Olukordi on reisil igasuguseid, mis võivad saada viimaseks tilgaks karikas: hommikune sissemagamine, piletite mahaunustamine, lennujaamas eksimine või lihtsalt erimeelsused õhtuse restorani valikul. Mida teha? Kes peab järele andma?

Need kümme soovitust reisitoimetajalt Ed Hewittilt peaksid aitama muutuda heaks või vähemalt paremaks reisikaaslaseks.

1. Õpi kaduma, kui vaja

Ükskõik kui lahe on su jutt või käitumine, reisil ollakse üksteisega alati natuke liiga palju ninapidi koos. Hea reisikaaslane kaob õigel hetkel mõneks ajaks, kui on näha, et koosolemine on muutumas tüütuks. Kõike ei peagi koos läbi elama ja koos külastama. Paras hetk eraldumiseks võib olla siis, kui selgub, et mõne järgmise vaatamisväärsuse huvitatavuse osas lähevad arvamused lootusetult lahku.

2. Kokku saades tee midagi teiste heaks

Kui punkt 1 on edukalt läbitud, siis uuesti reisikaaslastega kokku saades võiks midagi nende heaks teha - tuua midagi sellest kohast, kus teised ei käinud või veel parem - küsida enne, mida võiksid nad tahta, et toodaks või tehtaks.

3. Leia teistega ühine rütm

Kui tahetakse laiska rannapuhkust, siis võiks (kasvõi mõne aja) koos rannas lebada. Kui plaanis on poetuur, siis võiks vähemalt riiulite vahel kaasa luusida. Ja kui tundub, et reisikaaslastest on vaja puhkust, siis saab soovituse number 1 juurde tagasi pöörduda.

4. Ära hiline

Kui on aeg edasi liikuda, siis ole varakult hotelli fuajees, lennujaamas või platvormil. Väga lihtne on reisiseltskond närvi ajada, jäädes bussi, lennuki või rongi peale minnes kasvõi natukene hiljaks.

5. Oma arvamust

Kui on vaja lahendada mureküsimusi ja teha valikuid, siis halb reisikaaslane ütleb: ah, tehke mis ise arvate. Nii pannakse kogu vastutus otsustaja peale ja ta peab teadma, et kui miski läheb valesti, on ainult tema süüdi, sest teistel ju oma arvamust polnud. Heal reisikaaslasel on oma arvamus.

6. Tee seda, mida kõige paremini oskad

Igaüks oskab midagi paremini kui teised. Loe kaarti, kui kaardilugemine on selge, tee pilte, suhtle kohalikuga, teised oskavad sellest lugu pidada.

7. Ära näppa teiste asju

Veel parem - ära ka laena teiste asju, võta enda omad kaasa. Asju pole kellelgi reisil üleliia palju ja tavaliselt on need pakitud ikka vaid enda vajaduste jaoks.

8. Ole rahaasjades õiglane ja diskreetne

Kui kulusid on vaja jagada, siis jaga õiglaselt. Samas pole põhjust ka sentidega draamat korraldada. Rahaasjad olgu õiglased, aga diskreetsed, nendega ei tohiks liiga suurt numbrit teha.

9. Plaanid paindlikuks

Üleplaneerimine teeb närviliseks ja paneb kiirustama. Plaanidesse võib palju õhku jätta - käigupealt saab siis alati midagi ümber teha ja nautida üllatusi.

10. Ära arvusta

Kuigi nende kunstimaitse tundub odav ja valitud restoran liiga kiirtoidulik, pole mõtet reisil seda arvustama hakata. Igaühel on oma elu ja oma maitsed. Arvustamisega ümber ei kasvata.

Hea lugeja, mis aitaks veel olla teistele parim reisikaaslane?