Tartus Emajõe kaldal on veteranipäeva puhul laupäeval Veteranirock. Veteranipäeva tähistamisega 23. aprillil täname ja tunnustame neid mehi ning naisi, kes on sõjalistel operatsioonidel kodust kaugel tugevdanud Eesti julgeolekut ja rahvusvahelist tõsiseltvõetavust, samuti nende perekondi ja lähedasi. Kell 19.00 algaval kontserdil astuvad üles Kosmikud koos Sõjaväeorkestriga, Propeller, Horror Dance Squad ja Vahipataljoni ajateenijate bänd. Sel kevadel veteranikuu raames kogutava rahaga toetatakse muu hulgas Ukraina veteranide ravi ja rehabilitatsioonivõimalusi.

Kes soovib laupäeval siiski põhja poole hoida, saab minna heategevuslikule pannkoogihommikule ja kinopärastlõunale Eesti Sõjamuuseumis. Tulu läheb samuti Eesti ja Ukraina veteranide toetuseks.

Pärastlõunal on programmis Ivar Heinmaa dokumentaalfilm “Naised rindejoonel” 2014. aasta kevadel Ida-Ukrainas alanud sõjast naiste pilgu läbi. Lapsi ootavad tegevused õues ning otsimismäng toas. Avatakse ka sõjatehnika angaari hooaeg.

Paide Muusika- ja Teatrimajas esineb kammerorkester Kiievi Solistid. Nende kontserdireis Itaaliasse algas täpselt päev enne sõda. Sellest peale on orkester reisinud mööda Euroopat, esitades oma kodumaa lugu muusika kaudu. Orkester on olnud mitme olulise teose esmaesitajaks Ukrainas, näiteks on kandnud Ukrainas emakordselt ette ka Erkki-Sven Tüüri marimbakontserdi.

Kultuurisündmustest on valikus veel hulganisti jazzi: üle Eesti toimub 24. aprillist 1. maini Baltikumi suurim jazzfestival Jazzkaar, Viljandi sekundeerib suurele festivalile samuti mitme kontserdiga, mis on koondatud egiidi alla Viljandi Jazzkaareke. Lisaks algab Viljandis laupäeval tantsunädal, kus tantsu näha, selle üle arutleda — ja muidugi tantsida! Tartu tervitab Supilinna päevade ja ERM munaveeretamisega!

Loodushuvilistele on õige mitu võimalust kuulata linnulaulu, ent alustada aktiivsemalt ka kanuu- ja süstahooaega. Linnulauluretkedel lodjaga Emajõel on rekordsõitudel kuuldud lausa 50 linnuliigi häälitsusi. Üks igatsevamaid linnuhääli on paljude arvates sookurgede laul ning Lõuna-Eestis Põlvamaal saab sookurgi vaatlema sõita hobuvankriga.

Hommikut saab vara alustada ja mitmetunnist matka nautida Emajõe-Suursoo vetel, kus minnakse kanuudega päikesetõusu imetlema. Peale imekaunite vaadete heliseb soo praegu tedremängust ja teistestki linnuhäältest. Seiklus ootab ka Põlvamaal, kus sõidetakse süstade ja kanuudega ühel Eesti maalilisemal, Ahja jõel ning pärast matkapingutust saab lõõgastuda minispaas. Eriline matk Tallinna lähedal toimub Astangul, käiakse nii maa all kui ka klindi peal ning uuritakse nii loodust kui ka ajalugu.

Päikesetõusu kanuuretk. Foto: Puhka Eestis

Spordihuvilised kogunevad jooksusarjale Ida-Virumaal, mis viib seekord Kohtla-Järve promenaadile — või siis Kuressaarde, kus toimub Ultima Thule maraton. Ilmade soojenedes tuleb üha juurde ka neid sündmusi, kus põimuvad loodus ja sport. Sel nädalavahetusel toimub kuulus Võhandu maraton, mis pakub ligi 100-kilomeetrist väga sportlikku matkarõõmu.

Võhandu maraton. Foto: Puhka Eestis