Iganenud on müüt, et reisimine on vaid rikastele ja väljavalitutele. Et reisi võib lubada endale vaid kord aastas — pärast seda, kui oled kõvasti tööd teinud, vaeva näinud ja nüüd võib kümme päeva vabalt võtta. Ei. Asi võib ka teistmoodi käia.


  1. Sinu unistuseks on minna suusareisile? Suusareisid on tihti kallid, alates varustuse rendist ja mäepiletist kuni majutuseni välja. Otsi alternatiive! Alati ei pea minema Austriasse või Slovakkiasse. Gruusias (kuhu saab hea tahtmise korral lennata ka vaid paarikümne euro eest) asuvad suurepärased ja taskukohased suusakuurordid. Oled kunagi mõelnud Kasahstani peale? Või Kõrgõzstani? Ka neis soodsates ja põnevates riikides saab ilusti suusatatud. Loe SIIT ja SIIT, kuidas neis riikides hakkama saada.

  2. Tahad peesitada rannas, aga samas matkata mägedes? Ööbida kõrbes ning saada osa arhailisest arhitektuurist, paksust kultuurikihist rääkimata? Iraanis saad just kõike seda ja rohkemgi veel. Inflatsiooni tõttu on see riik hetkel ka uskumatult odav. Loe, kuidas Iraanis reisida, SIIT.

  3. Sulle pakuvad huvi iidsed kultuurid ning ära ei ütleks ka imeheast toidust? Itaalia ja Egiptus on ju toredad küll, kuid hoopis põnevam ning soodsam on reisida Usbekistani. Pealegi ei vaja eestlased sellesse riiki enam viisat. Loe sellest SIIT.

  4. Kuidas hoida kokku kulusid majutuselt ja söögilt, tehes samas head ning elades näiteks koos kohaliku perega? Uuri Couchsurfingut ja WorkAwayd. Need kaks veebilehte katavad põhimõtteliselt pea kõik maailma riigid, kuhu sa ka oma sammud ei seaks.

  5. Ja lõpetuseks on asi muidugi prioriteetides. Kas osta uued riided või säästa raha Norra tarbeks? Uus telefon või reis Hispaaniasse? Igapäevane topsikohv või kokkamine kodus? Teise variandiga säästad kuu lõpuks täitsa arvestatava summa. Noh, näiteks Prantsuse Polüneesia reisile kõrvale panekuks.


Usbekistan ei jää kuidagi Egiptusele alla — pigem vastupidi! Foto: Madle Timm

Selleks, et saada aimu, kas sinu unistuste sihtkoht on päriselt sinu unituste sihtkoht või on see sulle pähe turgatanud näiteks kellegi teise newsfeed’i vaadates, või mida täpsemalt see reis just unikaalselt sulle annaks, proovi täita AastaKompassi, mille leiad SIIT.

Kõik suured sammud, reisid ja otsused algavad kõige paremini siis, kui asjad on enda jaoks läbi mõeldud ja eelnevad kogemused reflekteeritud.

Värviline rand Iraanis — matk ja veemõnud käsikäes. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 74. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel