Pärleid täis paik

Et muuta Raplamaa puutumatu loodus käegakatsutavaks ja tuua see peaagu et koju kätte, oleme kokku pannud väikese ringreisi Raplamaal, mille käigus saab ära näha kõik ajalugu ja ilu täis kohad, mis liiga tihti pealinna varju jäävad. Neid kohti on tore külastada nii lastel kui ka veidi suurematel, nii et võta kaasa oma pesamunad, silmarõõm, parimad sõbrad või vanemad ja sea suunaks rabav Raplamaa.

Kas teadsid?
  • 1936. aastal leiti Rabivere rabast turba kaevamise käigus mumifitseeritud naisterahva keha.
  • Raplas asub Eesti ainuke kahe torniga maakirik.
  • 1343. aastal algas Raplamaa aladelt Jüriöö ülestõus.

Rabivere rabas asuv Kõnnu järv sobib hästi väikseks peatuseks, et pealinnast tulles saada esimene korralik sõõm rabaõhku. Järv jääb parklast vaid veidi vähem kui kilomeetri kaugusele, tänu millele on see jõukohane matk ka õige väikestele. Pärast lühikest jalutuskäiku mööda metsarada avaneb suursugune vaade Kõnnu järvele, kus soovijad saavad iga ilmaga nautida ka rabasuplust. Kui päevakava väga tihe ei ole, saab ette võtta ka jalutuskäigu ümber järve, mis teeb raja pikkuseks umbes 3 kilomeetrit.

Kuimetsa karstiala pakub aga hoopis teistlaadi põnevust. Eesti suurimal karstialal saad sisse pugeda karstikoobastesse ja teha tutvust veel mitme erineva karstivormiga. Kõige uhkem neist on kahtlemata 12 meetri pikkune ja 8 meetri laiune kõlakojakujuline koobas, kuhu sisse huvilised vabalt uudistama mahuvad.

Kui matk kõhu tühjaks on teinud, siis on Paluküla hiiemägi imetore koht mõnusa pikniku pidamiseks. Hiiemägi, mis on Loode-Eesti kõrgeim tipp (106 meetrit merepinnast), jääb Tallinna-Viljandi maanteelt Paluküla poole pöörates vaid 5 kilomeetri kaugusele, nii et sobib hästi peatuspaigaks pikemal teekonnal olijatele, et jalgu sirutada ja ilma nautida. Mäe lähistelt saab alguse ka Paluküla-Loosalu matkarada, mis viib Eesti suurima rabajärve, Loosalu järve juurde.

Mukri raba vaatetorn ootab kõiki rabahuvilisi ja neid, kes tunnevad kaunitest vaadetest suurt rõõmu. 18 meetrit kõrge vaatetorn jääb kahekilomeetrisele Mukri raba loodusrajale, kust ei puudu laukad ega rabajärved.

Räätsamatk

Haimre pargis tiigi kaldal kõrguv Haimre kabel pakub kindlasti huvi kõikidele ajaloohuvilistele. Nimelt lasi kabeli ehitada Haimre mõisniku poeg Alexander Uexküll oma idamaise kallima jaoks. Sellest uhkest neogooti ehitisest on praeguseks alles üsna terviklikud müürid, mis pakuvad avastamisrõõmu nii suurtele kui ka väikestele.

Varbola linnus on üks Muinas-Eesti suurimaid linnuseid, mis kuulub pindala ja kaitsevalli võimsuse poolest Eesti tipplinnuste hulka. 2 hektari suurust õue ümbritseb 580 meetri pikkune ringvall, mille laius on pealt kuni 3 ja alt 30 meetrit ning kõrgus välisservast kuni 10 meetrit. Varbola on koht, kus kõige väiksemad saavad joosta, turnida ja ronida, vanemad aga tutvuda Muinas-Eesti ajalooga või jalga puhata ja iidsest linnusest jõudu ammutada.

Preeriakoda põgenemismets

Neil, kes väikest närvikõdi naudivad ja soovivad oma osavuse ja nutikuse proovile panna, soovitame kindlasti läbi käia ka Preeriakojast. Muude vabaõhu(tiimi)ürituste, indiaanimängude ja matkade kõrval korraldatakse Preeriakojas ainulaadseid põgenemistubasid vabas looduses ehk põgenemismetsi. Kui tunned end looduses sama hästi kui oma elutoas või vastupidi, tahad sidet loodusega tugevdada, siis on Preeriakoda koht, kuhu pöörduda.

Raplamaad külastades ei tohi ära unustada ka Rapla linna. Rapla linnas ootavad sind mitmed söögikohad, kus pärast pikka päeva looduses keha kinnitada, kuid sama palju ka uhkeid vaatamisväärsuseid. Näiteks on Rapla linnas võimalik omal käel ette võtta linnatuur, mis tutvustab Rapla linna tõmbekohti ja annab võimaluse linna vaimu avastada.

Tohi Distillery

Kes aga otsib kohta, kus maha pidada üks uhke sünnipäev, koosolek või muu üritus, peab sammud Kohila poole seadma. Tohi Distillery Kohilas valmistab käsitöödžinne, korraldab oma tehases ekskursioone, kust ei puudu degusteerimisvõimalus, ja pakub kõiksugu ürituste läbiviimiseks ruume, toitlustust ja loomulikult džinni. Mine tutvu tehase põneva ajalooga ja uuri välja, kuidas džinn pudelisse saab!

Luksus keset loodust


Raplamaa looduspärlitega tutvumine väsitab kindlasti ära ka kõige vastupidavamad reisisellid ja loodushuvilised. Õnneks on kõikide rabade ja metsade vahele peidetud tõeliselt mõnusaid majutuskohti, mis on tegelikult juba vaatamisväärsused omaette.
Maidla Loodusvilla Kaseke

Maidla loodusvillad Kaseke ja Käbi on enneolematud oaasid lõõgastumiseks, mis on loodud aitamaks külastajetel end „välja lülitada". Loodusvillad pakuvad unikaalset, hubast ja luksuslikku majutust sügaval looduse rüpes. Klaasseintega majas tunned, et oled loodusega üks ja puhkad end tõeliselt välja.

Ruunawere Postimõisa hotell asub Tallinnast vaid 50 km kaugusel, kuid linnamelust ei ole seal jälgegi. Vaikne looduskaunis koht sobib ideaalselt nii peredele, paaridele kui ka sõpradele, sest arvestatud on kõikide soovidega. Hotellist mööduval metsarajal saavad aktiivsemat puhkust nautivad inimesed ette võtta väikese matka ja hotelli saunakakeskus ning massaaživõimalus poputab neid, kes kiiremast elurütmist puhkust vajavad.

Vigala jõe parvemaja on, nagu nimigi mõista annab, ainulaadne jõel ujuv maja. Kuna parvemajas on voodikohti kuni 30 inimesele, on see suurepärane võimalus maha pidada üks vägev tiimiüritus, meeldejääv sünnipäev või unustamatu suguvõsa kokkutulek.

Tiigrisilma Treehouse

Tiigrisilma Treehouse on erakordne võimalus puhata puuonnis, täpselt sellises, nagu sa lapsepõlves unistasid. Tiigrisilma onn on kõikide kaasaegsete mugavustega majutuspaik metsas, puu otsas. Kui tahad kohta, kus tunda ennast taas lapsena ja unustada kõik argimõtted, siis on Tiigrisilma selleks kõige õigem koht.

Jaga
Kommentaarid