HMS Endurance, mis uppus 1915. aastal, leiti 3 008 meetri sügavuselt Weddelli merest, Falklandi saartest lõuna pool. Laeva leidmine oli ekspeditsiooni Endurance22 eesmärk, kuid selle eesmärgi täitmise osas olid ekspeditsiooni korraldajad väga kahtleval seisukohal, sest laeva on varemgi otsitud, kuid alati edutult. Endurance22 juht Mensun Bound on ekspeditsioonile eelnevates intervjuudes isegi sellist nalja teinud, et kui nad Endurance'i tõepoolest leiavad, oleks see tema elu absoluutne tipphetk, nii et pärast seda saab tema elu ainult allamäge minna.

Ekspeditsioon Endurance22 korraldati Falklandi Merepärandi Sihtasutuse ja ajaloolase Dan Snow poolt asutatud ajalooplatvormi History Hit koostööprojektis. Vaatamata kõigile kahtlustele laev leiti. "See on vaieldamatult kõige paremini säilinud puidust laevavrakk, mida ma kunagi olen näinud," ütles uurimisjuht Mensun Bound oma avalduses. "Laev seisab merepõhjas uhkelt püsti, puutumata ja suurepärases seisukorras. Selle laeva leidmine on tähtis verstapost kogu polaarajaloos."

Endurance'i lugu

Iiri-briti päritolu maadeuurijal Ernest Shackleton tegi Antarktikasse kokku neli ekspeditsiooni. Endurance startis Ühendkuningriigist Trans-Antarktika Ekspeditsioonile 1914. aastal ja jõudis järgmisel aastal Antarktikasse McMurdo Soundi.

Äärmuslike tingimuste tõttu jäi laev aga Weddelli meres paksu ja läbimatu jäärüsi keskele kinni. Pardal olnud 28 meest, sealhulgas Shackleton ise, jätsid Endurance'i maha ja triivisid jäätükkidel põhja poole, rajades nendele algelised laagripaigad.

Lõpuks jõudis meeskond asustamata saarele Elephant Island, seejärel suundusid mõned neist — Shackleton nende hulgas — päästepaadiga Lõuna-Georgia saarele ja ületasid selle jalgsi, et jõuda Stromnessi vaalapüügijaama, mida sel ajal mehitasid norralased, ja korraldada Elephant Islandile jäänud meeste päästmine.

Ehkki ekspeditsioon ebaõnnestus, peeti meeskonna ellujäämist ja lõplikku päästmist kuid hiljem ilma inimkaotusteta Shackletoni uskumatute juhtimisoskuste triumfiks.

Shackelton suri pärast oma järgmist ekspeditsiooni Antarktikasse sel samal Lõuna-Georgia saarel 1922. aastal 47-aastaselt ja on sinna ka maetud.

Ekspeditsiooni Endurance22 juht Mensun Bound nimetab laeva leidmist monumentaalseks saavutuseks. "Me ei suuda oma õnne uskuda, et leidsime laeva üles, saime seda pildistada ning saame nüüd sellega edasi töötada," ütles Bound.

HMS Endurance jääb sinna, kus ta on, laeva üles ei tõsteta. Seda uuritakse edasi vee all.

Vaata põnevat videot laeva avastamisest: