Hiiumaa läänepoolseima tipu juures asub samanimelise küla juures Kalana rand. Ranna põhjaosa ulatub Ristna sääreni ja läheb seal sujuvalt üle Ristna rannaks. Kalana rand on kauni kaare ja kiviklibulise liivaga, Ristna poole minnes muutub rand liivasemaks. Rannast võib leida ka kive, millesse meri on augu sisse uuristanud.

Kuna rand asub saare läänepoolseimas tipus, on see avamerele avatud ja tihti üsna tuuline. Kui varem oli piirkond tuntud eelkõige kalarohkete vete poolest, siis praegu on sellest kujunenud üks surfarite meelispaiku, kellele tuul ja pea alati mäslevad suured lained hästi sobivad. Rand kuulub Kõpu looduskaitseala alla ning ranna lähedal on mitmeid militaarpärandi objekte.

Kalurite rannabulvar
Ranna kõrval asub Kalana sadam, mis on sadamakohana kasutusel olnud juba üle 500 aasta. Sadam ehitati lihtsast paatide randumiskohast päästesadamaks 17. sajandil Rootsi kuninga Gustav II Adolfi ajal. Rahvasuu kutsus ehitist Gustav Adolfi bulvariks, mis viitas ilmselt sadama laiale kaile. Sadamas oli tollal ka merepäästejaama hoone, mille merepoolsele seinale oli maalitud suur rist, et seda kaugelt näha oleks. Praegune sadam pärineb Hiiumaa Kalakombinaadi aegadest 1950. aastatest. Tänapäeval asub seal hooajaline restoran ja majutusasutus. Sadamas peetakse ka mitmeid kultuuriüritusi.

Kabelist varastatud kalad
Millalgi 18. sajandil ehitati Kalana külasse kabel. Legendi järgi olevat selle ehitanud meremehed, kes pärast pikka aega sihitut triivimist lõpuks Kalanas randusid. Pühakojas olnud omal ajal kaks kella, millest üks viidud hiljem Sõru kabelisse, teine aga maeti kabeli nurga alla maa sisse.
Kalana kabelil olnud ka kaks metallist kalakuju (tursk ja räim). Kalad taganud üldise merevete kalarikkuse ja kalakujude ninade suund näitas head kalarikast kohta. Ükskord varastanud saarlased kadeduse pärast kalad ära ja viinud need Saaremaale. Nii kadus Kalanast kalaõnn. Hiljem toodi kabelisse uus hõbedane kala, mis tõi aga ainult osa kalarikkusest tagasi. Millalgi eelmise sajandi kolmekümnendate-neljakümnendete aastate vahel kabel hävis ja hõbedane kalakuju läks kaduma.