Üle 700 aasta vanune Rootsi pealinn Stockholm paikneb ühtekokku 14 saarel, seega linnas liikumiseks on väga mõistlik kasutada veetransporti. M/S Emelie peatub Stockholmi kesklinnas erinevate kaide ääres, kus on võimalik lihtsalt laevale, sealt maha ja taas laevale hüpata. Kui minna Rootsi Viking Line'iga, siis M/S Emelie väljub kohe terminali lähedalt (kaikoht Masthamnen), nii et muud transporti pole Stockholmi päeva nautimiseks vajagi — laevaga jõuab mõne minutiga kõikjale, kuhu vaja. Lisaks on vaated laevasõidul imelised, nii et sõit ise läheb juba täiesti omaette elamusena kirja.

Mina olen Stockholmis käinud väga palju ja seega suuremates ja vanemates muuseumides on juba käidud, mõnes mitugi korda. Kuid seekord sai käidud ka mõnes sellises, mis veel külastamata, kuna on küllaltki uued. Näiteks leidsime väga huvitava uue muuseumi Vrak (avati möödunud aasta septembris), mis asub Vasa muuseumi läheduses. Juba nimi reedab, et tegemist on laevavrakkide muuseumiga ja selle ekspositsioon on tõesti põnevalt üles ehitatud ja väga informatiivne ja ka interaktiivne. Seal on ekspositsioonid paljude laevaõnnetuste teemadel, olemas on ka Estonia katastroofi teemaline väljapanek. Kohe Vraki kõrval asub 2016. aastal avatud The Viking Museum, kus saab tunda end osana viikingite igapäevaelust ja saada teada huvitavaid fakte, mis põhinevad hiljutistel avastustel ja leidudel. Põnevaim osa muuseumist on Ragnfrids Saga, mis viib külastajad interaktiivsele retkele viikingite külla aastasse 963.

Kes pole veel käinud, siis tasub kindlasti minna Vasa muuseumisse, kus eksponeeritakse siinsamas sadama lähedal 17. sajandil uppunud sõjalaeva, mis üle 300 aasta hiljem üles tõsteti ja on nüüd kogu täiega laeva jaoks spetsiaalselt ehitatud hoones vaatamiseks välja pandud. Vasa muuseum on Põhjamaade kõige külastatum muuseum. Samuti on kindlasti väärt külastamist ABBA The Museum, Fotografiska ja Nobel Prize Museum. Pere kõige pisemad tasub kindlasti viia Junibackenisse, mis asub kesklinnas Djurgårdeni saarel ja kus saab astuda otse Astrid Lindgreni raamatutesse.

Minu seekordse Stockholmi reisi suurimaks elamuseks sai aga Stockholmi ilmselt kõige uuem muuseum — käesoleva aasta veebruari lõpus avatud Avicii Experience. See väljapanek on midagi ainulaadset, mis puudutas sügavalt. Muuseumis tunneb selliseid emotsioone harva. Ma ei taha isegi öelda midagi rohkem kui vaid seda, et reisikaaslastega sai hiljem pikalt sellest räägitud, nagu tavaliselt tehakse peale head filmi või teatrietendust. Nii klišeelikult kui see ka ei kõla — sinna tuleb ise kohale minna. Lähen ka ise kindlasti uuesti.

Muuseume, mida tasub külastada, on Stockholmis veel terve hulk, on ka valik muuseume, kuhu on tasuta sissepääs. Muidugi ei puudu loomaaed ja lõbustuspark, nii et kel rohkem aega kui üks päev, ei leia tegevustest puudust. Samuti leiab Stockholmist suvisel ajal lugematul hulgal üritusi ja festivale, enne sõitu uuri kindlasti Visit Stockholmi veebilehekülge, et endale ja oma perele või seltskonnale täpselt sobiv puhkus korraldada.

Vaata fotosid suvisest Stockholmist:

Reisijuhi viis Stockholmi Viking Line.

Jaga
Kommentaarid