„Kust sa siis lõpuks pärit oled?” uurib kohalik filipiinost kolleeg. Kuna töötan Saksa Punase Risti heaks, siis tekitab see alatasa segadust.

„Eestist,” kostan vastu. Tõmban juba hinge, et hakata lähemalt selgitama, kuid kolleeg peatab mu.

„Kas teil on seal Eestis palju pingviine?” uurib ta tõsimeeli.

„Ee… võiks rohkem olla,” vastan ja hakkan naerma. „Pingviinid muidu meil seal põhjas ei ela,” lisan veel. No nii igaks juhuks.

„Aga Eesti on ju Aafrikas? Sa näed välja nagu sa tuleksid Johannesburgist,” argumenteerib vestluskaaslane. Kuna ma ei tea, milline üks tüüpiline johannesburglane õigupoolest välja näeb, siis nõustun. Võib-olla.

Sellise vaate ja ilmaga tundub iga teine põhjapoolsem riik kohalikele külm ja jäine. Foto: Madle Timm

Pole puuvilju, pole looduskatastroofe

Teinekord vestlen kohaliku kooliõpetajaga.

„Mis teil seal Eestis siis ka kasvab?” küsib kuuenda klassi õpetaja. Ja hakkab ise otsast pakkuma. „Mangod?“ — „Ei.” „Avokaadod?“ — „Mkm.” „Ananassid?”- „Ei.” „Banaanid ikka?” -„Ka need mitte.”

„Aga…,” katsub filipiina ikka midagi ühist leida, „riisi ju kasvatate ikka?”.

Pean teda ka seekord kurvastama. Isegi riisi mitte, uskumatu, aga tõsi. Kohalikel on seda keeruline mõista, sest — kerge kõrvalepõige. Tüüpiline menüü näeb siin ette:

Hommikusöök: riis praetud kana või kalaga

Vahepala: magus kleepriis

Lõunasöök: riis praetud kana, kala või sealihaga

Vahepala: magus kleepriis

Õhtusöök: riis praetud kana, kala või sealihaga

Jätame söögi. Edasi tahab õpetajanna hoopis teada, kuidas me looduskatastroofideks valmistume. Teadupärast on Filipiine „õnnistatud” pea kõigega. Oma üllatuseks saab kaaslane teada, et meil seal kauges põhjas ei olegi maavärinaid, vulkaanipurskeid, taifuune, troopilisi torme, tõsiseid üleujutusi. Null.

„Vaesekesed, mitte midagi teil pole,” võtab õpetaja jutu lühidalt kokku. Ja hakkab kõkutama.

Mango ja Eesti lipp? Mitte just tavaline kooslus. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 61. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel