PZU Kindlustus (PZU) soovitab reisikindlustuse poliisi muretseda koos reisi ostmisega ning kaaluda kindlustuse lisakaitset, mis kompenseerib näiteks lennufirma streigist või pankrotist tekkivad kulud.

„Kliendid sõlmivad üha rohkem reisitõrget hõlmavaid poliise, kuid tavalise reisikindlustuse puhul ei kuulu reisitõrke all hüvitamisele näiteks lennufirma streigist tekkiv kahju. Seetõttu saab PZU reisikindlustuse ostmisel valida juurde lisakaitse, mille korral reisitõrke kindlustusjuhtumiks on ka transpordiettevõtte töötajate streik, töökatkestus või ettevõtte maksevõimetus," ütles PZU Kindlustuse reisikindlustuse tootejuht Kristo Õunapuu.

Terrorismi puhul PZU reisitõrke kindlustus ei kehti.

Töökatkestusest, streigist või maksevõimetusest põhjustatud kindlustusjuhtumi korral hüvitatakse kindlustatule lisakulud transpordile ja majutusele, mis on vajalikud reisi sihtpunkti või reisi alguspunkti jõudmiseks.

If Kindlustus tagab terrorismi ilmnedes evakueerimiskulud

If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Pross ütles Delfile, et terrorismiohu tõttu ära jäetud lende kindlustusseltsid reeglina ei hüvita.

„If Kindlustuses on alates möödunud aasta 11. novembrist e-büroost ostetud reisitõrkekindlustusega kaitse all ka terrorismiohust tingitud evakueerumisega seotud lisakulud. Otsustasime terrorismiohust põhjustatud evakuatsiooni kaitse alla võtta, kuna üha sagedamini tuli ette olukordi, kus inimesed ei saanud enam sihtkohast koju tagasi terrorismiohu tõttu (lennud jäeti ära või oli vaja turvalisemasse kohta evakueeruda)," märkis Porss.

„Ifi e-büroost reisitõrke kindlustuse ostes on kaitse all terrorismiohu tõttu pooleli jäänud reisid, kus hüvitatakse evakueerimisega seoses tekkinud lisakulud ning terroriaktis vigastada saanud inimeste meditsiiniabi kulud," lisas Porss.

Seesamis on võimalik omal soovil tühistamine

Seesam Kindlustuse turundusjuht Tiia Pröömi sõnul saab Seesamis terrorismist põhjustatud reisi ärajäämist kindlustada reisikindlustuse paketiga "Omal soovil tühistamine", mis võimaldab terrorismiohu korral (või lihtsalt hirmu korral) reisi omal soovil tühistada ja see hüvitatakse.

"Selle lisakaitse puhul võib reisi tühistamise põhjus olla ükskõik milline - lähedase või lemmiklooma haigestumine, streigioht, ootamatud tööülesanded, rahutused reisi sihtkohas vms. Oluline on jälgida, et omal soovil tühistamise lisakaitse peaks olema ostetud juba koos lennupiletite / reisipaketi ostuga ning reisi võib tühistada hiljemalt 72 h enne reisi algust," märkis Prööm.

Swedbanki reisikindlustus hüvitab terrorismiga seotud kulud siis, kui väljalennu sihtkoht muutub terroriohuga piirkonnaks, ütles pressiesindaja Mart Siilivask.

"Kui reisipakett või lennupiletid on ostetud, aga näiteks kaks päeva enne väljalendu kuulutatakse sihtkoht terroriohuga piirkonnaks, siis esialgu peab klient pöörduma veoettevõtte poole, kes peab pakkuma kliendile alternatiivseid lahendusi, raha tagasi/uut sihtkohta vms. Ja kui sel juhul jääb mingi kulu hüvitamata, näiteks jätkulend järgmisesse sihtkohta või mõni muu ettemakstud kulu, siis kindlustus hüvitab selle kulu," selgitas Siilivask.

Swedbanki esindaja sõnul ei ole kindlustusjuhtumiga tegemist aga siis, kui sihtkohta võib lennata ning ametivõimud ei ole seda piirkonda kahtluse alla seadnud aga klient lihtsalt ei julge sinna lennata.

Ka tarbijakaitseamet soovitab enne reisikindlustuslepingu sõlmimist üle käia see, millised on eelseisval reisil võimalikud riskid, mille vastu tuleks end kindlustada.

Mõtle läbi:

- mille vastu soovid end kindlustada, samuti teavita kindlustusandjat olulistest asjaoludest (nt rasedus, kroonilised haigused);

- võta erinevatelt kindlustusandjatelt võrdlemiseks pakkumisi enda jaoks sobivaima kindlustuslepingu sõlmimiseks, seda nii kindlustuskaitse ulatuse kui ka hinna poolest;

- tutvu põhjalikult kindlustuslepingu tüüptingimustega;

- jälgi, millised on reisikindlustuse välistused ehk kahjud, mida ei hüvitata (nt terrorism, streik, -riigipööre, sõjategevus, loodusõnnetus);

- tee endale selgeks täpne kindlustusperioodi algusaeg, kuna reisitõrkekindlustuse puhul ei pruugi kindlustuskaitse kehtima hakata lepingu sõlmimisega samal ajal.