saar, mis asub küll Rootsi läänekaldal, kuid autosõit Brännöle kulgeb ilusate vaadete saatel. 800 elanikuga saarel on kõik eluks vajalik olemas ning see on tuntud oma traditsiooniliste suviste tantsude ja lastesõbralike randade poolest. Bränno on ideaalne koht suvitamiseks – seal saab päevitada ning teha kaljult vettehüppeid. Kui tahad veelgi enam seigelda, siis saar on sillaga ühendatud naabersaare Galteröga.

Brännö

Rootsil on suurepärane teedevõrgustik, mistõttu saab seal mugavalt liigelda nii laeva, auto kui ka jalgrattaga. Üha rohkem inimesi reisib Eesti-Rootsi suunal ka autoga. Üks hea võimalus selleks on kasutada DFDS Paldiski-Kapellskär liini, kuna nii väldib Stockholmi tihedat liiklust ja jõuab kõige kiiremini sihtriiki – kõigest kümne tunniga. Nii võid näiteks hommikul laevale minna ja oled juba õhtuks sihtriigis.