Peaauhinna saajaks oli Mõistuse Muuseum Hollandis. Muuseumid on võtmas uusi suundi, tuues teadussaavutused ja informatsiooni tavainimesele lähemale.

Sõites läbi Euroopa, võib reisikavasse lisada nii Taani rohelise mõtteviisi muuseumi Holmegaard Vaerk kui Saksamaa Experimenta, Rootsi Nordiska Museet`i ja täiesti uue Plymouthis asuva muuseumi The Box, kus ei ole vaja külastamiseks isegi piletit osta.

The Box

2022. aasta tiitli pälvis Mõistuse Muuseum Hollandist, suunates oma tähelepanu ühiskonnas tagaplaanile jäänud inimestele ja leides innovaatlisi võimalusi nende abistamiseks. Sarnase suuna võttis ka Nano Nagle Place Iirimaal Corkis. Linna ajalooga tutvumise kõrval antakse nii kohalikele kui külalistele võimalus leida võrgustik suhtlemiseks. Kellel ees sõit Norrasse, saab Bergeni ülikooli muuseumis lähemalt tegeleda kliimamuutustega ja sellega, mida me selle kohta täna teame.

Footwear and Industry Museum

Eriauhinna sai Varssavis asuv Nicolaus Copernicus House, Hispaanias Mallorcal ootab Footwear and Industry Museum ja Šveitsi muuseumis Swiss Museum of the Blind saab teada, mida tähendab astuda värvilisest maailmast halli ja kuidas selles hakkama saada. Väga põnev on ka Capodistrias Museum Kreekas, vaata videot:

Ka mööda Eestit reisides tasub muuseumitesse sisse vaadata, sest ka Eesti on oma osalusega olnud seni väga edukas: 2018. aastal pälvis ERM teise peaauhinna ja Kenneth Hudsoni auhinna uuenduslikule projektile. 2020. aastal tunnustati Haapsalu muuseumit. Auhinnasaajate seas on ka KUMU (2008) ja Lennusadam (2014).

Euroopa muuseumide aastaauhind loodi 1977. aastal Euroopa Nõukogu eestvõttel eesmärgiga tunnustada Euroopa muuseume.

Bergeni ülikooli muuseum

Uuri auhinnatud muuseumite kohta lähemalt SIIT!