Maaliline rada neile, kellele meeldivad jalutuskäigud

Kõrg-Tatrad on Karpaatide mäestiku kõrgeim osa, mis asub osalt Slovakkias ja osalt Poolas. Idapoolne mäestik läbib Belianske Tatraid, läänes asuvad Lääne-Tatrad. See on Leedu turistidele Tatra mäestiku tuntuim ja populaarseim osa. Kõrg-Tatrates asuvad Gariausi suusakuurordid Tatranská Lomnica ja Stary Smokovec.

Tatra Lomnica on Kõrg-Tatrates üks suuremaid ja ilusamaid külasid, mis asub 850 kuni 890 meetri kõrgusel. See on kuulus suusakuurort ja mägimatkade keskus. Tatra Lomnicast suunduvad mägedesse mitmed matkarajad: sinisega tähistatud rada viib Raineri mägimajakesse (slovaki k Rainerova chata), roheline rada Kaljujärve (slovaki k Skalnaté Pleso) juurde, kollane Tatra Matliaresse (slovaki k Tatranské Matliare). Tatra Lomnicast võib Kaljujärve juurde tõusta köisraudteega.

Seal saate valida punasega tähistatud jalgraja, mida mööda on lihtne jõuda Hrebienokisse (slovaki k Hrebienok), Terry mägimajakesse (slovaki k Téryho chata) või Rohelise järve kaldal asuvasse mägionni (slovaki k Chata pri Zelenom plese). Kaljujärve juurest võib sõita köisraudteega üles Lomnicke sadulani (slovaki k Lomnické sedlo) ja seejärel jalutada mööda rohelisega tähistatud rada Lomnica suure tornini (slovaki k Veľká Lomnická veža).

Jalutage edasi ja alistage see kõrgus

Kui peatute Tatranska Lomnicas, siis tõuske veel kahe kõrvutise tipu otsa. Neist esimene — Skalnate Pleso — on 1757 meetri kõrgusel asuv tipp, kuhu saab tõusta tõstukiga. Kui soovite end treenida, võib sinna minna ka jalgsi — tippu viivad mugavad matkarajad. Lähemas tipus asub meteoroloogia ja astronoomia observatoorium, mis pakub külastajatele mitmesuguseid programme. Laste mäetipp piiratud mänguväljakul on varustatud erinevate liugteede ja ronimisseadmetega. Restoranist avanevad hingematvad panoraamvaated.

Lomnicky tipp (slovaki k Lomnický štít) on koht, mida Kõrg-Tatrates lihtsalt peab külastama. See on Tatra mäestiku kõrguselt teine tipp, mis ulatub 2634 meetrini üle merepinna. Sinna on ehitatud observatoorium, ilmajaam, seal on väike hotell, baar ja vaateplatvorm. Räägitakse, et selge ilmaga võib sellest mäetipust näha lausa viiendikku Slovakkia territooriumist.

Tõstukiga Lomnicky tippu tõusmiseks tuleb kõigepealt osta pilet Tatra Lomnicast Kaljujärveni (tõstuk teeb seal vahepeatuse, kus ei ole vaja maha minna) ja seejärel osta teine pilet Kaljujärvest Lomnicky tippu. Tõstuk peatub tipus kuni 50 minutit. See on käigus aasta läbi, välja arvatud mais. Tõsi küll, väga suure tuule korral ei pruugi Kaljujärve juurest Lomnicky tippu viiv tõstuk töötada.

Suurim veepark Kesk-Euroopas

Üht ajaveetmisvõimalust, mida tuleb Kõrg-Tatrates kindlasti järele proovida, pakub Liptovi piirkonnas asuv Kesk-Euroopa suurim veepark Tatralandia. Veepargis on 26 veeliumäge ja 14 basseini nii mageda kui ka mereveega ning mille temperatuur jääb isegi talvel vahemikku 26–38 °C. Selles veepargis ei saa te üksnes erinevatelt kõrgustelt alla lasta, vaid ka vaadelda sukeldudes veealust korallide maailma.

Veepargis Tatralandia on ka saunaala, golfisimulaator, 5D-kino, keeglisaal ning restoranid. Mitmepäevase suusapiletiga (ingl GoPass) saab veeparki kogu päeva jooksul tasuta sisse.

Jaga
Kommentaarid