Paljudes turistide lemmikkohtades puhkamine on nagu elu kohalikest ohtudest eraldatud mullis. Kuid alati see nii ei ole. Kui puutud kokku võõraste kommete ja teistsuguse elatustasemega, tuleb osata õigesti käituda.

Selleks, et vähem võõrsil sekeldustesse sattuda, on pandud kokku mõned lihtsad soovitused. Seitse olulisimat neist on järgmised.

1. Ole informeeritud

Enne kohalesõitu kogu sihtkoha kohta võimalikult palju infot. Internetiajastul on see lihtne. Loe teiste reisiarvustusi, kasuta reisiportaalide ja arvustus-saitide arvustusi kohalike hotellide, vaatamisväärsuste ja transpordivõimaluste kohta. Muidugi on üks esimesi kohti, kust sihtriigi ohutuse kohta uurida, välisministeeriumi lehekülg. Hea mõte on küsimine vastavates reisifoorumites.

2. Räägi kohalikega

Kui oled kohale jõudnud, räägi kohalikega. Nad teavad hästi nõu anda, millises linnaosas on turvaline liikuda ja millises mitte. Küsi mitmetelt erinevatelt inimestelt, et saada objektiivset pilti. Tavaliselt on kohalikud väga huvitatud, et turistidel oleks nende kodumaal turvaline olla ja nad aitavad, kuidas aga saavad.

3. Hoia madalat profiili

Varguse või röövi ohvriks võib langeda igal pool maailmas, ka kõige tuntumates turismisihtkohtades. Selleks, et ise mitte ohvriks langeda, peida oma väärtuslikud asjad silma alt ära. Kanna vähe ehteid, ole avalikus kohas kaine. Purjus turist muutub pahategijatele alati ahvatlevamaks (kergemaks) sihtmärgiks.

4. Tunne kaarti

Hotellist lahkudes on alati oluline kindlaks teha ja ette planeerida teekond, kuhu lähed. Õpi kaart selgeks, ole kursis oma asukohaga kaardil. Eksinuna võid sattuda kohtadesse, kuhu kohalikud soovitasid mitte minna.

5. Öösiti püsi toas

Maailmas on aina vähem linnu järel, kus ka südaöösel võib kesklinna tänavatel igaüks end turvalisena tunda. Kui võimalik, püsi võõras linnas öösel toas (hotellis, restoranis).

6. Hoia kodused ja saatkond oma tegemistega kursis

Välismaal reisides proovi kodustele oma tegemistest teada anda. Nii ei teki paanikat, kui jäid näiteks hilinenud lennu tõttu maha ja pead päeva lennujaamas veetma. Räägi kodustega iga päev ja tutvusta oma järgmisi reisiplaane. Kui midagi juhtub, on nii lihtsam kadunud reisijat otsima hakata.

Samuti informeeri ka saatkonda või välisministeeriumit, kuhu oled minemas. Mõnikord piisab riigi teatamisest, aga mõnedes rahutumates piirkondades tuleks kasuks ka täpsem reisikava kirjeldamine.

7. Usalda oma sisetunnet

Kui tekib kahtlus, ära tee seda. Kui tundub, et mõni koht on ohtlik, jäta see plaanidest välja. Mida rohkem on reisikogemusi, seda õigem see sisetunne on.

Tead midagi veel lisada? Kirjuta kommentaaridesse.

Allikas: blog.klm.com