Liepāja
Läti kultuuripealinn

Põhjuseid, miks Läti kõige läänepoolsemat linna Liepājat külastada, ei ole vaja kaugelt otsida.

Puhka linnakärast ja lõõgastu! Sealne loodus ja ellusuhtumine aitab sul meeli klaarida, õitsele puhkeda ning uusi mõtteid ja ideid luua. Tee jalutuskäik mere või järve ääres. Lase auru välja, vaata asju teisest vaatenurgast, lae akusid, proovi ja loo midagi uut.

Koge maailma valgeimat liivaranda. Liepāja on uhke oma ranna üle. See on täiesti looduslik, kõrvaline ning kaetud kõige peenema ja valgema liivaga. Pärast tormi võib sealt sageli leida suuri või väikseid merevaigutükke, mis on kaldale uhutud merevetikate ja -karpidega.

Naudi midagi head võluvates ja romantilistes Liepāja kohvikutes. Liepāja on rikkalike maitsete ja mõnusa miljööga linn, kus on hulk võluvaid restorane ja kohvikuid. Liepājas on palju peente toitude tundjaid ja armastajaid, seega saad nautida roogasid kõikjalt maailmast. Liepāja üks erilistest roogadest ja ühtlasi ametlik eriroog on Liepājas menciņi, mida valmistatakse suitsutatud tursast, kartulist ja sibulast Lõuna-Kuramaalt pärit iidse retsepti järgi. Liepāja on ainuke koht maailmas, kus seda rooga proovida saab.

Peatu stiilses hotellis! Liepājas on fantastilised hotellid, alates viietärnihotellidest promenaadil kuni klassikaliste ärihotellide ja eritellimusel kujundatud hotellideni vanades tööstushoonetes. Linnas on 15 hotelli, 10 külalistemaja, mitmeid noortehosteleid ja kämpinguid, aga ka arvukalt erakortereid, kus saab nautida linna täiuslikku atmosfääri.

Keskmiselt 160 üritust kuus. Liepāja on Läti kultuuripealinn. Linnas on tugev ja rikas kultuuritraditsioon, lai ja mitmekesine valik tänapäevast meelelahutust, väga head ja laiaulatuslikud kultuurivõimalused, artistid kõikjalt maailmast ning rohkelt võimalusi, et osaleda Liepāja kultuurielu kujundamises. Liepājas toimub keskmiselt 160 üritust kuus.

Tule seda kõike kogema. Plaani oma reis Liepājasse!

Rohkem infot: liepaja.travel


Sigulda seikluspark Tarzāns – Baltimaade suurim vabaõhuseikluspark

Baltimaade suurim vabaõhuseikluspark – Sigulda Tarzani park – pakub külalistele suurel hulgal välitegevusi.

Pargis on 11 erinevat rada enam kui 140 takistusega. Kõige ekstreemsemad atraktsioonid on 15 meetri kõrgusel õhus, kergemad aga ainult mõne meetri kõrgusel maapinnast. Lastepargi rajad sobivad alates kolmandast eluaastast. Kõik rajad on varustatud Šveitsi moodsaimate turvasüsteemidega.

400 meetri pikkusel kelgurajal on võimalik saavutada kiirus ligi 40 kilomeetrit tunnis. Raja algus on Siguldas, finiš aga Gaia jõe orus ranna lähedal. Stardi juurde viib tõstuk, kust avaneb vaade mitme kilomeetri kaugusele imelisele Gauja rahvuspargi orule.

Tarzani pargis on ka palju vaatamisväärsusi ja atraktsioone. Lastele pakuvad tegevust Safari park, elektrikardisõit ja autokool. Soojal ajal meeldivad kõigile põrkepaadid, kus on võimalik ka vett välja tulistada ning ennast mõnusal suvepäeval jahutada. Aktiivsemaid külalisi ootavad batuudipark ja täispuhutavad atraktsioonid. Julgemad saavad proovida mitmeid ekstreemseid atraktsioone, näiteks hiidkiike, mäest alla veerevat hullu rootorit või katapulti, mis paiskab inimese 20 meetri kõrgusele, võimaldades hetkeks nautida kaaluta olekut. Pileteid saab osta nii igale tegevusele eraldi kui ka soodsamalt kombopaketina.

Tarzani pargid on rajatud ka Jūrmalasse, Tērvetesse, Liepājasse ja Daugavpilsi. Jūrmala Tarzani pargis on võimalik külastajatel nautida lisaks Tarzani marsruudile äsja loodud ulatuslikku Network Parki!

Rohkem infot: www.tarzans.lv


Jūrmala linn – kõigi laste suur lemmik

Suvel muutub Jūrmala rand 24 kilomeetri pikkuseks laiaks liivakastiks, kus saab teha skulptuure, losse või lihtsalt lainetes sulistada. Lastele meeldivad kindlasti ka linna meelelahutusvõimalused: seikluspargid, kõrged vaatetornid, käbikujulised telgid mändide otsas, eksootilised liblikad, päikeseloojangu ootamine paadis, basseinid ja liumäed. Kohalikud ettevõtjad koostasid aga kõige väiksematele külalistele spaa-eripakkumised, menüüd ja meelelahutusprogrammid. Siin on viis tegevust, mida lastega Jūrmalas ette võtta.

Meelelahutus lõbustusparkides. Veepark Līvu Akvaparks sobib puhkamiseks nii suurtele kui ka väikestele külastajatele. Dzintari metsapargis saab veeta aega laste, pere ja sõpradega, sportida ning nautida männiõhku. Pargis asub 33 meetri kõrgune vaatetorn. Suvehooajal on avatud seiklus- ja võrgupark.

Tunneta liblikate tiivatõmbeid. Liblikamajas saab näha Lõuna-Ameerika, Aasia ja Aafrika eksootilisi ja uhkeid troopilisi liblikaid, kes pimestavad oma värvide sära, mitmesuguste mustritega tiibade ja köitva, kerge lennuga.

Suundu Jūrmala kõige kõrgemale vaateplatvormile. Üle 20 hektari suuruses pargis saab näha ajaloolisi arhitektuurinäidiseid – paviljoni, rotundi ja kahtteist silda, mis ületavad parki läbivat Vēršupīte jõge. Ķemeri veetorni on rajatud turismiinfopunkt ja Ķemeri kuurordi ajalugu tutvustav näitus. 42 meetri kõrgusel on torni ülemisele platvormile rajatud vaateplatvorm, kust saab vaadata Ķemeri ümbruskonda.

Vaata Jūrmalat laevapardalt. Suvel sõidavad marsruudil Riia-Jūrmala-Riia kaks jõelaeva – New Way ja Elizabete. Reisi ajal saavad puhkajad nautida Riia ja Jūrmala loodust ning linna vaatamisväärsusi.

Naudi rannal suveelu rütmi. Jūrmala 24 kilomeetri pikkune liivarand on ideaalne koht nii rahulikuks päevitamiseks suvepäikese käes kui ka aktiivseks puhkuseks. Suvel toimuvad rannas rahvusvahelised kultuuri- ja spordiüritused, rannakohvikutes aga elava muusika õhtud ja degustatsioonid. Lapsed omakorda vaimustuvad soojas ja madalas meres sulistamisest, ehitades omapäraseid liivalosse ja muinasjututegelasi.


Gulbene – piirkond, mida peab avastama

Gulbene piirkonnas on palju just sellele paigale omast, millest tasub kindlasti osa saada. Siin on mõned olulisemad neist.

Gulbene losside, mõisate ja kirikute kaunis arhitektuur kui piirkonna rikkus. Käi parunite ja mõisahärrade jälgedes Stāmeriena lossis ning veendu, et tõendid möödunu kohta on linna ja piirkonna arengu lahutamatu osa.

Unustamatu rongisõit. Gulbene–Alūksne väikerong on mitmel aastal tunnistatud üheks säravaimaks Gulbene piirkonna sümbolitest. Naudi uurimisrõõmu, sõites Baltimaade ainsa kitsarööpmelisel raudteel korrapäraselt liikuva rongiga. Sellega rongirõõmud ei piirdu. Vahva viis piirkonna avastamiseks on ka turistirong – peaaegu tunni pikkusel reisil saad vaadelda Gulbene kaunimaid kohti ja tutvuda piirkonna ajalooga.

Maaliline loodus. Naudi loodusvaateid Stāmeriena järve või Pededze jõe kallastel. Käi paadisõitudel, rattaretkedel ja matkadel.

Turismifirmad ja -talud. Tutvu erinevate oskustega, saa maitseelamusi, andu seiklustele ja tee uusi avastusi, kogudes positiivseid emotsioone Gulbene piirkonna turismifirmades ja -taludes.

Uuri lähemalt: www.visitgulbene.lv


Via Jurmala Outlet Village – koht, kus teha oma suveostud

Baltikumi esimene ja ainus ostulinnak Via Jurmala Outlet Village kutsub külastajaid suveoste tegema.

Sealt leiad oma lemmikbrändid 30–70-protsendilise allahindlustega. Just nii, Via Jurmala Outlet Village’i 13 500 ruutmeetri suurusel territooriumil on esindatud enam kui 130 brändi kogu perele. Sel aastal lisati nimekirja veel kaheksa tuntud kaubamärki, mis on esimest korda Baltimaades: Borbonese, Camomilla Italia, Paoloni, Harmont & Blaine Jeans, A.G. Spalding & Bros, Salsa ja Zippy. Tänu ainulaadsetele brändidele ja mitmekesistele hindadele rahuldab kaubavalik ka kõige nõudlikuma ostja soovid ja vajadused.

Suvepäevad sobivad Via Jurmala Outlet Village’i külastamiseks paremini kui ükski muu aeg, sest Vahemere stiilis ostulinnak on ehitatud lageda taeva alla. Tänu sellele on võimalik ühildada oma ostud tervisliku jalutuskäiguga värskes õhus ja puhkepausiga mõnes söögikohas, mille hulka lisandus sel suvel ka tuntud ja paljude lemmik Idamaade köögile pühendunud pererestoran Gan Bei.

Väikestele külalistele toimuvad ostulinnakus igal nädalavahetusel vabaajajuhtide juhendamisel lasteüritused. Alates juunist ootavad Via Jurmala Outlet Village’i külastajaid igakuised kogu perele mõeldud meelelahutuslikud nädalavahetused ning ka spetsiaalsed allahindlused riietele, jalanõudele ja aksessuaaridele, millega saab tutvuda saidil viajurmala.com.

Via Jurmala Outlet Village asub Jūrmala maanteel, mis ühendab Riiat ja kuulsat Jūrmala kuurorti, ning ootab sind külla iga päev kell 10–20. Kohtumiseni!

Vaata lähemalt: viajurmala.com


Gauja rahvuspark ning sealsed mõisad, lossid ja paleed

Rända ajas ning naudi rahu ja vaikust, mida pakuvad aristokraatide sajanditepikkuse muljetavaldava ajalooga residentsid. Sind ootab ehtne aadli külalislahkus ning võimalus kogeda Läti aadlike maailma ja tutvuda selle pika pärandiga. Alusta suurejoonelist teekonda maalilise maastiku keskel peituvates hiilgavates paikades. Teekonna jooksul ootavad sind Gauja piirkonna kõige tähtsamad mõisad, lossid ja paleed.

Bīriņi on neogooti stiilis poolringikujuline loss, mida ümbritsevad vanad pargid ja metsad. Lossi aristokraatlikust atmosfäärist saab mõnu tunda külluslikult kaunistatud ruumides, avarates vastuvõtusaalides ja elegantsetes hotellitubades. Restoranis saab nautida aadlile sobivaid toite, mis on valmistatud parimatest looduslikest koostiosadest ning annavad sinu puhkusele rikkaliku ja elegantse hõngu.

Krimulda klassikalises stiilis mõis rõõmustab külastajaid ürgse Gauja jõe oru imelise maastiku ja kohalike veinidega, mille vaatidest voolab elu magusat nektarit. Mõisa võluv eraldatus võimaldab nautida „Vidzeme Šveitsi“ vaatamisväärsusi rahulikus ja vaikses keskkonnas, mis oli kord aadlike muretu elu keskmes.

Liepa mõisas / Lindenhoffis on iga sõõm puhast metsaõhku täis kultuuri ja kunsti. Originaalhooned ootavad sind tunnetama ja kogema sajanditevanuseid ajaloolisi lugusid.

Rohkem infot mõisade ja muude Gauja rahvuspargi turismipakkumiste kohta leiab aadressilt www.entergauja.com ja telefonirakendusest EnterGauja.

Materjal loodi klastriprogrammi projekti 3.2.1.1/16/A/009 Gauja rahvuspargi turismiklastri arendamise 2. etapp raames.

Jaga
Kommentaarid