Kaks suurimat päikesega seotud müüti

Päikesekaitsekreemi peab kasutama ainult suvel.

SPF-kaitsekreem peaks olema kasutusel aasta ringi. Sügisel ja talvel küll päikesepaistelisi päevi palju ei ole, kuid UVA-kiired levivad siiski ning põhjustavad naha enneaegset vananemist.

Mida rohkem päevitada, seda rohkem D-vitamiini keha toodab.

See ei vasta kahjuks tõele. Piisab 10–30-minutilisest päikese käes viibimisest, et kasulik toime saavutada. Liigne päevitamine kahjuks just pärsib D-vitamiini sünteesi.

Kuidas mõjub päike meie nahale? Kuidas ja millega kaitsta oma nahka?

Päikesel on meie organismile väga suur positiivne mõju. Ta tugevdab immuunsüsteemi, elavdab vereringet ja on suurim D-vitamiini allikas. Kuid selleks, et seda positiivset mõju saavutada, ei ole vajalik otsene päevitamine, vaid piisab juba 10-minutilisest päikese käes viibimisest. Liigne päikesekiirgus on naha kõige suurem vaenlane, sest see tekitab naha enneaegset vananemist ja suureneb nahakasvajate tekkerisk. Tuleb meeles pidada, et päevitus on naha kaitsereaktsioon päikesekiirgusele ja juba esimene märk nahakahjustusest!

Selleks et enda nahka kaitsta, on oluline vältida pikaajalist päikese käes viibimist. Eriti ohtlik on keskpäevasel ajal rannas päevitamine. Kui see on vältimatu, siis peab nahka korralikult vastavate toodetega kaitsma. Parima kaitse tagab riietus ja regulaarne SPF 30 või 50 kasutamine. Unustada ei tohiks ka päikeseprille ja peakatet.

Millal võiks hakata päikesekreemi kasutama?

Päikesekreemi tuleb kasutada juba lapsest saati, sest noorena saadud päikesepõletus suurendab nahavähi tekkeriski. On olemas spetsiaalsed tooted, mis on mõeldud beebidele ja väikelastele. Need tooted on 100% mineraalse koostisega ning on sobilikud ka beebi õrnale nahale. Lapsed peaksid intensiivse päikese käes viibimise ajal kindlasti kasutama ka UV-kaitsega riietust, mis on UPF-märgisega.

Mille järgi tuleb valida päikesekaitsekreemi?

Turul on väga lai toodete valik, mis jagunevad keemilisteks ja mineraalseteks kaitsekreemideks. Üldiselt mineraalsed kreemid ärritavad nahka vähem, kuna jätavad nahale valge kihi ega imendu väga nahka. Seetõttu on ka just peamiselt lastele mõeldud tooted mineraalse koostisega. Keemilised imenduvad jällegi paremini ega jäta nahale tugevat kihti. Samuti on tooted jaotatud vastavalt naha tüübile ja sisaldavad lisaks kaitsele ka nahka niisutavaid, rahustavaid ning matistavaid toimeaineid.

Kreemi kaitsefaktor võiks olla vähemalt SPF 30 või 50 ja peaks kindlasti sisaldama kaitset nii UVA- kui ka UVB-kiirte vastu. Toodet on oluline regulaarselt iga paari tunni järel taas peale kanda ja kreemi tuleks nahale kanda piisavas koguses. Ujudes või higistades võiks kreemi peale kanda isegi tihedamini.

Mida teha päikesepõletuse või -piste korral?

Liigne päikese käes viibimine võib tekitada päikesepõletuse, millega võivad kaasneda ka villid. Päikesepõletuse korral on oluline nahka jahutada. Selleks sobib kas jahe vesi või külmad veemähised. Müügil on ka spetsiaalsed tooted, mis on mõeldud naha rahustamiseks, niisutamiseks ja jahutamiseks. Kerge päikesepõletuse korral paraneb nahk tavaliselt iseenesest kahe-kolme päeva jooksul.

Kui pikalt päikese käes viibinud inimesel tekib kõrge palavik, millega kaasneb näiteks iiveldus, meeltesegadus, peapööritus, on tegu juba kuumarabandusega. Sellisel juhul on vajalik meditsiiniline sekkumine ja inimene tuleb kindlasti viia jahedasse kohta.

Milliseid tooteid soovitab nahaõde?

NAÏF Sun Lotion SPF 30

Mineraalse koostisega tugevatoimeline päikesekaitsepiim. Imendub kiiresti ja niisutab mõnusalt nahka ning jätab selle siidiseks terveks päevaks. Kuigi sisaldab mineraalset kaitset, ei jäta nahale tugevat valget kihti ja on nahal kerge. Meeldiva lõhnaga ega ärrita nahka.

Kindlasti soovitan proovida, sest tegu on tootega, mis sobib erinevatele nahatüüpidele.

NAÏF Sun Cream Baby & Kids SPF 50

100% mineraalse koostisega lõhnatu päikesekaitsekreem lastele ja beebidele. Veekindel ning ei ärrita nahka ega silmi. Kreem on üpris paksu koostisega, kuid tänu looduslikele õlidele imendub kiiresti ega jäta nahale tugevat valget kihti. Väga hea toode, mis niisutab ja kaitseb ka tundlikku nahka. Kui kreem korralikult sisse masseerida, siis ei määri riideid. Kindlasti üks meie pere lemmikutest!

Laboratoires de Biarritz Alga Maris SPF 30

Tugev päikesekaitsesprei, mis on 100% looduslike koostisosadega. Toode sisaldab mineraalset kaitset ja seetõttu jätab nahale valge kihi. Võib kasutada nii näol kui ka kehal. Vedel ja imendub väga kiiresti. Sobib kasutamiseks juba kuuendast elukuust. Kuna on 100% looduslik toode, siis säilib avatuna kaheksa kuud. Super toode kuumade ilmadega, sest on kerge konsistentsiga, aga samas väga tugeva kaitsega!

NAÏF Cooling After Sun

See toode võiks olla suvel alati kotis! Päevitusjärgne geel on jahutava toimega ning sisaldab aaloed, mis samal ajal nahka niisutab ja rahustab. Sobib nii pere väikestele kui ka suurtele. Ei jäta nahale paksu kihti ja imendub hästi nahka. Sisaldab taimset glütseriini, mis jätab naha mõnusalt siledaks. Kasutasin toodet ka putukahammustuste korral ja see aitas hästi nahka rahustada.

Külasta kindlasti Medironi e-poodi ja sotsiaalmeediakanaleid, kust leiab väärtuslikku informatsiooni, põnevaid pakkumisi ning loodus- ja nahasõbralikke tooteid kogu perele!

Koduleht ja e-pood: mediron.ee

Medemise nahakliiniku esteetilise meditsiini õde Mari-Liis Sootalu

Jaga
Kommentaarid