Sõjad jäägu alatiseks ajalukku – see on meie kõigi ühine lootus!

Täna mõtleme kindlasti sagedamini asjadele, mida oleme enam kui 100-aastase omariikluse jooksul kogenud, alustades iseseisvuse saavutamisest, kaotamisest ja seejärel selle taastamisest.

Kuidas sai meist iseseisev riik? Mis oli enne seda? Kas meile kingiti vabadus? Miks olime sajand tagasi nii „kiuslikud”, et ei tahtnud elada Vene tsaari, Saksa keisri ega hiljem ka Nõukogude Liidu võimu all? Põhjusi sõjaajaloo pärandist rääkida on palju!

Mineviku märgid - kaevikud, punkrid, lahingupaigad, mälestusmärgid, okupantide kunagised sõjaväeterritooriumid - on endiselt alles ja igal neist on oma lugu. See on nagu elav ajalooraamat, mis aitab meid mõista, et vabadusel on hind.

Sõjaajaloo pärandil põhinev turism

Sõjaajaloo pärandi teemaline ühine turismiprojekt Eestis ja Lätis on lõpusirgel ning kutsume Teid külastama paiku, kus toimusid olulised ajaloolised sündmused. Kõigist neist paikadest ja kohtadest ning nendega seotud inimestest ja lugudest annab hea ülevaate veebileht www.militaryheritagetourism.info

Kogu lehelt leitav info on jaotatud kolme ajalooperioodi:

  • Esimene maailmasõda / Vabadussõda 1914-1920;

  • Teine maailmasõda 1939-1945;

  • Metsavendlus 1944- ~1957;

  • Nõukogude okupatsioon / Teel iseseisvuse taastamise poole 1945-1991.

Lehel on üle 600 sõjalise pärandi objekti Eestis ja Lätis, mis keskenduvad kõige olulisematele sündmustele, isikutele ja lugudele.

Samast leiab ka üle 200 sõjaajalooga seotud loo, mis alati võibolla ei pretendeeri ajaloolisele faktilisele tõele, kuid just nii mäletavad neid inimesed, kes olid nendes lugudes osalised või nendega seotud. Ka lehe külastajad saavad lisada oma mälestusi ja lugusid kommentaaride sektsiooni.

Veebilehelt on alla laetav sõjaajaloo pärandi turismitoote reisijuht, kus on kirjas objektide asukohad, teenused ja kontaktid. Lisaks annab reisijuht soovituse 12 reisimarsruudile ning lisainfot objektide lähedal asuvatest majutus- ja toitlustuskohtadest.

Veebileht on Teile abiks sõjaajalooga seotud paikade avastamisel ja oma ringreisi plaanidesse võtmisel või pakub lihtsalt teemakohast lugemist!

Vasak foto on aastast 1919 ja parempoolne aastast 2019.

Sõjaajaloo pärandi avastuskohtade soovitused sellel suve Eestis ringi reisides:

  • Eesti sõjamuuseum - kindral Laidoneri muuseum Viimsis, mille väljapanek annab ülevaate Eestis ja mujal maailmas peetud sõdadest, millest Eesti elanikel on tulnud osa võtta.

  • Hara sadama hästi eksponeeritud endisaegne allveelaevade demagnetiseerimise baas Harjumaal.

  • Kadila / Rohu raketibaas Lääne-Virumaal peidab end metsade vahel, kuid kohale jõudes paneb kindlasti üllatuma.

  • Vaivara Sinimägede muuseum, kust leiab II maailmasõja meenutuseks ohtralt materjali.

  • Eesti muuseumraudtee Lavassaares, kus muuhulgas on 80 veeremiühik seas Eestis ainuke töötav auruvedur ning kus näha saab unikaalset Saksa väliraudtee vedurit ja Eesti reisivagunit aastast 1939.

  • Saaremaa Sõjavara muuseum oma kollektsiooni ja vastvalminud punkri rekonstruktsiooniga.

  • Saaremaal Sõrve sääres paiknev Maantee küla, mis eksponeerib osaliselt säilinud sõjaväelinnakut ja sealseid hooneid.

  • Panga Panga militaarrada Saaremaal, kus raja äärest leiab põnevat lugemist maastikul veel nähtavatest sõjaajaloo pärandi jälgedest.

  • Stebeli rannakaitsepatarei komandopunkt Sääre külas, Saaremaal.

  • I maailmasõja aegne muul ja veeloodimaja Orjaku sadamas Hiiumaal.

  • Hiiumaa Militaarmuuseum, mis on keskendunud 20. sajandi militaaria tutvustamisele ja iseloomulikumad valdkonnad on rannapatareid ja piirivalve.

  • Valga Militaarteemapark oma ekspositsiooni ja „kopterilendude” linna kohal ning Väike Emajõe-Koiva jõe joonel rekonstrueeritud Valga kaitseliiniga WALK. Teemapark korraldab maastikul sõita sõjaväe veoautoga Kraz.

Igal aastal augustis toimub Valgas Baltikumi suurim Rahvusvaheline Militaarajaloo festival MILFEST, kus saavad kokku sõjaajaloo klubide liikmed erinevatest riikides. Viiakse läbi näidislahinguid, toimub sõjameeste marss läbi linna ja näha saab erinevates vormides sõjamehi- ja tehnikat. Päeva kultuuriprogramm toimub militaarteemapargi õuel koos ilutulestikuga.

  • 1926. aastal Õrsava järve kallastele rajatud Eesti Kaitseväe Petseri Põhjalaager, mille keskseks kohaks hiljuti avatud Reegi maja.

  • Saatse muuseumi uus ekspositsioon „Õgal as'al omma piiri” („Igal asjal on piirid”).

  • Metsavendade mälestuseks skulptor Mati Karmini kuusepuid kujutav mälestuspaik Vastseliina kalmistul ja Võrumaa muuseumis eksponeeritud metsavendade punker.

  • Eesti väikesaarteltki (Osmussaar, Naissaar, Aegna) leiab sõjaajaloo jälgi.

PS! Osades sõjaajaloo pärandiga seotud paikades soovitame teejuhiks võtta kohaliku giidi, kes kõige paremini tunneb paigaga seotud lugusid.

Ei pea olema suur sõjaajaloo huviline, kuid lood mis kõigi objektidega seotud, on kindlasti põnevad - külastagem neid siis kui oma aja märke!

Artikkel väljendab autori vaateid. Programmi korraldusasutus ei ole vastutav selle eest, kuidas seda infot võidakse kasutada.

_________________________________________________________________________________________________

Lisaks sõjajaloo pärandiga seotud paikade tutvustamisele, kutsub Eesti Maaturismi Ühing ...

  • Inspiratsiooni saama infoportaalist www.maaturism.ee, kust leiate majutust popsitalu eksootikast mõisahäärberi luksuseni. Sobivaid kohti töisteks seminarideks või kokkutulekuteks. Teema- ja seiklusparke, aiandustalusid ning külla ootavaid väiketootjaid. Lisaks erinevaid aktiivsete tegevuste pakkujaid maal, veel ja õhus. Kellel aga pulmaplaanid, siis leiavad soovitusi kohtade osas ka nemad.

  • Avastama Eesti Toiduteed www.toidutee.ee, kuhu kuulub nii tippklassi restorane kui lihtsamaid toidukohti koduste söökidega. Lisaks väiketootjaid, kes pakuvad degusteerimisi; ettevõtjaid, kes korraldavad toiduga seotud elamustegevusi ja õpitube ning talupoed. Kellel soov aga minna kulinaarsele rännakule Eestis ja Lätis, leiab soovitusi Liivimaa maitsete veebilehelt www.flavoursoflivonia.com

  • Külastama Eesti Saunateed www.saunatee.ee, mille missiooniks on Eesti saunakultuuri edendamine ja hoidmine nii, et ka meie järeltulevad põlved oskaksid hinnata sauna ja väärtustada saunatavasid. Eestimaa turismiettevõtetes võib leida saunatamiseks võimalusi seinast seina. Traditsioonide hindaja leiab endale sobiva olevat näiteks mõnusa saunahõngu ja suitsu järele lõhnava suitsusauna või suure kappkerisega leilisauna. Veemõnude nautijale pakub põnevust jõel sõitev parvsaun. Eksootilised tunduvad koobassaun, indiaanisaun, „kakuam” kalalaevasaun, kärgsaun.... Need on ainult mõned näited, mida saunahuviline võiks oma kodusaunale lisaks proovida. Sanus per sauna – tervis sauna kaudu!

  • Matkama, sest tõsistele matkahuvilistele on Eesti Maaturismi Ühing koos koostööpartneritega Eestis maha märkinud kahe Euroopa kaugmatkaraja (E9 ja E11) pikendused Tallinnani. 1419 km pikkune Ranniku matkarada (E9) saab alguse St. Vincenti neemelt Portugalis ning 2141 km pikkune Metsa Matkarada (E11) saab alguse Põhjamere ääres asuvast Scheveningeni linnast Haagi lähistel (Holland). Vaata rohkem baltictrails.eu

Leia vaid aeg, sobiv seltskond, meelepärane sihtkoht ja tegevus ning Eestimaa avastamine võib alata!

Eesti Maaturismi Ühing soovib kõigile avastusi täis suvehooaega!

PS! Jaga sotsiaalmeedias meiega oma puhkuseelamusi, märkides #puhkusmaal


Jaga
Kommentaarid