Ida-Viru turismiklastri uhiuus peredele mõeldud kampaania „Kevadseiklused Ida-Virus” kestab 19.–28. aprillini. Seikluste hulgas on ühtteist vaimule, aga kindlasti leidub midagi ka neile, kes eelistavad füüsilist tegevust või soovivad pigem lõõgastuda ja veemõnusid nautida.
Eesti kõige idapoolsem linn Narva on tuntud oma kindlustusehitiste poolest. Üks kevadistest seiklustest pakub nii põnevust kui ka uusi teadmisi. Victoria bastionid kutsuvad huvilisi põgenemismängu „Rootsi sõduri saladused”, mis leiab aset püssirohukeldris ja kasemattide esimesel korrusel. Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Ameti vanemspetsialisti Olga Tšerjomuškina kinnitusel leiavad kõik, kes hakkavad raha otsima, selle ka üles.
Ida-Viru turismiklaster

See, kas huvipakkuvam on kasemattides kolamine või varanduse otsimine, sõltub laste vanusest. „Noorematele meeldib käikudes ronida, 10–14-aastased otsivad aga meeleldi,” lisab ta. Bastion on oma ligi 300-aastase ajalooga piirkonna üks turismimagnetitest. See, mis inimestes tekitab vaimustust, sõltub palju giidist. „Elevust tekitab käikude ja püssirohukeldri ajalooline taust. Paljud näevad nii vanu rajatisi esimest korda,” jutustab Tšerjomuškina.

Kukruse Polaarmõis võttis appi haski Vixeni ja samojeedi koera Luna ning kutsub lastega peresid külla nendega mürama. „Meie kelgukoerad on väga sõbralikud, mistõttu pole neid vaja karta. Isegi kõige väiksemad saavad meie rahuliku Luna jalutamisega hakkama,” kinnitab mõisa perenaine Gerli Romanovitš. Noorukesed Vixen ja Luna tohivad kelku vedama hakata täiskasvanutena, seega läheb veel pool aastakest enne, kui nad seda rasket tööd tegema võivad hakata. „Praegu nad harjutavad kelguvedamisrakmetega,” selgitab Romanovitš.
Ida-Viru turismiklaster

Ka täiskasvanud võivad koeri patsutada, kuid kui sellest on küllalt, tasub ekspositsiooniga tutvuda. „Meie giidituurid pole pikad, kestavad üle poole tunni ja inimesi me üleliigsete aastaarvude, lohisevate nimede ning keeruliste kuuesilbiliste sõnadega ei vaeva.”
Kevadisel koolivaheajal pakub silmailu erakordselt ilus mõisapark. „Meil on pakkuda ka väga põnev pargiprogramm, kus tuleb otsida üles pargis asuvaid objekte ja seejärel oma meeskonnast nende taustal lahe selfi teha,” jutustab Romanovitš.

Üksteist kevadiselt värsket seiklust ( http://idaviru.ee/kevadkampaania/ ) Ida-Virus on järgmised.

1. JÕHVI KONTSERDIMAJA kutsub kõiki peresid kuulama Eesti tippinterpreete suurepärase akustikaga saalidesse. Näiteks 18. aprillil esinevad Tallinna muusikakeskkooli sümfooniaorkester ja kammerkoor Head Ööd, Vend. 24. aprillil toimub kontserdisari “I nagu interpreet”.
Ida-Viru turismiklaster

2. VICTORIA BASTIONID kutsuvad osalema ülipõnevas põgenemismängus „Rootsi sõduri saladused”. Seiklejate ülesandeks on leida üles Narva linnakassa, mille Rootsi armee sõdur Ulrih peitis bastioni külmadesse sisekäikudesse. Põgenemismängus osalejatel on soovitatav panna selga soojad ja niiskuskindlad riided.

3. VALASTE PUHKEKÜLA ootab seiklushimulisi peresid puhkama ja seiklema. Perekond saab avastada Valaste hiljuti valminud matkarada, kus võib nautida tärkavat loodust, sulavaid jääpurikaid ja hingematvaid vaateid Soome lahele. Pärast matka on perekonna käsutuses neljakohaline kõigi mugavustega puhkemajake.
Ida-Viru turismiklaster

4. KUKRUSE POLAARMÕIS kutsub mängima kahe kelgukoeraga, kes on liiga noored ehk pisut üle aasta, et kelku vedada. Küll aga on nad piisavalt suured, et võtta vastu külalisi, kes tahaksid neid paitada, viia parki väikesele jalutuskäigule või lausa jooksutreeningule. Lisaks koertega mängimisele saab tutvuda kelgukoerte ajalooga.

5. LAMMASMÄE PUHKEKESKUS pakub võimalust teha kevadise suurvee ajal pühapäeviti üks kanuumatk ja minna seejärel sauna. Kanuuga saab sõita Kunda jõel. Seikluse pikkus 1–5 tundi.
Ida-Viru turismiklaster

6. NARVA MUUSEUM kutsub alates 7. aprillist igal pühapäeval kell 12 kõiki peresid Kreenholmi ekskursioonile. Külastaja saab keset monumentaalset industriaalarhitektuuri ülevaate manufaktuuri enam kui 160-aastasest ajaloost. Juhul kui Narva veehoidla lüüsid on lahti, võib aprillis näha ka koskede veemängu.

7. MERESUU SPA. Kevad hiilib tasakesi ligi ja päike paitab põski iga päevaga aina soojemalt. Just nüüd on õige aeg hellitada end puhkusega pikast ja pimedast talvest. Tule koos perega nautima mõnusat kevadhõngulist Narva-Jõesuud. Meresuu Spa on loonud perede jaoks mõnusa paketi „Kevadpäike”.
Ida-Viru turismiklaster
8. TOILA VALGEVILLA. Esimeste kevadilmadega tuleb kindlasti kasutada iga võimalikku hetke värskes õhus ja looduses viibimiseks. Toila Valgevilla kutsub kevadisele rattaretkele ajaloolisesse Toila Oru parki. Sind on ootamas jalgratas, mille abil leiad üles põnevad paigad ja ajalooga seotud kohad. Lisaks pargile ja kauni Toila sadama ja riigivanem Konstantin Pätsi valduste avastamisele soovitame kindlasti võtta ette rattamatk Valaste joale.
Ida-Viru turismiklaster

9. MÄETAGUSE MÕIS pakub nii suurtele kui ka väikestele kevadist talupaketti, kus on lisaks mõisa spaamõnudele võimalik külastada 8 km eemal asuvat Tagavälja talu, kus saab kohtuda taluloomade ja -lindudega ning tutvuda talutöödega.

10. KAEVANDUSMUUSEUM. Eesti Kaevandusmuusem koos Adrenaator Grupiga sisustab peredele tõeliselt ägeda päeva. Seikluspaketti „Kevadine energialaks” mahuvad maa-alune ekskursioon, rikastusvabriku külastus, kaevurisupp, seiklusmatk põneval kaevandusmaastikul ja lisaks karjäärisafari Aidus.
Ida-Viru turismiklaster

11. SILLAMÄE MUUSEUM. Kevad on muinasjutuline aeg ja seepärast kutsub Sillamäe muuseum teid kevadehõngulisele vene muinasjutule. Vaatame koos joonisfilmi ja hoiame käes muinasjutus mainitud esemeid. Lisaks pakub muuseum võimalust lõbusaks meisterdamiseks. Külastada saab muuseumi saale ning Annela Samueli
fotonäitust „Salajase linna lood”.

Kampaania „Kevadseiklused Ida-Virus” kestab 19.–28. aprillini 2019.
http://idaviru.ee/kevadkampaania/

Projekti „Ida-Viru turismisihtkoha kui võrgustiku arendamine” kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Jaga
Kommentaarid