Siin on välja toodud peamised kohad, mida tasub Lätis külastada.

Riia

Riia on Baltimaade suurim ja põnevaim linn, mis inspireerib inimesi oma olemuselt ja pakub silmailu oma suurepärase arhitektuuriga. Stiilid on vahelduvad ning linnas leiab nii gooti kui ka art nouveau stiilis ehitisi. Samuti annavad palju juurde mõnusad kohvikud, baarid ja restoranid, milles pakutakse maitsvaid sööke.

Rundale’i palee ja muuseum

Hoone hüüdnimeks on Baltimaade Versailles ja see kujutab endast ajastutruud suursugusust. Hoone arhitektiks on Francesco Rastrelli. Mees, kelle loometöö tulemus on ka Peterburis asuv Ermitaaž. Rundale’i palee on korralikult renoveeritud baroki ja rokoko stiilis meistriteos, mida ümbrtiseb imekaunis roosiaed. Kahtlemata on hoone külastamist väärt ja pakub suurepärase elamuse.

Jurmala

Koht on Riiast vaid 20ne minutilise autosõidu kaugusel ja kujutab endast mereäärset puhkeala, kus on suurepärased spaa-paketid, söögikohad ja palju muud huvitavat. Samuti on Jurmala sobilik koht ka looduse nautimiseks.

Gauja rahvuspark

See Läti suurim ja vanim rahvuspark on ideaalne koht puhkuseks ja aja maha võtmiseks. Imekauni looduse keskel saab matkata, pidada pikniku ja olla niisama. Samuti saab külastada põnevaid keskaegseid kindluseid ja sooritada bendžihüppeid.

Kuldiga

See armas koht on ideaalne ka romantilise nädalavahetuse veetmiseks või hoopis toredaks perepuhkuseks. Linnapildis leidub nii barokses stiilis maju kui ka puitraamistikuga hooneid. Samuti asub linnas Euroopa kõige laiem kosk. Lisaks on linnas imelised restoranid ja hotellid, kus süüa-juua ja peatuda.

Turaida muuseum-kaitseala

Läti on maa, kus on muistsed traditsioonid ja parim paik nendega tutvumiseks on Turaida muuseum-kaitseala, mis asub Sigulda lähedal. Seal asub ka keskaegne kindlus, mis on hästi huvitava ajalooga. Kindlust hakati ehitama 1214. aastal Riia piiskop Alberti soovil. Samas kohas asus varem Turaidas elavate liivlaste pealiku Kaupo linnus, mis oli tehtud puidust. Lisaks tasub külastada Turaida Roosi mälestusmärki ja kirikut Kirikumäel ning Folkloori mäge, millelt avanevad imelised vaated ümbrusele.

Cēsis ehk Võnnu

Nimelt on see üks Läti vanemaid linnu. Seal elas ka Liivi ordumeister ja samuti kuulus linn Hansa Liitu. Linna lähedal asub Gauja rahvuspärk, mistõttu on seal kandis kaunis loodus ja ilusad metsad. Võnnusse on Riiast umbess 90 kilomeetrit ja linnas on mitmeid huvitavaid vaatamisväärsusi. Näiteks saab suvel lossipargis sõita paadiga ja uurida Liivi ordulossi varemeid. Lisaks on seal imeline vanalinn, milles on keskaegsed majad ja munakivitänavad. Külastamist väärib ka Püha Jaani kirik. Lastel on kindlasti tore külastada ka Maiparki, kus elab mustade luikede paar ja saab tegeleda erinevate seiklustega. Samuti asub linnas Vidzeme kontserthall, mis on Läti üks tänapäevsemaid kultuuriasutusi, sest ühes hoones asub kino, kontsertsaal ja muusikakool. Näiteks toimuvad ka 29.07.2017 – 30.07.2017 Cesise linnuse keskaja päevad ja 14.07.2017 – 13.08.2017 toimub Cesise kunstifestival.

Liepaja

See linn on kahtlemata tuntud oma tuulisuse poolest. Samuti on tegemist elanike arvult kolmanda linnaga Lätis, kus asub ülikool, teater ja ka muid põnevaid kultuuriasutusi, kus kogu aeg midagi toimub. Suvel saab külastada randa, mis on kaheksa kilomeetri pikkune ja asub Balti mere ääres. Linnas tasuks külastada ka Peetri turgu, mis on moodsamaid Euroopas, Karosta sõjasadamat, kus asub Vene tsaari Aleksander III kindlus. Samuti asub linnas Liepaja Püha Kolmainu katedraal, milles on mehaaniline orel. Liepajas on ka loomekvartalid, mis on huvitavad ja kus on võimalik külastada erinevaid kunstinäituseid. Ürituste osas toimub juulikuu alguses merefestival ja kuu lõpu poole toimub Summer Sound (28-29.07), mis on Läti suurim muusikafestival. Kes on aga muusikast huvitatud, peaks külastama ka Läti muusikakuulsuste alled, kus on 35 pronksplaati muusikute nägude ja nimedega.

Latgale ehk Ida-Läti

Piirkond on imeilusa loodusega. Seda nimetatakse Siniste järvede maaks, sest see on kõige järvederikkam koht Lätis. Suurem osa järvi on ühenduses ja seetõttu saab nautida ka paadimatka, mis kulgeb läbi viie järve. Ida-Lätis on kasutusel tänini ka kohalik murre, mille juured ulatuvad vana latgale’i keeleni ja millel on oma tähestik. Samuti on Latgale’is palju kultuurilist, mida uurida, külastada ja vaadata. Näiteks katedraale, kirikuid ja ühiskondlikke hooneid. Linnapildis on esindatud ka talud, mis annavad hea ülevaate vanemate põlvkondade elust. Samas on säilinud ka 18. ja 19. sajandil alguse saanud mõisakompleks, mida kindlasti tasub külastada.

Piirkond on samuti tuntud religiooni poolest. Nimelt domineerib Ida-Lätis Rooma katoliiklus ja linna üks tuntumaid kirikuid on Aglona kirik, kuhu augustikuus koguneb tuhandeid palverändureid. Üritus toimub iga aasta. Samas leiab Ida-Lätist ka vanausuliste palvemaju ja kogudusi. Tänu rahva usklikkusele on paljud hooned ka hästi säilinud ja renoveeritud.

Kohalikest söökidest-jookidest on Lategale’ile iseloomulikud kohupiimapirukas, kartulikotlet, kartulipannkoogid, piklikud saiakesed piima ja rõõsa koore kastmega ja rukkijahust pätsike. Latgale on sobiv koht ka gurmaanidele, sest kohalikes taludes saab proovida nii juustu kui ka viinamäe tigusid, erinevat mett ja taimeteed ning proovida ise teha rukkileiba ja kõrvale rüübata koduveini.

Ventspils

Koht on oma nime saanud Venta jõe järgi, mis voolab linnast läbi. Niisiis asub linn Balti mere ääres ja sisaldab huvitavat vanalinna, kus on kitsad munakivitänavad ja muistsed hooned. Külastamisväärne on ka Ostas Iela promenaad, millelt saab vaadelda nt Liivi ordulossi ja kirjanik K. Valdermarsi mälestusmärki. Kes soovib aga külastada linna pikemalt, siis seal on veel rand, vee- ja seikluspark, mereäärne vabaõhumuuseum ja Lehmaparaad. Viimane kujutab endast üritust, mis sai alguse 2002. aastal rahvusvahelise kunstiprojektina, kuid nüüd on tuntud üle maailma. Ventspilsi linna päevad toimuvad augustikuu viiendal päeval.

Allikas: latvia.travel