Benu apteegi farmatseudi Lauri Baari sõnul tasuks loodusesse mineku eel võtta pisut aega eeltööks ja ettevalmistuseks. „Öeldakse, et teadmistes peitub jõud ning see ütlus kehtib ka looduse kohta. Loodusseadused kehtivad kõigile ja mida rohkem me teame looduse ja füüsika kohta, seda kergem on meil looduses hakkama saada,“ rääkis Baar.

„Kindlasti tuleb ette olukordi, mille ennetamine ei ole kellegi võimuses. Aga kui koguda teadmiseid, milliseid taimi süüa, kust ja kuidas puhast vett saada ja kuidas teha looduses tuld ning teha eeltööd vajalike esmaabivahendite kaasapakkimiseks, siis on võimalik ebameeldivusi ennetada ning isegi kui midagi juhtub, sellega edukalt hakkama saada,“ rõhutab Baar ettevalmistuse olulisust.

Tüütud putukad hoiab eemal kaitsevahend

Putukad on Eesti suve lahutamatu osa ning tüütud sääsed ja parmud võivad looduse nautimise keerukaks muuta. Lisaks sääskedele ja parmudele on väga oluline end kaitsta oluliselt ohtlikemate putukate - puukide eest. „Soovitan valida sellise putukatõrjevahendi, mis ka puukide eemale peletamiseks sobib,“ rääkis Baar.

Lisaks tõrjevahendi kasutamisele ja sellega puugi hammustuse ennetamisele on haigestumise riski võimalik vältida vaktsineerimisega. „Puukentsefaliidi vastane vaktsiin sobib nii lastele kui ka täiskasvanutele. Lastele võib seda teha alates esimesest eluaastast. Parim kaitse puukide vastu tekib, kui teha üks süst ning seejärel järgmine kuni kolme kuu jooksul. Ehk esimesel hooajal vähemalt kaks vaktsiinisüsti. Järgmine ehk kolmas vaktsiinisüst võiks olla poole aasta kuni aasta pärast ning pärast seda tuleks kaitset 3-5 aasta jooksul uuendada,“ selgitas apteeker vaktsineerimise skeemi.

„Lisaks entsefaliidile kannavad puugid ka puukborrellioosi, kuid selle haiguse vastu ei ole vaktsiini ning haigestumise vältimiseks on kõige olulisem puukide peletamine ja juhul kui puuk on juba hammustanud, siis tema võimalikult kiire eemaldamine,“ rõhutas Baar ennetuse ja varajase puugi avastamise ja eemaldamise tähtsust ning lisas, et puugi eemaldamisel on tähtis kätte saada tema pea ega tohiks eemaldamisel puugi keha liigselt pigistada. Puugi kiireks ja tõhusaks eemaldamiseks soovitab apteeker kasutada puugitange.

Korja ainult seda, mida tead ja tunned

Lisaks putukatele tuleks looduses liikudes arvestada ka taimedega. „Näiteks nõgesed ja putked võivad nahka ärritada ja kui teadmised looduses esinevatest taimedest pole väga laialdased, siis ei tasuks võõraid taimi söögiks korjata. Meie looduses on mitmeid seeni ja marju, mis võivad kergemal juhul tekitada seedevaevusi ja raskemal juhul olla isegi surmavad,“ hoiatas Baar ning soovitas söögiks korjata ainult neid taimi, mille tundmises täiesti kindlad ollakse.

Pikemal matkal arvesta ilmamuutustega

Eesti kliimas on väga oluliseks looduses liikuja mõjutajaks ilm. „Näiteks hommikul päikese ja selge taevaga metsa minnes on kindlasti tahtmine end õhukeselt riidesse panna, kuid ilm võib kiiresti muutuda. Kui kisub tormiks, langeb temperatuur kiiresti ning saju ja tuule meelevallas olles on väga kerge kaugel matkarajal külmetuda, raskemal juhul võib tekkida alajahtumine, mistõttu omakorda võib inimese orienteerumine olla raskendatud ja võib ära eksida,“ selgitas Baar.

„Lühikese loodusretke korral, kui auto on ligidal, ei ole ilmamuutused väga suur probleem, pigem ebamugavus, kuid kui teha pikem matk, siis tasuks enne kodust lahkumist läbi mõelda erinevad stsenaariumid, mis võivad ette tulla ja vastavalt nendele ka oma matkakott pakkida,“ soovitas ta.

Looduses liikuja kompaktne apteek

Looduses olevate ohtude ja ootamatute tervisemurede ennetamiseks ja leevendamiseks soovitab apteeker alati kaasa pakkida sobiva reisiapteegi. „Apteegi sisu oleneb muidugi sellest, kui pikk looduses viibimine on planeeritud. RMK puhkealale piknikule minnes või tähistatud matkaraja läbimiseks ei ole vaja palju lisatarbeid kaasa võtta, vaid piisab esmaabi- ja putukatõrjevahendist. Kui on plaan juba ööseks jääda või teha terve päeva kestev matk, siis tasuks kaasa võtta spetsiifilisemaid asju, millega on kindel, et plaanitud teekond tervel ja rõõmsa meelega läbida jõutakse,“ selgitas ta.

„Kindlasti võiks alati kaasas olla kasvõi pisike esmaabipakk, mis ei ei võta palju ruumi ja mahub tavaliselt ka seljakoti väikesesse taskusse või matkapükste suuremasse taskusse, kuid on ülimalt vajalik, kui midagi ootamatut juhtub,“ rääkis ta.

Apteekri soovitused looduses liikuja apteegi koostamiseks

  • Väiksemate kriimude ja marrastuste jaoks piisab desinfitseerimisvahendist ja erinevat mõõtu plaastritest ja mõnest sidemerullist. Lisaks mõned marlilapid või vatti, mida saab nii haava puhastamiseks kui ka vajadusel tulehakatuseks kasutada. Olemas võiks olla ka tugevam elastikside, millega saab fikseerida nihestusi ja teha lahast luumurdudele (loodusest leiab mõne oksa, millega koos liigest või murdu fikseerida, side hoiab kõike koos).

  • Putukatõrjevahendid hoiavad sääsed ja puugid eemal. Inimestele, kes ei soovi keemilisi vahendeid kasutada, võivad kasutada eeterlikke õlisid, mis toimivad samuti hästi, kuid lühemat aega, mistõttu tuleks neid tihedamini peale määrida.

  • Kui on lõket tehes põletada saadud või liiga kaua päikese käes viibitud, siis võiks kaasas olla ka vahendeid nende murede jaoks, näiteks põletusgeel, külmageel või jääkott, soovitatavalt ühekordne, sest seda saab looduses kohe kasutada, mitmekordsed vajavad külmakotti või külmikut.

  • Lisaks võiks kaasas olla valuvaigistid ja allergiarohud, sest need aitavad kergemate vaevuste korral ja ka putuka- ja maohammustuse korral.

  • Ravimitest võiks olla veel kõhukinnistit, sest käte puhastamine ei ole nii efektiivne kui kodus. Või kui ei ole võimalik vett korralikult puhastada, siis ka see võib tekitada pikemat aega püsivat kõhulahtisust.

Apteeker rõhutab, et tähtis on eelnevalt nimetatud asjad pakendada kilekotti, sest nii on kindel, et hoovihma korral ei vetti asjad läbi ja on kasutuskõlblikud. Lisaks võiks kaasas olla nuga, käärid, pintsetid või tangid, peegel, taskulamp (lisapatareidega), tuletegemisvahendid, kolmnurkrätik, termotekk, energiarikkaid snäkke ja vähemalt liiter vett inimese kohta.

„Iga retk või loodusesse minek on unikaalne ja seetõttu võiks võtta aega ja läbi mõelda mitte ainult kõik lõbusad tegevused, mida perega või sõpradega teha, vaid ka ohud ning kotti pakkida ka need vahendid, mis aitavad ebameeldivusi ennetada või vajadusel abi anda,“ soovitas apteeker.