Rummu karjäär oli varem teada ekstremistidele ja sukeldujatele, kes tahtsid vee all midagi põnevat kohata. Rummu karjääris kohtabki - seal on nii maju, laternaposte, okastraataedu kui ekskavaatoreid ja muud tehnikat.
Pealveeturistidele on samuti eksootilise Rummu karjääri ümbruses palju põnevat. Kui jätta auto Rummu asula keskusesse, endise vangla väravas asuvasse parklasse, tuleb vaid mõnisada meetrit jalutada Padise suunas ning saabki pöörata otsekui vulkaani meenutavate mägede juurde.
Ümbrus on küll üsna prügine ja tee kohati lompe täis ja porine, kuid ekstreemsema elamuse otsijale väärt edasi minemist.
Hallid erosioonist sakiliseks kulunud mäed on vallutatud astelpajupõõsaste, kidurate kaskede ja kaldapääsukeste poolt. Loodus tühja kohta ei salli.
Helesinine laguun kohe mägede kõrval on saanud oma värvi lubjakivisetetest - mahajäetud karjäär on värvitoonilt nagu mõni Vahemere kuurorti puhkerand. Ohtlikuks teevad aga ujumise vee alla jäänud endise vangla hooned - kuni okastraataedadeni välja. Sellepärast on ujunime ohutu ainult tõeliste proffide jaoks, ehkki ka septembris on "rand" rahvast täis.
Mäkke saab ronida uhtorgude kaudu. Eespool madalama mäe juures asuvad orud on kergelt üles jalutatavad, tagapool kõrgemate mägede vahel asuvad orud sunnivad üles ronides ka kätt maha panema. Kuid turnimine on vaeva väärt - ülevalt avanevad ilusad vaated Lääne-Eesti tasastele maastikele.
Küngaste ja orgudega maastik on täiesti ebareaalne, nagu teiselt planeedilt. Mäe servades peab olema ettevaatlik, sest paekivituhk pole teab mis püsiv pinnas - pidevalt uhuvad sademed seda minema ja tekitavad ilusaid sälkjaid moodustisi. Ülevalt vaadates on näha, justkui valguks mägi ümbritsevale maastikule laiali.
Rummu mäed.
Rummu mäed on populaarsed ka välisturistide hulgas. Eile seda uut vaatamisväärsust külastades võis kõrvuti eesti ja vene keelt rääkivate turistidega sama tihti kohata ka soome ja läti keeles rääkivaid puhkajaid.