Keskaegsest kalurikülast kujunes 20. sajandi alguses Tallinna moodne tööstuskeskus ja tehasetööliste elurajoon. Vanalinnaga külgnev, linna üks vanim asum Kalamaja on praegu kõige uuemate trendide eestkõneleja – vastutustundlik, mitmekesine, loov. Kalamajas kulgedes on mõnus kohalike hulka sulanduda ja lasta end voolul kanda.

Endiste agulielanike ja tööstustööliste jälgedes

Keskajast alates on elanud Kalamajas kalurid, kalakaupmehed ja paadimeistrid. Kõik muutus aga 1870. aastal, kui valmis Tallinna–Peterburi raudtee. Linnaossa kerkisid ühtäkki tohutu suured tehased, mis tõid endaga kaasa tuhandete uute töötajate sissevoolu.

Kalamaja vanast tööstuslikust infrastruktuurist on osa säilinud tänaseni. Paljudest tehasehoonetest on saanud omanäolised kohtumispaigad - restoranid, kunstisaalid, kirbuturud, klubid jne. Töötajate eluasemeks ehitatud puitmajadest on tänaseks saanud arhitektuuripärand - Lenderi ja Tallinna tüüpi puitmajad annavad sellele piirkonnale boheemlasliku võlu.

Kalamaja

Tänavatoit või gurmee

Söögivalik on Kalamajas üks Eesti paremaid. Lai maailma köökide valik on kindlasti suureks trumbiks, miks toidunautleja võiks ikka ja jälle sammud siia seada. Balti Jaama turg, Depoo toidutänav ja teised läheduses olevad toidukohad pakuvad tänavatoitu ja viivad sind rännakule laia maailma. Näiteks võid mekkida imelisi Dagestani köögi hõrgutisi The Kurzes, reisida Lõuna-Aafrikasse Cafe Cape Town ’is, rännata Hiina NuFace’i maitsetega või kulgeda Usbekis Samsa Family Bakersi roogade läbi. Nimekiri erinevatest köökidest on pikk ja avastamist jätkub mitmeteks külastusteks.

Peenema restoranikogemuse saamiseks on Kalamaja parim valik äsja Michelini rohelise märgise saanud kestlikule gastronoomiale pühendunud Fotografiska restoran, kus maitsemeelte hellitamisele lisaks saab nautida imelist vaadet linnale.

Muuseumid, näitused ja teater

Vaimu turgutuseks jagub muuseume ja näitusi nii suurtele kui väikestele. Lennusadam, Proto avastustehas, Energia Avastuskeskus ja Kalamaja kogukonnaga koos loodud kokkusaamispaik Kalamaja muuseum ootavad (taas)avastamist.

Fotokunsti saab nautida Telliskivis asuvas Fotografiskas ja kaasaegset kunsti Noblessneri sadamas asuvas Kai kunstikeskuses, kus saab lisaks vaadata kunsti-ja väärtfilme. Teatrihuvilised leiavad sobiva etenduse Vaba Lava mängukavast.

Telliskivi Loomelinnak

Ööelu

Telliskivis on kõik omanäoline ja see kehtib ka pidusemiskohtade Sveta ja D3 kohta. Lisaks on Telliskivi Loomelinnakus hulgaliselt väiksemad baare ning käsitööõlle meistreid oma toodangut pakkumas ning mõnus jutuvada kohalike ja külalistega kestab terrassidel hommikutundideni.

Kalamaja

Ööbimine Kalamajas

Selleks, et Kalamajast kõik kätte saada ja tavaelust välja murda on mõnusaks vahelduseks argipäevast hotellis ööbimine. Kalamaja piirkonnas asuvas Economy Hotel’is maksab kahene tuba üheks ööks al 54€, Hestia Hotel Ilmarises al 90,90€ ja Hektor Container Hotel’is al 85€.

Reisijuht soovitab ööbimist Hektoris, sest on üsna tõenäoline, et merekonteineris magamine on enamikule inimestest uus kogemus. Ja kui tore on teha aeg-ajalt asju esimest korda elus ka täiskasvanueas! Hektori puhul on tegemist on iseloomuga hotelliga, mis õhkab kohalikku Telliskivi vibratsiooni – kõik hotellitoad on taaskasutatud merekonteinerid, mis paiknevad tsaariaegses veduriremondi depoos. Hektori loodussõbralikud valikud ja lahenduste otsimine väiksema ökojalajälje jätmiseks hakkavad kindlasti silma. Suurepärane arhitektuur, ülimugavad voodid, võrratu sisehoov, tasakaaluruum, fuajeebaar, köök, lugemisnurk – nii mõnus olemine, et linnas patseerimine võib ununeda.

Hektor Container Hotel

Hektor Container Hotel

Vaatamisväärsused Kalamajas:

  • Lennusadam (Eesti Meremuuseum)

  • Energia Avastuskeskus

  • Fotografiska Tallinn

  • PROTO avastustehas

  • Kai kunstikeskus

  • Telliskivi Loomelinnak

  • Balti Jaama turg

  • Depoo toidutänav

  • Noblessneri sadamalinnak


Loe rohkem Kalamaja kohta: