Eesti Matkaliidu matkatreenerite kutsekomisjoni esimees Levo Tohva on Lõuna-Eestis matku korraldanud palju ja sellepärast langevad ka tema hooajasoovitused sinnakanti.

Praegusteks päevadeks pakub ta minekut sohu. Emajõe Suursoos saab näiteks kahepäevasel matkal kulgeda nii jalgsi, parvedel kui süstadel. Sääski ja muid putukaid enam segamas pole, palavus on kadunud ning ööbimiseks on veel piisavalt soe, et ei pea polaarvarustust kaasa võtma. Keset sood Kalli järvel aga on lausa ujuv öömaja ahju ja saunaga, kui mugavamat vahepeatust vaja.

Emajõe Suursool saab kogeda loomulikku ümbrust ilma müra- ja valgusreostuseta, mis matkajuhi sõnul võib linnainimesele olla väga kummaline ja müstiline kogemus.

Soomatka Emajõe Suursoos võiks alustada näiteks RMK Emajõe Suursoo keskuse juurest ja lõpetada Ahunapalus.

Eredamad elamused praegusel sügisel on matkajuhi arvates muidugi lindude rändega seoses, sest Eesti kipub jääma lindude liikumismagistraalidele. Linnud lendavad üle nii lääneranniku kaudu kui ka ida poole jäävaid radu pidi. "Õhtuvidevikus võib soojärvele maanduda ööbima tuhandeid linde," räägib Tohva, "sellise rände kogemine on unustamatu elamus."

Samuti on praegu käes hea jõhvika- ja seenekorjamise aeg. Marju ja seeni saab jahtima minna igale poole Eestisse, kus on piisavalt metsikut loodust ja kasvukohti.

Omaette elamus on veel mõnes metsamajas ööbimine peale päevast sügismatka.

Hea lugeja, millist matka soovitad sügisel Eestis ette võtta?