Islandi reisijuht

Island on kiiresti muutunud üheks maailma parimaks reisisihtkohaks, kuid tundub siiani olevat hästi hoitud saladus. Võib-olla on see tingitud uimastavast looduslikust ilust või avatud maa-aladest, kus ei ole midagi muud kui islandi hobused ja aeg-ajalt ette juhtuv juga, mis tuletavad teile meelde, et te ei ole täiesti üksi. See on riik, kus ei ole ainult looduslikud imed, vaid ka õitsev kohalik kultuur, mis on tuntud külalislahkuse poolest ning omab tugevat rahvuslikku uhkust oma ajaloo ning mütoloogia üle.

Alates Sinisest laguunist kuni ikoonilise Skogafossi joani on Islandi maastik legendaarne – mõnikord lausa sõna otseses mõttes, sest paljud selle tuntuimad sihtkohad on viidatud viikingite mütoloogiates ja klassikalises kirjanduses. Kui külastate Islandit, valmistuge selleks, et iga kurvi taga on järjekordselt üks nii suurepärane vaatepilt, et see tundub olevat ebareaalne.

Riiki pääsemine: Eesti kodanikule on Islandile reisimine viisavaba.

Riiki sisenemise tingimused:

Islandile sisenemisel ei kehti enam reisipiirangud ning ei nõuta EL-i COVID digitõendi (vaktsineerimis- läbipõdemis- või testimistõend) olemasolu.

Kuidas minna?

Islandile on võimalik lennata Tallinna lennujaamast ühe vahemaandumisega Soomes. Kahe otsa pilet läbi Helsinki Reykjavíki jääb 300–500 euro vahemikku.

Parim aeg külastamiseks

Island on ilmastiku mõttes äärmuste riik ja parim aeg külastamiseks sõltub täielikult sellest, kuidas soovite oma reisi veeta. Virmaliste vaatamise tipphooaeg on septembrist märtsini, kuid sel ajal läheb riigis ka üsna külmaks ja päevavalgust jagub vaid umbes viieks tunniks. Juuni algusest kuni augusti lõpuni kestev periood on looduse imede külastamiseks ja kogu Ringtee kogemiseks sobilik. Võta siiski kaasa unemask – suve kõrghetkel loojub päike vaid kolmeks tunniks.

Mida võiksid Islandist teada?

Kuna Islandi ilm on väga muutlik, tasuks riietuse valimisel sellega arvestada. Soovitatav on kaasa võtta villaseid riideid. Island on kaasaegne riik ja kaardimaksed toimivad pea kõikjal, kohalikega suhtlemisel saab vabalt hakkama inglise keelega. Restoranidesse ja piletiga vaatamisväärsustele tasuks aegsalt broneeringud teha, et vältida ebamugavusi. Kuigi alkohol on Islandil kallis, saab värsket joogivett pea kõikjalt tasuta – ka jugades ja ojades voolav vesi on joogikõlbulik.

Valuuta: Islandi kroon (1 ISK = 0.0072 EUR)

Keel: Islandi keel

Suunakood: +354

Pealinn: Reykjavík

„Tere“ - Halló

„Tänan“ - Takk

„Nägemist“ - Bless

Kuidas ringi liikuda?

Islandil on üks peamine maantee, mida nimetatakse Ringteeks või maanteeks nr 1 ja nagu nimest võib arvata, kulgeb see ümber kogu riigi. Paljud Islandi kõige kuulsamad ja kaunimad loodusimed asuvad Ringtee lähedal. Maanteel on mitu väiksemat teed, kuid Ringtee on vaieldamatult kõige sõidetum.

Enamik reisijaid alustab teekonda Reykjavikist, mis on Keflaviki lennujaamale kõige lähemal asuv linn. Lennujaamast Reykjavikisse sõidavad bussid, millest mõned peatuvad ka Sinise laguuni juures, kui soovite pärast lendu selle kuulsas, soojas vees supelda. Reykjavikis on ka avalik bussiliiklus Strætó.

Reykjaviki ümbruse tuntumaid looduslikke vaatamisväärsusi on lihtne külastada, sest mitmed reisifirmad pakuvad regulaarseid reise kõikvõimalikes kombinatsioonides, olenemata sellest, kas soovite külastada vaid ühte või kõiki vaatamisväärsuseid Reykjavikist 5 kilomeetri raadiuses. Samuti on mitmeid autorendi võimalusi, kui soovite reisida Reykjavikist kaugemale ja mööda Ringteed iseseisvalt sõita.

Mida Islandil teha?

„Kuldne ring“

„Kuldne ring“ on Islandi kõige populaarsem turismimarsruut, mis on lihtne tee kolme vapustava ja kuulsa looduskoha vahel: Thingvelliri rahvuspark, Geysiri geotermiline piirkond ja Gullfossi juga. Mitmed hästi varustatud reisifirmad pakuvad „Kuldse ringi“ pakette. Sama lihtne on rentida auto ja sõita see ise läbi.

„Teemantring“

Põhja-Islandil asuval „Teemantringil“ on neli peamist peatust, kuid see hõlmab palju enamat. Akureyrist väljudes viib „Teemantringi“ tee teid Húsavíki linna (kus asub Húsavíki vaala muuseum), aga ka selliste looduslike vaatamisväärsuste juurde nagu Dettifossi juga, Mývatni järv ja Ásbyrgi kanjon.

Lõunarannik

Lõunaranniku külastamine võib võtta teie eelistustest sõltuvalt aega 1–10 päeva, kuid on seda igati väärt. Ekskursioonid algavad kas Reykjavikist või Víkist ja viivad teid hämmastavate loodusimede juurde, sealhulgas kuulsa Eyjafjallajökulli liustikule ja Skógafossi joa juurde, mis päikesepaistelistel päevadel sageli vikerkaarevihma tekitab. Erilised Jökulsárlóni liustiku laguun, Seljalandsfossi juga, Sólheimajökulli liustik, Reynisfjara musta liivaga rand ja palju muud.

Vaalavaatlustuur Húsavíkis

Sõitke Húsavíkis vaalavaatluskruiisile, mida saadavad giidi kommentaarid. Imetlege Skjálfandi lahe looduslikku ilu ja vaadake vaalasid, delfiine ja merelinde lähedalt. Kruiisige Islandi põhjarannikul traditsioonilisel tammepaadil.

Avastage Reykjavikki

Kui te näete Islandil tehtud fotosid, siis on tõenäoline, et enamik neist on kaunist loodust kujutavad. Kõigil on see ettekujutus, et Island on ainult mustad liivarannad, liustikud, laavaväljad ja joad. Mingil määral on neil õigus, kuid Reykjavik ja teised linnad on sama karismaatilised ja suurepärased külastuskohad.

Geotermilised basseinid

Üks kõige armastatumaid kogemusi Islandil on supelda geotermilises basseinis. See kõik on tore, kuid paljud ei tea enne kohalejõudmist, et tegelikult tuleb enne ujuma minekut kõik riided seljast võtta ja koos teiste külastajatega alasti supelda. See ei tähenda tingimata, et saate omale privaatse ala. Ruumid on sageli avatud, kus on mõned dušikausid.

Häbelikel tasub kogemust võtta väljakutsena. See on tegelikult üsna vabastav, kui oled alastusest üle saanud. Ja ärge muretsege, keegi ei vaata ja keegi ei hooli!