Hommik. Kohe linna jõudes suundu kalaturule Mina sadamas. Ilmselt ei soovi keegi terveks päevaks endale käekotti prisket tuunikalatükki, kuid lettidel avanev vaatepilt on turule minemist väärt. Traditsioonilised Araabia kalapaadid lahkuvad ka tänapäeval sadamast igal õhtul ning maabuvad varastel hommikutundidel värske saagiga. Kogu selle rikkuse imetlemise eest raha ei küsita. Lisaks on see suurepärane koht, kus teha pilte nunnudest kassidest, kes värske saagi ootuses ringi patseerivad.

Mine kajakiga sõitma. Enne päevakuumuse saabumist – selle pärast ei pea muretsema novembrist märtsini, kui iga aeg on kajakisõiduks sobiv – pakub paaritunnine reis Abu Dhabi mangroovides üllatavaid vaateid linnale. See on nagu Central Park New Yorgis, ainult et liikuda saab vaid mööda vett ning mootoriga veesõidukid pole lubatud. Noukhada Adventure Company on parim valik, ükskõik, kas tahad minna omapead või giidiga (noukhada.ae/mangrove-tour).

Kui mõte võimalusest vette kukkuda ei ahvatle ning paarkümmend eurot selle kogemuse eest tundub liiga palju, siis jaluta lihtsalt Corniche’il – 10 kilomeetrit kõnni- ja jalgrattateid mereäärsel promenaadil. Lisaks rohelusele on see suurepärane koht inimeste vaatamiseks. Kuhu iganes minna, on emiraatides, eriti Abu Dhabis, ümberringi palju väga erinevaid inimesi: Abu Dhabis elab üle 200 rahvuse ning kohtab kõikvõimalikke riietumisstiile ja peakatteid. Ehkki kõige lihtsam on inimesi vaadata üüratu suurtes kaubanduskeskustes, on jalutuskäik rannapromenaadil meeldivam.

Šeik Zayed Grand mošee on üks muljetavaldavamaid maailmas.

Lõuna. Jaluta rannal. Üks ilusamaid randu on saare lõunarannikul asuv Bateen Beach: palju liiva ja luiteid, köiega eraldatud istumiskohad, päevavarjude ja käterätikute rentimise võimalus juhuks, kui lihtsalt niisama liival lesida ja vees käia ei soovi. Seejäreljahuta end hotelli Emirates Palace konditsioneeriga kohvikutes. Purskkaevud ja mitmesugused väljapanekud on seda väärt, et veeta hotellis paar tundi. Kui selle plaani võtad, riietu juba hommikul pisut viisakamalt. Mehed peaksid kindlasti kandma pikki pükse ning naised põlvi katvaid seelikuid-kleite.

Või jahuta end Saadiyati kultuuripiirkonnas, sest seal toimub alati midagi. Nelja muuseumi, sealhulgas Abu Dhabi Louvre’i ja Guggenheimi, kodupaik ning etenduskunsti keskus on Araabia Ühendemiraatide kultuuriline süda. Külastuskeskus Manarat Saadiyat pakub kunstinäitusi, loenguid, kultuurikavasid ja installatsioone.

Õhtu. Šeik Zayed Grand mošee. Ikoonilise tähendusega valge marmorist ehitis on piltpostkaardilikult ilus ja muljet avaldav ka reaalsuses. Sissepääsu eest raha ei küsita, neli korda päevas toimuvad giidiga ekskursioonid, kuid arvestama peab sellega, et palveaegadel on mošee mittemoslemitele suletud. Eriti maagiline on paik päikeseloojangu ajal ja õhtuhämaruses.

Kuna mošee jääb linna Dubai-poolsesse serva, on mõistlik oma Abu Dhabi päev seal ka lõpetada, kui olete peatuspaigaks valinud Dubai ja sinna tagasi jõuda plaanite.

Jaga
Kommentaarid