Reisikorraldajad on tavaliselt pakkunud suusakeskuseid Slovakkia Kõrg- või Madal-Tatrates ja Prantsuse ja Itaalia Alpides.

Tatrates on kolm kõige populaarsemat suusakeskust

Kui olete algaja suusataja, siis valite suusakeskuse tõenäoliselt suusavarustuse rendi ja passi hinna põhjal. Lumi on kõikjal ühesugune, kuid algajate jaoks on oluline leida ilus mäenõlv, et kontrollida oma kiirust ja mitte end vigastada. Kogemustega suusatajad, kel on kaasas oma suusad või lumelaud, otsivad uusi avastamata nõlvasid.

Kui enamik välisriikide suusakeskuste täiskasvanute päevapasside hinnad on umbes 50 eurot, siis Slovakkia kõrghooaja (detsembri lõpust kuni märtsini) passid on 35-40 eurot. Hinnaerinevuse tõttu valivad Leedu suusatajad sageli Tatrad, kus pole ainult odavam suusapass, vaid kus pakutakse ka odavat Slovakkia õlut.

Tatranska Lomnica — tegemist on ühe vanima puhkekeskusega Kõrg-Tatrates ja alles hiljuti renoveeritud suusakeskusega. Praegu saab Skalnaté Pleso tippu (1751 meetri kõrgusel) minna 15-liikmelise grupiga korraga funikulööriga. Kui olete kõrgustega harjunud, siis valige Lomnické sedlo, kuid sealt, 2190 m kõrguselt viivad alla ainult mustad rajad ja mäenõlv — kõige järsemad selles suusakeskuses. Te võite edasi minna veelgi kõrgemale — Lomnicky štít tippu, kuid sealt allasõit oleks liigne pingutus. Selle asemel pakuvad need tipud imelisi vaateid. Lomnické sedlost viib alla 1240 m pikkune rada, mis viiel kuul aastast on kaetud lumega. Suusatajatele loodud 5,5 km pikkune rada on kuni 60 meetrit lai. Sellisesse suusakuurordisse mahub väga palju külastajaid. Teine 6 km pikkune veidi laugem rada on mõeldud lastega peredele ja algajatele. Nõlvade lähedal (ja Skalnaté Pleso mäetipus ja jalamil) on kolm restorani. Mäejalamilt leiate linna, kus ei ole palju ööklubisid, restorane, ujulaid ja saunasid.

Strbske Pleso — Kõrg-Tatrate suusakeskus, mida suusatajad oma blogides nimetavad parimaks kogu Tatrates. See asub samanimelise järve lähedal, nii et suusatades on võimalik nautida ilusaid vaateid. Suusakeskust kiidetakse hästi hooldatud nõlvade pärast, mis sobivad nii rahuliku suusatamise, slaalomi ja murdmaasuusatamise armastajatele. Murdmaasuusaradu on enam kui 26 kilomeetrit. Muuseas, mujal (Itaalia, Prantsusmaa) asuvad murdmaasuusatamise suusakeskused on veidi vähem populaarsemad. Strbske Pleso pakub ebatraditsioonilisi talviseid puhkevõimalusi nagu öist mäesuusatamist. See suusakeskus asub Slovakkia kõige kõrgemal asuvas kuurordis (1350-1840 meetrit üle mere pinna), nii et mäetipu lähedal asuvad suusatajad saavad talvel nautida muinasjutulisi vaateid riigist. Adrenaliini armastajad saavad külastada lumeparki — tegemist on erinevaid hüppeid, sööstlaskumisradu ja mäenõlvasid hõlmava keskusega. Täiskasvanu hind on siin 30 eurot.

Stary Smokovec — esiteks uhkustab see suusakeskus mugava funikulööriga, suusatajad poseerivad Hrebienoki tipus. Suusakeskuses on palju radu algajatele. Jakubkova Luke –suusakeskus, mis pakub isegi eraldi piletit algajatele. See on veidi odavam. Hrebienokis on samuti erinevaid matkaradu. Turistidele meeldib see jääskulptuuride festivalide piirkond (see kord algab festival kohe pärast jõule ja kestab kuni jaanuari keskpaigani). Tegemist on mitteametliku jääskulptorite maailmameistrivõistlustega. Eelmisel aastal oli Stary Smokovecis näha jääst kirikuid ja sel aastal lubatakse veelgi uhkemat gooti elementidega basiilikat.

Itaalia Alpides on palju moodsaid ja luksuslikke suusakeskuseid

Üks trendikamaid nende seast on Madonna di Campiglio, kuhu paljud turistid ei lähe niivõrd suusatama kui restoranidesse, ööklubidesse, ujulatesse ja spaadesse. Reisikorraldajad naljatasid, et kuigi see suusakeskus on Itaalias kõige populaarsem, siis sageli juuakse siin pigem kohvi likööriga või tungeldakse luksuspoodides, kui ollakse suuskadel. Seetõttu ei ole suurte suusaliftide juures pikki järjekordi. Suusakeskus asub Trento piirkonnas, Dolomiitide vahelises orus. Linnal on suurepärane suusapiirkond, umbes 150 km suusaradasid. Suusatsoon on 1500-2600 meetrit avar, enamus rajad on sinised (kerge) ja punased (keskmine raskus). Kes on väsinud Madonna di Campiglio nõlvadest, võivad vaiksemaks meelelahutuseks minna Adamello-Brenta rahvusparki. Täiskasvanu suusapass üheks päevaks maksab siin alates 47 eurot. Noored ja seeniorid saavad suusatada palju odavamalt.

Prantsusmaa tuntud Kolme Oru (Les Trois Vallees) suusapiirkond

Piirkond on tekkinud globaalse soojenemise hirmu tõttu. Miks? Kuna tegemist on kõrgeima üle mere pinna asuva suusakeskusega, mistõttu on need mäeharjad, looduse korraldatud vingerpussidest hoolimata, alati lumega kaetud (olgu, vähemalt siiani on need olnud kaetud). Kolm orgu hõlmavad kolme suusakeskust — Courchevel (1300-1850 m); Meribel (1400- 2950 m) ja La Tania (1400m kõrgusel). Neid keskuseid eelistavad sageli elamuste armastajad, kuna keskuses on pikim rada 3,6km ja umbes 150 km „musti“ radu.

Courcheveli kirjeldatakse kui luksuskeskust, La Taniat aga kui keskkonnasõbralikku keskust — siinses puhkekompleksis on autoliiklus täielikult keelatud. Meribel meelitab ligi lumelaudureid, kuna selle keskuse mitmed rajad on spetsiaalselt just neile loodud.

Prantsusmaa suusakeskuste täiskasvanute passid maksavad 60 eurot, kuid mitme päeva passi või kolme või nelja inimese perepiletite ostmine on soodsam.

Jaga
Kommentaarid