MELBOURNE'I REISIJUHT

Kuigi Austraalia maismaa lõunapoolseim linn võib esmapilgul tunduda alahinnatud, siis avastavad külalised kiirelt, et Melbourne’il on mitmeid kihte — kirge, rasket tööd ja ajalugu leiab igas Austraalia kultuuripealinna aspektis.

Port Phillipi lahte voolava Yarra jõe kaldal asetseva Melbourne’i aladel on pesitsetud juba Austraalia aborigeenide ajast saati ehk üle 40 tuhande aasta.

Seoses brittide tuleku ja 19. sajandi keskpaiga kullapalavikuga on jõukus kandunud ka Melbourne’i arengusse. Viktoriaanliku ajastu ehitised nagu Parliament House, The Princess Theatre ja The Block Arcade on geomeetriliste uustulnukate kõrval säilinud tänaseni sama elavad kui siis, kui nad avati.

Viktoriaanlikust ajastust on sündinud ka linna puurivõre meenutav tänavate paigutus, mis on nüüdseks kuulsad tänu tänavakunstile ja maailmaklassi restoranidele, baaridele ja butiikidele.

Märkate peatselt, et Melbourne’i elanikel on palju kirgi, mille eesotsas kohv, sport ja toit. See on suurepärane külastajatele, sest Melbourne püüdleb konstantselt parima poole. Espresso lõhnast pakatavad tänavate vahekäigud, kus baristad perfektset kohvi viimistlevad või tuhanded maitsekombinatsioonid kõikvõimalikest maailma köökidest on vaid mõned näited, mis Melbourne’i multikultuursele pärandile viitavad. Eriti silmapaistvalt kulmineerub linna rikkalik mitmekülgsus kriketistaadionil.

Lisaks kultuurile, kunstile ja meele lahutamisele on märkimisväärne ka Melbourne’i maastik — mikstuur massiivsetest parkidest, rikkalikest aedadest ja kaunist merekaldast. See kõik muudab Melbourne’i külastamise Austraalias olles lausa kohustuslikuks.

Riiki pääsemine:

Kõik lennukiga Austraaliasse saabuvad reisijad peavad täitma Austraalia reisideklaratsiooni vähemalt 72h enne lennu väljumist.

Enne Austraaliasse reisimist soovitab Eesti Välisministeerium teha reisikindlustuse, mis kataks kogu viibitava perioodi ning arvestaks ka reisi eesmärkidega. Samuti väärib tähelepanu, et ravikulud on Austraalias üsna kõrged ning tavapärane 35 000 euro suurune meditsiinikate ei pruugi olla piisav. Täpsema info saamiseks tasub konsulteerida oma kindlustusettevõttega.

Eesti kodanikud võivad Austraalias viibida viisavabalt kuni 90 päeva, pass peab kehtima kogu reisi vältel. Kohustuslik on eelnev elektrooniline eVisitor (651) viisa registreerimine Austraalia siseministeeriumi kodulehe vahendusel. Registreerimine peab toimuma vähemalt kaks nädalat enne reisi, toiming on tasuta. Registreerimine on kehtiv 12 kuud ning võimaldab iga sisenemise puhul viibida Austraalia Ühenduse territooriumil kuni 3 kuud.

Pikemate viibimiste kui 3 kuud ning muudel eesmärkidel kui turism ja ärireisid puhul tuleb taotleda vastav viisa.

Kuidas minna?

Tallinnast on võimalik Melbourne’i lennata kahe kuni kolme vahepeatusega. Täiskasvanu edasi-tagasi lennupiletite maksumus jääb valdavalt vahemikku 750-850 eurot.

Millal minna?

Melbourne’i parasvöötme kliima tähendab mugavat olemist aastaringselt. Suuremad spordisündmused nagu Australia Open, F1 Frand Prix ja mitmed festivalid leiavad aset soojematel kuudel novembrist märtsini. Paljud tegevused liiguvad ilma jahenedes siseruumidesse, kuid kohalikud on hästi kohastunud. Päikesekatted asenduvad välikohvikutes ja katusebaarides soojapuhuritega ning elu kiirgab edasi. Melbourne’il on sageli sarnaselt Eestilegi kohati neli aastaaega, küll aga ühe päeva jooksul. Seda tasub meeles pidada reisikohvrite pakkimisel.

Mida võiksid Austraaliast teada?

Valuuta: Austraalia dollar

Keeled: inglise

Külastajad saavad kiirelt aru, et Austraalia aktsent on omapärane ning sageli lühendatakse tavapärasemaid sõnu. Näiteks “afternoon“ — “arvo”; “avocado“ — “avo”. Lisaks nimetatakse mõningaid asju teisiti kui teistes ingliskeelsetes maades, näiteks:

“chicken“ehk kana — “chook”

“liquor store” ehk alkoholipood — "bottle shop"

“flip-flops” ehk plätud — "thongs"

“swimsuit” ehk ujumistrikoo — "bathers"

“sweater” ehk kampsun — "jumper"

Riigi suunakood: +61

Pealinn: Canberra

Rahvaarv: 5 151 000 (Melbourne’i metroala, 2022)

Jootraha andmine Austraalias on ebatavaline. Kuigi jootraha ei eeldata, siis ei vaadata sellele ka viltu. Suurepärase teeninduse puhul restoranis võetakse jootraha hea meelega vastu.

Liiklus on Austraalias vasakpoolne. Ka kõnniteedel või eskalaatoritel hoitakse valdavalt vasakule poole.

Kuidas ringi liikuda?


Melbourne on suhteliselt tasapinnaline linn ja mitmed tõmbenumbrid on jalgsi kergelt ligipääsetavad ning paljud ka üksteisest jalutuskäigu kaugusel. Ühistransporti leidub keskuses piisavalt ning mitmed linna ikoonilised trammid on kergesti leitavad. Ka taksod ja sõidujagamisteenused on alati kättesaadavad.

Trammid: City Circle liin on tasuta ja mugav viis linna keskses ärirajoonis liikumiseks. 24 marsruuti katavad enam kui 250 kilomeetrit sõiduradu. City Circle’i erandina vajate myki cardi, et et trammiga sõita.

Rongid: Melbourne’i metroosüsteem hõlmab endas linna ärikeskust ning 17 rongiliini, mis ulatavad kaugemale kui trammimarsruudid. Rongid on valdavalt kiiremad kui trammid.

Bussid: Myki kaart kulub marjaks ära, kui leiate vajadust bussiga sõiduks. Kui trammi ja rongiga pääseb vaatamisväärsuste juurde, siis bussid katavad ligipääsetavuse poolest tagasihoidlikumaid paiku.

Taksod: 13cabs ja Silver Top on põhilised akrediteeritud taksofirmad. Neid võib kinni pidada nii tänavalt, helistades või mobiilirakenduste kaudu tellida.

Sõidujagamine: Uber ja Ola on populaarseimad teenusepakkujad. Shebah sõidujagamisteenust pakuvad ainult naisterahvad naistele ning lastele.

Mida Melbourne'is kogeda?


Federation Square

Föderatsiooni väljak on suurepäraseks alguspunktiks Melbourne’i esmakülastajatele. Muljetavaldav väljak asub Yarra jõe ja CBD (Central Business District) lõunapoolsema osa vahel ning on populaarseks kohtumispaigaks ning ühtlasi ka avalikeks üritusteks sageli rakendatav. Sealt leiab nii külastajate infopunkti kui aborigeenide ajalugu tutvustava Koorie Heritage Trusti ühes jalgsituuride ning palju muuga. Ka muuseumid nagu rahvuslik The Ian Potter Centre ja liikuva pildi külastuskeskuse Australian Centre of the Moving Image (ACMI). Samuti on väljakul mitmeid permanentseid ja pop-up restorane ning baare.

Kitsad tänavaalleed

Populaarsemad tänavaalleed asuvad ärikeskuse kandis Flinders & Collinsi ja Elizabethi ning Exhibitioni tänavate vahel.

Ikoonilised tänavad on koduks ohtratele kohvikutele, peidetud baaridele, restoranidele ja butiikidele. Kuulsaid grafiti ja tänavakunsti teoseid ning väligaleriisid leidub seal ohtralt. Avastage tänavaid iseseisvalt või broneerige giid. Tattersalls Lane, Duckboard Place, ACDC Lane, Croft Alley ja Hosier Lane võiksid kindlasti kuuluda nende hulka, mida imetleda.

Väikesed Pingviinid St Kilda Breakwateris

Nautige päikeseloojangut jalutades mööda St Kilda kaid enne Väikeseid Pingviine — üle 1400 pingviini peavad St Kildat koduks ning suunduvad igal õhtul kaldale pärast rasket kalastusretke merel.

Victoria rahvusmuuseum

Austraaia vanim muuseum (NVG) võõrustab muljetavaldavaid kunstikollektsioone kõikjalt maailmast. Juba purskkaev sissepääsu juures on lõbusaks poseerimispaigaks turistidele — olgu tegu kuue-, 26- või 60-aastastega.

Melbourne’i muuseum

Keset imelist Carltoni aeda paiknev Melbourne’i muuseum on tuntud oma eelajalooliste Austraaliale omaste leidudega, galerii annab ülevaate linna ajaloost ning kullapalavikust. Metsagalerii matkib vihmametsale omast keskkonda ning silm tasub peal hoida ka sealsetel konnadel ning lindudel.

Eureka vaateplatvorm

Maast laeni akende ning 360-kraadise panoraamiga asub Eureka hoone 88. korrusel ning annab imelise ülevaate kogu linna geograafiale.