Värska asula ja selle lähiümbrus nimetati 1971. aasta juunis kohaliku tähtsusega kuurordiks. Sealsed männimetsad, puhas õhk, soojaveeline järvelaht ja raviarsenal, ravimuda ning mineraalveed loovad koosluse puhkamiseks elu allikatel. Väärtust lisab seto kultuur, mis on omanäoline ja arhailne.

Värska sanatoorium ja veekeskus on klassikaline kuurort, mis pakub nii ravikui ka lõõgastus võimalusi. Seal on võimalik siduda meeldiv puhkus kasulike ja tervist turgutavate protseduuridega, mis määratakse sõltuvalt valitud paketist ja kliendi tervislikust seisundist meditsiinilise konsultatsiooni käigus.

Imelise männimetsavaatega Värska veekeskuses on peamine rõhk lõõgastuspakettidel. Veekeskuses on osaliselt kasutusel otse maapõuest enam kui poole kilomeetri sügavuselt 600 miljoni aasta vanuste kivimite vahelt tulev mineraalvesi. See on tõeline looduse vägi, millel on teaduslikult tõendatud lõõgastus ja ravitoime.

Sügis toob palju uut

Saabuv sügis tõotab tulla pikk, soe ja kuldne ning pakkuda rikkalikult metsaande. Sel puhul on Värskasse tulnud ka palju uut – värskelt renoveeritud numbritubadest põnevate protseduurideni välja. Sanatooriumis on võimalik alates septembrikuust puhata täielikult uuenenud ja maitsekalt sisustatud standard+-tubades, kust avaneb vaade lummavale Lämmijärvele. Valikus on nii kahekohalised double-toad kui ka kolmevõi neljakohalised peretoad.

Värska protseduuride valikusse on lisandunud ainukesena Eesti kuurortraviasutustes vibroakustiline teraapia. Vibroakustiline teraapia on ravimeetod, kus kasutatakse kliendi mõjutamist madalsageduslike helidega (36–120 Hz) erivoodis kombineerituna rahustava ja lõõgastava muusikaga. On leitud, etvibroakustiline teraapia aitab väsimuse, psühhosomaatiliste kaebuste, erinevate peavalude, pearingluse, unetuse, ärevuse, krampide ja üldise kurnatuse, stressi ja depressiooni puhul. Vibroakustiline teraapia mõjub lihaseid lõõgastava, vaimselt rahustava ja ainevahetust kiirendavana. See on alternatiivne teraapia erinevatele massaaziliikidele.

Uued massaažiprotseduurid: veealune vaakummassaaž ja Tai jalamasaaž

Veealust vaakummassaaži teostatakse vannis, kasutades massaaživahendina vaakumotsikut. Protseduuri läbiviimine vee keskkonnas tugevdab märkimisväärselt massaaži tõhusust tänu vaakumi ja vee sünergiale. Massaaži tegemisel järgitakse üldiseid klassikalise massaaži põhimõtteid, kasutades survet, raputamist, silitamist ja ka vibreerivaid liigutusi.

Tai jalamassaaži aluseks on refleksoloogilised jalakaardid, mis on pärit Hiina rahvaravist. Refektoorne jalamassaaž on ravimeetod, mis aitab leevendada paljusid terviseprobleeme. Jalatalla all asuvad reflektoorsed punktid on kogu keha organite peegeldused. Tai jalamassaaži tulemusena tugevneb immuunsüsteem, paraneb vereringe, seedimine ning väheneb lihasjäikus ja -pinge. Vähenevad tursed, paraneb une kvaliteet, tasakaalustub psüühiline seisund ning leevendust saavad väsinud ja külmetavad jalad.

Hitid läbi aastate

Värska sanatooriumi kõige populaarsemad ravipaketid on seitsmevõi viiepäevased, kus on võimalik teha oma valik parimate raviprotseduuride seast. Klientide seas on vaieldamatult kõige populaarsemad erilised balneoteraapilised mineraalvee ja ravimudavannide protseduurid, mis pole läbi aegade oluliselt muutunud ning mida mujalt ei saa.

Värskas tehakse mudaravi endiselt vanniprotseduurina. Lahesopis asuvast järvemudamaardlast kaevandatud muda soojendatakse ja segatakse sealse kõige soolasema (21,6 g/l ) mineraalveega (Värska 6). See teeb Värska mudavanni väga eriliseks: sellist ravikooslust, kus ravimuda ja looduslik mineraalvesi on üheskoos, ei ole võimalik saada ühestki teisest sanatooriumist Euroopas. Kas ka mujal maailmas analoogseid ravivõtteid rakendatakse, pole teada.

Kuum mudavann, mis võetakse temperatuuril 41–43 kraadi, mõjutab organismi termiliselt. Selle mõnus kreemjas koostis paitab nahka ja rikkalik orgaaniliste ühendite bukett tagab head raviomadused. Vannist tulev lõhn on tõestuseks, et tegu on puhtast loodusest pärit ainega, millele pole lisatud kunstlikke lõhna-, värv ega säilitusaineid. Mudavannide puhul on veel üks väga eriline lisaefekt kaaluta olek. Inimese lihaskonnalt langeb ära üks väga suur pingutus – vastupanu osutamine maa gravitatsioonile. Paraku on igal raviprotseduuril ka vastunäidustused. Mudavann ei sobi neile, kel on ägedalt kulgevad põletikulised haigused, hiljutised operatsioonid, naha haavandid, veenipõletikud, suured veenilaiendid jalgadel, südamepuudulikkus, (raviga kompenseerimata) hüpertensioon, kasvajalised haigused.

Kõht täis Värska moodi

Värkas on kohapeal olemas ka erinevad toitlustusvõimalused. Sanatooriumi söögisaalis pakutakse buffee-lauas toitlustust 3 x päevas. Sanatooriumi nullkorrusel asuvas Lahe kohvikus on hiljuti valikusse lisatud ka soe söök. Ühtlasi pakutakse jätkuvalt salateid, suupisteid, erinevaid kokteile ja maiustusi. Kohvikust on võimalik osta ka tervislikke smuutisid. Sealhulgas Värska ainulaadset mudasmuutit, mis näeb välja mudane, aga maitselt on mõnus ja tervislik.

Veekeskuse majas asub Näki kohvik, mis pakub kergeid eineid ja jooke. Kohviku menüüs olevad imemaitsvad jäätise-, seto ja vitamiinikokteilid on veekeskuse veebaaris väga populaarsed.

Miks tulla Värskasse?

Protseduuridele lisaks pakub siinne loodus silmailu ja võimalust saada eemale väsitavast linnakärast. Matk loodusesse annab uut energiat ja võimalusi kogeda kauneid loodusvaateid ja sügisest värvikirevust. Aktiivsete tegevustega on võimalus sisustada oma aega rannaalal asuval terviserajal, disc-golfi mängides, Pikalombi matkaradadel jalutades või hoopis rattasõitu nautides ja lähedal olevaid asutusi külastades.

Nädalast nädalasse on Värskas raviprotseduuridega paralleelselt vaba aja programm, mis on koostatud mõeldes kõigile. Väljasõidud lähipiirkondadesse (Räpina, Piusa, Vastseliina, Saatse, Podmotsa, Laossina), erinevad matkad, töötoad ja kinoõhtud lastele. Väga populaarsed on teisipäevased folklooriõhtud, kus on võimalik osa saada seto kultuurist ja tantsuõhtud elava muusika saatel.
Jaga
Kommentaarid