Kõndides tuntud ameerika rahupalveränduri Mildred Normani jälgedes, on temast saanud meie aja rahupalverändur. 2017. aastast alates on ta kõndinud üle 10 000 kilomeetri ümber Briti saarte ning Põhja- ja Lääne-Euroopas. Ta külastab alati pealinnu, mõnikord ka traditsioonilisi palverännakute marsruute. 2019. aasta augustis jõudis ta ka Eestisse — loe selle kohta SIIT.

Tanausù otsib enda teekonnal alati kaaslasi, et kuulata nende kogemusi ja seda, kuidas nemad rahuga suhestuvad. Ta pole keskendunud vaid ülemaailmsele rahule, vaid ka ebakõlade vältimisele nii kohalikul tasandil kui ka isiklikes suhetes.

Tanausùl pole enam kodu, tal on vaid paar asja, mida ta endaga kaasas kannab. Ta elatub lojaalsetest toetajatest ja võõraste lahkusest, kes tema teele satuvad. Ta kannab alati särki, mille esiküljel seisab kiri “Peace Pilgrim” (e.k rahupalverändur) ja seljal “Walking for peace beyond borders” (e.k kõnnin piirideülese rahu eest). Ta lükkab oma “vankrit”, mille annetas talle Norra firma. Tal on kaasas kerged elektroonikaseadmed, millega ta saab sotsiaalmeedias suhelda. Kui talle majutust ei pakuta, siis ta telgib. Bensiinijaamades ja kaubanduskeskustes saab ta end pesta.

Tanausù on vegan, mis teeb ta elu lihtsamaks ja odavamaks kui lihasööjal. Marjad, puuviljad ja pähklid on soojematel kuudel lihtsasti kättesaadavad. Ta tunnistab, et vihm võib olla takistuseks. Tanausù kõige kohutavam öö oli Soomes, kui teda juhatati kesktalvel metsamökkisse ning ta kukkus läbi lume jäisesse basseini. Järgmise öö sai mees juba veeta hotellis, tasuta hommikusöögi ja saunaga! Tihti on tagasilööke, kuid oma sisemise väega saab Tanausù nendest üle. Vaenulikkusega pole ta peaaegu et kokku puutunudki ning tema naeratav lähenemine aitab inimestel kahtlustest tema suhtes vabaneda. Tanausù on emotsionaalselt niivõrd intelligentne, et ta tajub viha väga kiiresti.

Mina sain temaga tuttavaks Kveekerite kohtumisel. Samal ajal, kui ta Londonis puhkas, soovitasime mu naise Siiriga talle marsruuti läbi Eesti Tallinnast Riiga. Vahetult enne tema Eestisse jõudmist saatsime välja pressiteate ja korraldasime võimaliku majutuse ning otsisime inimesed, kellega ta võiks siin kohtuda. Ta jõudis riigipühal ning kuna samal ajal oli teemaks ka kriis poliitikas, oli meediakajastus piiratud. Sellele vaatamata viisin ta Vabamusse. Vabadus ja iseseisvus sõltuvad rahust. Eesti vabastas end nõukogude võimust veretilkagi valamata, läbi laulva revolutsiooni. Külastasime ka üüratut lauluväljakut.

Vabaduse teema jätkus, kui saatsin ta linnapiirini. Ta ühines Balti ketiga, mis läks läbi Tallinna Riiga ja sealt edasi Vilniusse. 23. augustil aastal 1989 ühendasid umbkaudu 2 miljonit inimest käed, et moodustada Balti kett ja teha selle läbi kuuldavaks, et soovitakse iseseisvust kokku kukkuvast Nõukogude Liidust. Balti keti 20. aastapäeval leidis Tanausù enda jaoks erilise marsruudi lähiajaloost. Mul on hea meel, et ma temaga edasi ei läinud, sest ta läbis kõigest kahe päevaga 56 miili ja ühines varsti meiega meie kodus Lõuna-Eestis. Ta telkis need kaks ööd metsas, seltsiks entusiastlikud sääsed. Nüüd ootas teda ees kolm päeva luksust: aed täis värskeid aedvilju, marju ja puuvilju. Läksime bussiga Pilistverre, kus veteranid küüditamisohvreid mälestasid. Käisime kirikuõpetaja ja noortega kohvikus ja kirikus.

Järgmisel päeval käisime Viljandis kirikus, kus kirikuõpetaja ja kogudus meid lahkelt vastu võtsid. Rääkisime tavalistest teemadest: motivatsioon, veganlus (Eestis siiani värske teema) ja rahastus. 24 inimest läksid sealt laiali, et levitada sõna ebatavalise palveränduri kohta. Kui väljusime, vestlesime noore eesti-hispaania paarikesega.

Kodus rääkisime tema perest ja sõpradest. Üritasime ette kujutada, mis tunne oleks elada ilma asjadeta ja teadmiseta, kellega me kohtume või kus me homme öösel magame. Arutlesime, kuhu ta võiks talveks jõuda. Tanausù on paindlik ja leidlik, kuidagi tema missioon peab ju jätkuma. Ta puudutab tuhandeid inimesi, ehk isegi muudab. Brexiti tõttu ta jäädavalt tagasi Londonisse ei naase.

Kui sa soovid olla kursis Tanausù teekonnaga, hoia silma peal tema Instagrami kontol PilgrimForPeace, samuti ka Facebookis ja Twitteris.

Jaga
Kommentaarid