Inimeste sissetulekud on erinevad. Mõned saavad endale igal aastal lubada nii soojamaareisi kui spaapuhkust, ent paljud peavad nende vahel siiski valiku tegema. Esimene küsimus on kindlasti hind ja visalt püsib müüt, et soojamaareis on palju odavam.

Nädalase spaapuhkuse hind jääb üldjuhul vahemikku 200−500 eurot

Pärnu ravispaahotelli Tervis ja Tervise Paradiisi juhi Jaan Ratniku sõnul on nii lõuamaareise kui spaapuhkuseid võimalik leida väga erinevas hinnaklassis.

Kui teha kiire otsing Eesti turismifirmade kodulehtedel, siis näiteks pakettreisi Türki saab kätte alates 300 eurot/reisija, ent maksta võib ka üle 1000 euro.

Enamasti jäävad nädalased spaapaketid Eestis hinnavahemikku 200−500 eurot. Samas hinnaklassis soojamaareisi pakkumised ei luba midagi palju paremat kui kolmetärni hotelli ja kõige põhilisemat, erinevaid tervise- ja iluprotseduure ja -hoolitsusi kindlasti mitte.

Gospa juhi Piret Trei sõnul tasub silma peal hoida spaade kodulehtedel, Facebooki postitustel ning tellida meelepäraste spaade uudiskirja — nii saab teada headest pakkumistest, mis võivad kodumaise puhkuse märksa taskukohasemaks valikuks muuta.

„Varakult puhkust planeerides ja hoolikalt külastuse perioodi valides on võimalik puhata üpris soodsalt,” kinnitab Trei.

Unikaalsed raviprotseduurid ja hoolitsused

Kui soojamaareisi peamisteks eelisteks on päike ja meri, siis spaapuhkuse tugevus on spaahoolitsused ja raviprotseduurid. Ravispaades kuulub paketti üldjuhul ka arsti vastuvõtt.

Jaan Ratniku sõnul on ravispaade pakutavate kuurortravipakettide efektiivsus ja positiivne toime tervisele teaduslikult tõestatud erinevate meditsiiniliste uuringutega.

„Kuurortravis kogeb klient erinevate ravide koostoimet. See ei ole üks konkreetne või spetsiifiline ravi, vaid mitme ravi toime, mis väikeste elementidena üheskoos tervist turgutavad,” selgitab Ratnik.

Piret Trei nendib, et päikesega võistelda ei saa, kuid on palju muid võimalusi, kuidas pimeduse ja väsimuse vastu võidelda ning energiavarusid täiendada.

Näiteks ei leia kusagilt mujalt maailmast organismi puhastavat Saaremaa punavetikamähist.

Eestlased on saunarahvas ning spaades on erinevad saunad, mis aitavad puhastuda, kiirendades ainevahetust, noorendades nahka, parandades hingamis- ja südametegevust.

Gospa juhataja sõnul võib Saaremaa vaikus ja rahu olla samuti omamoodi eksootika.

„Saarele tulek on omaette meditatsioon. Aeg käib teises rütmis. Vaikus, rahu, imeline loodus ning muhe ja sõbralik saarerahvas — need on kindlasti põhjused, miks eelistada spaapuhkust,” kinnitab Trei.

Spaapuhkuse oluline eelis on lihtne ligipääsetavus, lõunamaareiside öised ja ebamugavad tagasilennud võivad olla väga väsitavad.

Soojamaareisid on üldjuhul nädalased. Spaapuhkus võib olla pisut lühem, kuid ka ravispaade paketid algavad minimaalselt neljast päevast. „Lühema peatuse puhul ei ole võimalik kuurortravi täies efektiivsuses rakendada,” täpsustab Ratnik.

Turvalisus üha olulisem argument

Viimasel ajal on oluline argument seotud ka turvalisusega. Mitmed eestimaalaste jaoks populaarsed reisisihtkohad, nagu Egiptus ja Türgi, on viimasel ajal õhtustes teleuudistes peamiselt seoses kõrgendatud terrorismiohu, poliitilise ebastabiilsuse või sõjategevusega.

Arusaadavalt eelistab üha enam inimesi seetõttu jääda Eestisse, kus on märksa rahulikum ning kohale ja koju saamiseks ei ole vaja võtta ette lennureisi.

Paljud eelistavad põhimõtteliselt eestimaist

Lõpetuseks on paljude jaoks argument kohaliku ettevõtluse toetamine.

Jaan Ratnik kinnitab, et spaapuhkuse kaudu jõuab tulu veel paljude teiste Eesti ettevõteteni, kes omakorda spaadele teenuseid pakuvad.

„Valdav osa Eesti spaaettevõtetest on kodumaise majanduselu toetamise usku. Võimalusel eelistame oma tegevuseks vajalike teenuste ja toodete tellimisel Eesti teenusepakkujaid,” ütleb Ratnik.

Ratniku sõnul loodavad spaad sarnase käitumisviisiga nakatada ka kohalikke kliente. „Iga euro, mille jätame Eestisse, ringleb meie majanduses veel mitu korda,” kinnitab Ratnik.

Seega, enne kui soojale maale minema hakkad pea meeles:

  1. Spaapuhkus ei ole soojamaareisist kindlasti kallim.
  2. Põhierinevuseks on spaade pakutavad unikaalsed raviprotseduurid ja hoolitsused.
  3. Eesti spaasse on palju mugavam reisida.
  4. Eestis on turvalisem puhata.
  5. Eestimaist eelistades toetab külastaja Eesti majandust.

Uuri lähemalt Eesti spaade, hoolitsuste ja ravivõimaluste kohta Spaaliidu koduleheküljelt!

Jaga
Kommentaarid