Bulgaarias

Bulgaarlased tähistavad pööripäeva ja suve algust Enyovdeniga. Õigeusklikud tähistatavad samal ajal aga Ristija Johannese päeva. Sarnaselt Eestile tehakse samal ajal ka Bulgaarias lõkkeid ja pidutsetakse kuni päikesetõusuni. Ka sütel kõndimist võib kohata sel ööl. Bulgaaria pärimuse kohaselt on Enyovdeni hommikusel päikesetõusul eriline tervendav jõud. Samuti tasub sel hommikul korjata taimi ja ürte, mis on samuti pungil erilist tervendavat energiat.

Kreekas

Kreeklased tähistavad samuti Ristija Johannese päeva ja nende pööripäeva pidustusi nimetatakse Klidonaseks. Pärimuse kohaselt süüdatakse ühiselt suur lõke, milles põletatakse pärjad, mida kasutati paar kuud varem uste kaunistamiseks. Traditsiooniks on ka kolm korda üle lõkke hüppamine, et kaitsta end kurjade vaimude eest. Muidugi kuulub pidustuste juurde ka palju muusikat, tantsu ja laulu.

Horvaatias

Aasta lühemal ööl süüdatakse Horvaatias Ristija Johannese auks lõkked. Rannikualal nimetatakse seda päeva sarnaselt meie jaanipäevale - Ivanjdaniks. Selle püha üheks eesmärgiks on austada iidset seost päikese ja jätkusuutliku elu vahel. Ka öine sütelkõnd on osades piirkondades endiselt au sees. Pärimuse kohaselt võib just sel ööl kohata haldjaid ning teisi müstilisi ja üleloomulike olendid.

Portugalis

Portugalis tähistatakse suvist pööripäeva Festa de São Joãjo pidustustega. Suuremad neist toimuvad Porto piirkonnas. Samuti tähistatakse erinevate pühakute päevasid. 23. juunil süüdatakse lõkked, lauldakse, tantsitakse, küpsetatakse sardiine ja nauditakse ilutulestikku.

Hispaanias ja Kanaari saartel

Hispaanias, samuti Kanaari saartel tähistatakse jaanipäeva ja suvist pööripäeva Ristija Johannese auks. See on ainuke õhtu aastas, mil kohalikud tohivad süüdata rannal lõkked ja grillida. Hiljem hüpatakse üle lõkke ja lastakse lendu salasoovid. Lõkkematerjal, toit ja jook tuleb igaühel endal kaasa võtta ning pidutsemine kestab koidikuni. Sageli visatakse tulle ka sümboolseid esemeid, mis tulevikuplaanidega ei sobi ja takistavad uue aja algust.

Allikas: Novatours