Safranipannkook on õigupoolest ahjupannikook. Mitte just kõige tervislikum (tegu on ju koogiga), ent väga maitsev.

Loomulikult on saarlaste oluliseks toiduseks ka mitmel viisil valmistatud lambaliha, millest paraku pole võimalik valmistada sedavõrd originaalset rooga kui riisipudrupõhine kook.

Õnnestunud pannkook on aromaatne, õhulise tekstuuriga ja kuldkollase sisuga. Kui oled söönud safranisaia, siis tuleb maitse kohe tuttav ette.

Serveerimisel tasuks tähele panna, et enamik meil müüdavaid põldmarjamoose on liiga magusad. Õige maitsekoosluse saamiseks on sellises olukorras korralik hapukas mustasõstramoos igati paslik aseaine. Liigmagusa moosi asemel kasutage kasvõi külmutatud marju parima talvise maitselisandi saamiseks.

Kui teile nüüd tundub, et olete midagi sarnast söönud ka Ahvenamaal, siis on teil õigus. Ahvenamaa pannkook on väga sarnane, ühtemoodi mererootslased ju mõlemal pool. Tegelikult ma ei üllatuks, kui kuskilt tuleks ühel hetkel välja mõni meie rannarootslaste vana retseptivihik ja selguks, et sellist maiust on pakutud ka meie rannikul.

Ahvenamaa versiooni võib valmistada ka mannapudruga, tasub proovida.

Valmistamisel tasub tähelepanelik olla safrani suhtes, tundub, et Eestimaal on kõige mõistlikuma hinnaga safran Piprapoes Tallinnas Liivalaia tänavas. Kui safran on teile võõras maitseaine, siis tasub meelde jätta, et kõige paremini saab safranist värvitooni kätte, kui seda leotada alkoholis (selle retseptiga sobib konjak) või lihtsalt kuumas (mitte keevas) vees.

Head maiustamist!

Retsept

12 – 16 inimesele
8 dl vett
4 dl pudruriisi
1 tl soola
Keeda kuni riis on vee sidunud ning lisa
1,2 l piima
1 kaneelipulk
Keeda pudruks ja jahuta maha (ära mingil juhul
jäta kuumaks!).
Seejärel lisa ning sega läbi
8 muna
4 dl piima
2 dl suhkrut
100 g mandleid (tükelda, aga mitte liiga peeneks)
1 g safranit

Küpseta ahjupannil 200 kraadil 35 minutit. Koogi valmimisele viitab küps toon. Lase koogil jahtuda.

Serveeri põldmarjamoosi ja vahukoorega.

Otse loomulikult võib kogust vajadusel vähendada...

(Estraveller 1/2012)