Mais suundus Google´i Street View´ kaardistusgrupp Galapagose saarele, mis on tuntud just oma veealuse maastiku poolest. Lisaks seljas kantavatele kaameratele-GPSidele, millega kaardistati maapealset saart, sukeldusid kaameramehed ka ookeani - ja nüüd, sellest sügisest saab hiljuti üles pandud panoraamvõtete abiga igaüks läbi käia veealuse maailma kilpkonnade seltsis.

Seljas kantav Street View kaardistusseade kannab nime Trekker. See filmib viieteistkümne kaameraga ümbrust, määrab asukoha koordinaate ja on varustatud välkmäluketastega, millele kogu materjal salvestatakse ning pärast pannakse kokku panoraampiltideks koos asukohainfoga.

Veealune Street View kaamera on aga ees lükatav pontoon, mille kuuljas peas asuvad kolm eri suundades vaatavat panoraamkaamerat. Need teevad iga kolme sekundi järel pilte. Pontooni tagaossa on paigutatud tahvelarvuti, mis kaameraid juhib ja sukeldujale pilti näitab. Ühe veealuse retkega tehakse iga kaamera kohta 3000-4000 pilti ja sukeldumine kestab ligikaudu ühe tunni.

Kui praegu käivad veealused Street View seadmed filmimas koos sukeldujatega, siis järgmisena on plaanis saata need juba omapäi etteantud marsruudil panoraampilte tegema. Masin suudaks vee all olla 12 tundi järjest ja nii saab inimese abita kaardistada üsna pikalt. Tugitoolireisijad saavad aga kodust veealused vaatamisväärsused ette ära vaadata, et hiljem puhkusel juba täpsemalt teada, kuhu sukeldumisvarustust rentima minna.

Veealuseid kaardistamisi alustati Galapagosel maikuus, veebi jõudsid esimesed pildid septembris. Lisaks Galapagosele on kaardistatud ka Bermudal ja Kariibi meres.

Siin on mõned veealused näited.

Galapagose merikilpkonnad:

Laevavrakk Bermudal:

Vaata ka neid huvitavaid Google´i kaardistatud kohti: