Lahemaa rahvuspark, tänavu 720 aasta juubelit tähistav Rakvere, õdusad omaaegsed kihelkonnakeskused Kadrina, Väike-Maarja ja Viru-Nigula, uhked mõisad, hõrgud restoranid, muusikasündmused, kalurikülad, matkarajad, mererannad. Lääne-Virumaal kõige huviväärse avastamiseks jääb paarist päevast selgelt väheks. Lääne-Virumaa territoorium hõlmab 3700 ruutkilomeetrit koos Lahemaa rahvuspargi ning Pandivere kõrgustikuga, kust saavad alguse koguni 11 Eestimaa jõge, sealhulgas mitmed meie pikimatest, nagu Pärnu, Pedja ja Põltsamaa jõgi. Maakonna keskust ehk Rakveret loetakse igas mõttes väge täis linnaks – omanäoline, dünaamiline, kiiresti arenev, kultuuri ja rohelust hindav linn, mis sünnikoduks ka rahvusvahelisele teatrifestivalile Baltoscandal, meeste tantsupeole ja punklaulupeole. Esimesed kaks neist toimumas taas sellelgi suvel.

Rikas mõisakultuur

Kuidas kogeda vanema aja hiilgust, täiendada oma teadmisi ajaloo ja kultuuri vallas ning nautida selle kõige kestel ka moodsama aja mugavust või meelelahutuslikku teenust? Üks võimalus on külastada mõnda kuulsat Eestimaa mõisa. Nende seast uhkemaist asuvad koguni kolm just Lääne-Virumaal: Palmse mõis, Sagadi mõis ja Vihula mõis. Kõik tuntud, ilusad ja väärikad. Vaadakem näiteks Vihula mõisa – 2020. aastal Euroopa parimaks ajalooliseks hotelliks nimetatud mõisas kohtuvad 16. sajand ja tänapäev. Mõis on renoveeritud ajaloolise olemuse säilitamist ja külastajale kaasaja mugavuste pakkumist ühendades. Vihula mõis on ühtlasi butiikspaa, mis pakub mitmeid hoolitsuste ruume ja saunasid, basseini ja päikeseterrassi. Mõisas on 78 toaga hotell, restoran ja laste mängutuba, mis kombineerituna toovad harjumuspärasesse argipäeva ideaalset vaheldust. Võrdselt väärikad on muidugi ka Palmse ja Sagadi mõis – mõlemal unikaalne sisu, ajalugu ning kaasajaga kohandatud võimalused, mille loetlemiseks jääks paaristki leheküljest selgelt väheks. Lisaks hotellile ja restoranile on Sagadi tuntud oma metsamuuseumi poolest ning Palmse mõis-vabaõhumuuseumi näol on tegu tervikliku mõisakompleksiga parkide, aedade ja ajalooliste hoonetega, mille tunnuslauset „Ajalugu elab siin” rõhutab mõisatubadesse üles seatud täiuslik ekspositsioon omaaegsest mõisaelust. Kõik siin jätab mulje, justkui mõisahärra oleks vaid hetkeks majast väljunud ja kohe-kohe taas saabumas. Külaliste päralt on lisaks töökojad, koolituskeskus, palmimaja, romantiline restoran ja rahvuslik kõrts. Külastaja saab siin tellida nii eksklusiivse pikniku vanas õunapuuaias kui ka uhke kaarikusõidu mõisa valdustes.

Vaade Palmse mõisa tiigile

Hoolimata oma rikkalikust olemusest ja võimalustest ei piirdu Lääne-Virumaa võlud kaugeltki ainult mõisadega. Põhja-Eesti südameks peetav Lääne-Virumaa on kergesti ligipääsetav nii Soome rannikult – tänu hästitoimivatele väikesadamatele – kui ka erinevatest Eesti suurlinnadest – vähem kui 100 kilomeetrit Tartust, Tallinnast või Narvast. Isegi kui külastajal ühtegi kindlat paika või asutust varakult silme ees ei terenda, ei lase maakond sinna tulnud inimest enam niisama kergelt käest, vaid justkui sunnib end auto, rongi või jalgrattaga üha edasi avastma.

Muuseumid viivad uutele rännakutele

Virumaa turismist rääkides ei saa üle ega ümber SA Virumaa Muuseumid poolt pakutavast. Nimelt koondab see enda alla lisaks eelpoolnimetatud Palmse mõisa kompleksile ka Rakvere linnuse, Eesti Politseimuuseumi, Rakvere Linnakodaniku muuseumi, Altja kõrtsi, Toolse linnuse varemed ja kunstnik Richard Sagritsa isatalu ehk Kalame talumuuseumi Karepal. Igaüks neist annab külastajale edasi suure tüki Eesti ajaloost. Kuidas elati, töötati ja mõeldi 100 ja palju rohkemgi aastat tagasi? Kõik Lääne-Virumaal asuvad muuseumid pakuvad erinevate tuuride, programmide, näituste ja töötubadega selle kohta võimalikult otseseid näiteid ja vastuseid. Olgu siin nimetatud veel ka põnevaid elamusi pakkuv Eesti piiritusemuuseum Moel või kasvõi Kunda tsemendimuuseum, mis räägib loo, kuidas üks omaaegne mõisnik ootamatu tsemendiäriga rikastus.

Maalimise välkkursus R. Sagritsa talumuuseumis Karepal.

Lahemaa rahvuspark

Hiljuti 50-aastaseks saanud Lahemaa rahvuspark on üks Euroopa tähtsamaid metsakaitsealasid, kus asuvad mitmed matka- ja õpperajad ning mis on loodud Põhja-Eestile omase looduse ja kultuuripärandi säilitamiseks, uurimiseks ja tutvustamiseks. Tegemist on Eesti vanima ja suurima rahvuspargiga, mis hõlmab 72 500 hektarit. Lahemaa rahvuspargis, mille süda ja keskus asub Palmses, liikumiseks ja sellega tutvumuseks on külastajatele loodud mitmeid õppe- ja matkaradasid ning ehitatud lõkke- ja telkimisplatse. Lahemaa seostub inimestel tihtipeale mõisakeskuste, Käsmu kapteniküla ja Võsu randade või piki rannikut tipitud kaluriküladega, kuid võrdväärselt olulised ja huvitavad on ka kultuurimaastikuga läbi põimunud loodusväärtused. Suurulukid, nagu karud, hundid, ilvesed ja põdrad, leiavad turvalise elupaiga nii siinsetes männikutes kui ka puutumatus põlises kuusemetsas.

Moe Muuseum ja Külastuskeskus, Eesti Piirutusemuuseum

Rannapuhkuseks loodud Võsu

Lahemaal, Käsmu lahe lõunakaldal asuv kaunis puhkeküla Võsu on igast küljest rannamõnusid soosiv koht. Tänu suurele populaarsusele suvitajate seas, mis sai alguse juba enam kui sajand tagasi, on Võsust arenenud tõeline kuurort. Aktiivsetele perepuhkajatele pakutakse siin surfi- ja SUP-i võimalusi, välijõusaali, laste mänguväljakuid ja tõelist külakiikegi. Rannas on vetelpääste, riietuskabiinid, kaasaegne WC ja duši võimalus. Võsu võib liialdamata lugeda üheks Lääne-Virumaa populaarsemaks suvituskohaks, mille supelrand meelitab ilusatel päevadel sadu puhkajaid, kes õhtuti kohalikku restorani- ja baarikultuuri nautida võivad.

Eksklusiivpiknik Toolse linnuses.

Maitsed ja muusika ehk nauding nii meelele kui ka hingele

Keda paeluvad aga veemõnud sisetingimustes, siis nii sise- kui ka välisturiste on rõõmustamas Rakvere linna üks turismimagneteid Aqva Spa koos väga heal tasemel Parqali resto ja Fresco sohvabaariga. Meeldiva puhkuse oluliseks osaks on kahtlemata maitsed nii meelele kui ka vaimule ning siinkohal ei jää Lääne-Virumaa samuti millegagi alla. Restoranide ja söögikohtade valik on mitmekesine isegi kogenud ja nõudliku gurmaani jaoks. Lisaks suurepärastele restoranidele Kaspervik, Wöse ja Wirkes, mis piki rannaäärt kulgevad, leiab Võsult veel ühe tõelise pärli ehk Mere 38, mille kaksikõde ja spin-off, restoran 38, Tallinnas laineid lööb. Nõnda siis saavad maakonda iseloomustavad seiklused oma loogilise järje ka gastronoomia tasandil. Hingele ja muile meeltele tasub aga pidet otsida Lääne-Virumaa lugematutest muusika-, teatri- ja muudest sündmustest, nagu romantilises Käsmu kaptenikülas toimuv Viru Folk, Rakvere Vallimäe vabaõhulava sel aastal külastava maailmakuulsa Toto kontsert või nooruke Funkfest, Pärdi muusikapäevad Rakveres, suvekontserdid mõisates, Jäneda Pulli Talli teatritraditsiooni ka sel aastal jätkav mullune menuetendus „Naine Salamandri tähtkujust”, Rakvere Teatri suurejooneline suveetendus „Robin Hood” Lammasmäe Puhkekeskuses ja palju-palju muud.

Jaga
Kommentaarid