Soomes saab täiskasvanu harrastusena õppida avatud ülikoolis või avatud kutsekõrgkoolis, suveülikoolis, väärikate ehk eakate ülikoolis, rahvaülikoolis, töörahvaülikoolis ja rahvakoolis. Õppimine nendes on üldjuhul tasuline.

Paljud neist pakuvad mujalt riiki tulnutele ka soome ja rootsi keele õpet, aga ka inglise, prantsuse vm keelt. Soome rahvaülikoolides saab isegi kutseharidust omandada. Avatud kõrgkoolides aga võivad loenguid kuulata kõik soovijad ja ka siis, kui pole ette näidata haridust tõendavat diplomit või kvalifikatsiooni. Õpe on neis paindlik, kursustel saab käia päeval, õhtuti või nädalavahetustel või õppida internetis. Üsna sarnased on ka suveülikooli kursused, nimele vaatamata võib seal õppida ka muul ajal. Ühtlasi pakuvad nad kutsealast täiendõpet, tööjõukoolitust, ettevalmistuskursusi gümnaasiumi lõpetajatele, soome keele kursusi jne.

Soomes on palju rahvaülikoole ja töörahvaülikoole, kus saab õppida keeli, käsitööd, toiduvalmistamist, maalikunsti, teha käsitööd ja ning tegeleda kehakultuuriga. Kutseõpet nad ei paku, kuid soome keele kursusi välismaalastele korraldavad küll.

Lisaks on veel rahvakoolid, mis pakuvad nii hobikursusi kui ka kutseõpet, tehes seda kas lühikursuste või pikkade õppeprogrammidena.

Vaata rohkem: https://opintopolku.fi/wp/fi/