Kui 2019. aastal hüvitas ERGO kindlustus reisil tekkinud tervisekahju eest keskmiselt 486 eurot, siis nüüd 706 eurot. Kõige sagedamini pöörduvad ERGO kindlustuse andmetel inimesed välismaal arstile kas seedehäirete või hingamisteede põletiku tõttu. „Ainuüksi seedehäire võib soojamaa reisil endaga kaasa tuua ligi 2000 euro suuruse raviarve, mistõttu reisikindlustuse sõlmimine vaid loetud eurode eest on igati põhjendatud käik,“ lisas ERGO erakliendi kahjude osakonna juht Julia Pakin.

Kõige suuremat hinnatõusu raviarvetes on näha pandeemia-järgses Egiptuses. „Kui Hispaanias on seedehäirete eest esitatud 669 eurone arve ja Türgis 1166 eurone arve, siis Egiptuses on vastavaks summaks sellel aastal olnud koguni 1864 eurot,“ lisas Pakin.

Ka ülemiste hingamisteede kaebuste puhul võivad raviarved ootamatult sadade eurodeni ulatuda. „Portugalis on esitatud kiire visiidi eest lausa 512 eurone arve, põskkoopapõletiku ravimise eest küsiti Araabia Ühendemiraatides 682 eurot,“ lisas Pakin, kelle sõnul tuleb tasuta raviga harjunud eestlastele selline kulutus nagu välk selgest taevast. „Eesti inimesed on harjunud, et ravikulud tasub nende eest Haigekassa. Euroopas tagab vajamineva arstiabi küll Euroopa ravikindlustuskaardi olemasolu, kuid see ei päästa erakliinikus, samuti ei hüvita haigekassa ravikulusid väljaspool Euroopat.“

Viimase viie kuu suurimad tervisekahjud reisidel ulatusid lausa kümnete tuhande eurodeni. „Kaks suuremat juhtumit olid sapikivitõbi Prantsusmaal, kus kindlustus hüvitas 16 224 eurose raviarve ja Austrias suusatrauma tagajärjel tekkinud põlvevigastus, summas 17 436 eurot, mille puhul pidi patsient raviga jätkama ka kodumaale jõudes,“ lisas Pakin.

„Meil on ette tulnud ka olukordi, kus inimesed peavad kodumaal raviga jätkamiseks ootama kuudepikkustes järjekordades. Ravikindlustuse olemasolul saavad patsiendid aga kiiresti arstile ja ei pea raviga viivitama,“ selgitas Pakin. „Austrias põlve vigastanud suusataja pääses tänu ravikindlustusele näiteks viie kuu pikkusest ravijärjekorrast.“