Märkasin hiljuti šampoonipudelil kirja: „Elus on palju enamat kui juuksed. Ent see on hea koht alustuseks.” See lause pälvis mu tähelepanu eelkõige seepärast, et mul on käsil vist elukestev projekt teha fotosid erinevatest juuksurisalongidest üle maailma. Mõte sai alguse 13 aastat tagasi Lõuna-Itaalias Gallipoli linnakese maalilise vanamoelise juuksurisalongi ees seistes. Ja nii on saanud ühest pildist kollektsioon salongidest Myanmaris, Hiinas, Indias, Rootsis, Laoses, Hollandis ja nii edasi.

Reisimine on saanud paljudele elu iseenesestmõistetavaks osaks ning üha kättesaadavamaks. Täpselt samamoodi (reisi)fotograafia. Ent milleks pildistada Pariisis taas Eiffeli torni, kui on võimalik avastada kohalikku elu ja inimesi hoopis teise, elulisema nurga alt? Minule ongi iga riigi avastamiseks palju põnevamad paigad igasugused põiktänavad täis ootamatuid kohtumisi, inimesi ja … juuksurisalonge. Salong, mis on justkui üks elu alustaladest. Ükskõik kui vaesed või rikkad ollakse, kõik me tahame kenad välja paista.

„Mehed ilusaks”. Santiago, Tšiili.

Santiago kõige ägedam salong La Peluquería Francesa (Prantsuse juukusurisalong). Soenguid piirab ja loob don Manuel, kes on samas paigas tööl olnud vähemalt 50 aastat. Sama maja ülakorrusel asub ühtlasi rõõmus boheemlaslik restoran, kus pakutakse linna parimat ceviche´t.

„Patsient ”. Laos.

Porise tänava ääres asetsev barbershop ja juuksurisalong, kus pimedates oludes sätitakse tähtsamaid külamehi.

„Patsient”. Laos.

„Lõbusad juuksurikutid”. Hsipaw, Myanmar.

Lihtne mägiküla mitme väga lõbusa salongi ja piltlike näidistega, milline võiks olla sinu järgmine look.

„Läbi kardina”. Hsipaw, Myanmar.

„Kiilaks”. Hong Kong.

Kowlooni tänavaturul liha- ja puuviljalettide vahel uidates võib sattuda ootamatult ka elutähtsatesse salongidesse.

„Artistique”. Amsterdam, Holland.

Euroopa salongid loomulikult vastanduvad Aasia kolme kileseinaga asutustele, ent see ongi hea peegeldus elust erinevates maailmanurkades.

„Hammaste kontroll”. Stockholm, Rootsi.

Väga kiire klõps läbi akna hetkel, kui juuksurihärral oli vaba hetk ja kontrollis vahelduseks iseenda suud. Või tegi hääleharjutusi!

„Latifa juures”. Fez, Maroko.

Pr Latifa peab oma salongi koos sama ametit pidava abikaasaga juba 15 aastat.
Jaga
Kommentaarid