Miks Pariisi minna? Siin on kümme head põhjust selleks.

1. Pompidou keskus. 70ndatel avatud hoone oli siis nagu kaugest tulevikust ja on praegugi. Ülimoodsas hoones on kaasaegse kunsti näituseid, mis annavad ettekujutuse moodsast Pariisi kunstielust. Pääseb nii tasuta kui ka tasulistele näitustele (10-12 eurot).
2. Ile de la Cité. Keset Pariisi on saar, mis oli asustatud juba 250 aastat eKr. Sealsamas saarel asub ka kuulus Jumalaema Kirik — järjekorrad võivad küll olla pikad, aga hoidu nendest, käies kirikus hommikupoole või õhtul. Saarelt saab alustada ka romantilist laevareisi Seine´il.
3. Eiffeli torn. Kui tahad tippu tõusta vanamoelistes liftides, varu rohkem aega. Omal jalal saab aga mööda treppe tõusta alumistele platvormidele, kust avaneb samuti kena vaade üle kogu linna.
4. Botaanikaaed — Muséum national d’Histoire Naturelle. Ravimtaimede ja haruldaste loomade aed on kokku kogutud kuningapere poolt, kuid täieneb ka praegu pidevalt. Seal leiavad põnevat avastamist kõik — lastest vanuriteni.
5. Montmartre. Kunstnike mägi, nagu arvata võib, on kunstnikke täis. neid leidub igal pool tänavatel ja nad maalivad sinust heameelega portree. Kui suuremate turistilõksude juures on pigem kitšihõngulised joonistajad, siis vaid mõni samm eemal mõnes kõrvalises tänavas võib kohtuda tõeliselt loomunguliste kunstiinimestega.
6. Louvre. Kui enamus turiste seisavad sabas, et pääseda vaatama Mona Lisat, pole see siiski ainus eesmärk, mille pärast Louvre´i üht maailma suurimat kunstikogu vaatama minna. Võta sissepääsu juurest plaan ja käi ära just sind huvitava kunstivoolu väljapanekute juures.
7. Orsay muuseum. Veerand sajandit tagasi oli see veel rongijaam. Ülemisel korrusel on impressionism ja postimpressionism, allkorrusel aga uued art nouveau galeriid.
8. Rattasõit. Jalgrattad on Pariisis au sees. Vélibi munitsipaalne rattalaenutamise teenus pakub enam kui 20 tuhat ratast, mida saab laenutada ja ära anda 1500 parklast. Esimesed 30 minutit on tasuta, järgmised 30 minutit maksavad 1 euro. Rattaga jõuab Pariisis ka sinna, kuhu jala või autoga muidu ei satu (või ei jõua).
9. Champs Elysees. Pariisi kuulsaima tänava on hõivanud lukspoed ja autoesindused. Sealt ei pea just ostma minema, kuid vaateakna-ostlemine on kuulsas kohas samuti huvitav. Ära unusta ka Triumfikaare otsas ära käia.
10. Pariisi turud. Kokku on Pariisis üle 70 turu, igaüks ise nägu ja ise kaubavalikuga. Turult saab värsket kraami, kuid võib ka lihtsalt elu-olu nautima minna.

Nagu näha, on Pariis palju enamat, kui vaid lihtsalt romantiline sihtkoht, kus õhtul Seine´i jõe kaldal jalutada. Igaüks võib leida siit midagi põnevat.

Alates 30. oktoobrist alustab AirBaltic otselende Tallinnast Pariisi hinnaga alates 69 eurost. Vaata lisaks www.airBaltic.com.

Jaga
Kommentaarid