Viini reisijuht

Austria pealinn on rikas nii ajaloo, arhitektuuri, kunsti, muusika, söögi kui veini poolest. Doonau jõe kaldail oleva linna suursugused barokiajastu hooned ehitati 18. sajandil Maria Theresia ja 19. sajandil keiser Franz Josephi valitsemisajal ning tänagi püsivad nad kontrastina keset klaasi ja terasstruktuure.

Kaunid ehitised, jalutatavad tänavad, maitsev toit ja ohtralt tegevusi nii sise- kui välisruumides moodustavad Viinist suurepärase puhkuspaiga. Maailma üheks elatavaimaks linnaks hääletatud Viini piiresse mahub nii veiniistandusi, parke kui metsa ning kaitsealuseid maastikke. Koertesõbralik Viin lubab neljajalgseid nii ühistransporti kui restoranidesse ja poodidesse. Nn kohvikultuuri leidub Viinis ohtralt lõõgastuspaikade ja kohvimajade näol, kus hinge tõmmata, sotsialiseeruda ja linna maitsvaid magustoite mekkida.

Viini kutsutakse ka muusikalinnaks, kuna oli koduks sellistele klassikalise muusika suurkujudele nagu Schubert, Mozart, Haydn, Strauss, Brahms ja Beethoven. Viin on tuntud ka oma viienda ehk ballihooaja pärast, mille kõrghetk saabub jaanuari ning veebruaru paiku ja mille jooksul toimub ligi 500 balli ning üle 2000 tunni elegantset tantsu ühes Viini valsi ja pidulike kostüümidega.

Kuidas minna?

Viini on võimalik lennata nii Tallinnast, Riiast kui Helsingist. Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast jäävad sageli hinnavahemikku 20-40 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest. Paarikümne eurosed lennupiletid on tihti tavapärased. Autoga sõidab Tallinnast Viini ligikaudu ööpäevaga. Ümberistumisega Varssavis on võimalik Eestist minna nii bussiga kui ka Varssavis bussi rongi vastu vahetades.

Millal minna?

Nii kevad kui sügis on Viini külastamiseks meeldivad, kuigi aeg-ajalt pisut jahedad. Siis on vähem turiste, kes ei takista linna vaatamisväärsustega tutvumist ja hotellide hinnad on sõbralikumad. Suvi on soe ja päikeseline ning temperatuur 25 kraadi kandis, kuid ehk veidi vihmasem. Ka suvi on imeline aeg Viini külastamiseks, kuid hotellide hindades kajastub see märkumisväärselt.

Jõuluturud ja maagilised dekoratsioonid tõmbavad talvel vaatamata külmematele kraadidele. Ballihooaeg algab novembrist ja kestab veebruarini, kuid tänavune hooaeg jääb suuresti pandeemia tõttu vahele. Viini külastamiseks justkui ei olekski valet aega, kui vihmavarju ning soojade riietega arvestada.

Ajavöönd: Eestist üks tund maas

Mida võiksid Austriast teada?

Valuuta: euro

Keel: saksa keel

Tere - Hallo
Tere hommikust - Guten Morgen
Good päevast - Guten Tag
Good õhtust - Guten Abend
Minu nimi on… Ich heiße…
Mis on Sinu nimi? - Wie heißen Sie?
Kuidas läheb? - Wie geht’s?
Läheb hästi - Mir geht’s gut.
Kui palju see maksab? - Wie viel kostet das?
Kus asub tualett? - Wo ist die Toilette?
Mees/mehed - Herren/Männer
Naine/naised - Damen/Frauen
Palun - bitte
Tänan — danke

Riigi suunakood: +43

Pealinn: Viin

Rahvaarv: 1,960,000 (2022)

Täht “ß” on saksa keele alfabeedile unikaalne ning kasutatakse paljudes sõnades “ss” asendusena. Viini lemmiksuveniire, lumekuule, on Perzy perekonna poolt valmistatud juba üle saja aasta. Lumekuulidel on kajastatud nii Püha Stefanuse katedraali, maamärke, loomi kui torte ning eri suuruses lumekuulid on Viini jõululaatade suureks lemmikuks.

Viin on ainuke pealinn maailmas, mille veiniistandused jäävad linnapiiresse. Äärelinnas, Grinzingis, on suurepärased matka- ja jalutusrajad ja Heurigerides ehk värskeimat veini pakutavates Austriale omastes asutustes on hooajaliselt mõnus pea sumisema lasta. Suurem osa veiniistandusi teevad valget veini, peamisteks on Grüner Veltliner, Weissburgunder, Rheinriesling ja Gemischter Satz.

Doonau saarest, mis on ehitatud üleujutuste kaitsesüsteemiks, on saanud tuntud lõõgastuspaik ühes ranna, veepargi, restoranide ja ööklubidega. Iga-aastane Doonau saare muusikafestival (Donauinselfest) leiab seal samuti aset.

Austria rahvusroog on Viini šnitsel ehk õhukesed ja praetud vasikakotletid, mis on tavaliselt serveeritud peterselli ja kartuli või kartulisalatiga. Vasikaliha on üldlevinum, kuid ka kana kasutamist tuleb ette.

Sacher Torte ehk Viini kuulsaim magustoit kujutab endast rikkalikku šokolaadikooki õhukese aprikoosimoosi kihiga, mis on omakorda šokolaadiga kaetud. Väidetavalt olla 16-aastane õpipoiss Franz Sacher prints Metternichile 1832. aastal seda valmistanud, kui peakokk haige oli. Rahvuslik Sachertorte päev Austrias on 5. detsembril.

Lisaks kohvile ja magustoitudele on Viin tuntud ka hotdogi-putkade poolest, kus saab valida kas magusat (süss) või vürtsikat (scharf) sinepit.

Kuidas ringi liikuda?

Viini ühistranspordivõrgustik on tihe. Bussid, trammid, rongid ja maaalused liinid on Wiener Linieni opereeritud ja muudavad pea kõikjale liikumise suhteliselt vaevatuks. Piletimasinad on maa-alustes jaamades, tubakapoodides, internetis ja pardal kergesti kättesaadavad. Lisaks üksikpiletitele leidub ka pikema perioodi pileteid.

Metrood nimetatakse U-Bahniks ja kohalikke ronge Schennbahnideks või S-Bahnidideks. Tramm on Straßenbahn ja Autobus on buss.

Taksopeatuseid leidub kõikjal Viinis ja Uber ning Bolt on samuti saadaval.

CityBike Wien opereerib ligikaudu 120 jalgrattapeatust ning Viin on üks ratturisõbralikemaid linnu Euroopas.

Mida Viinis külastada?

Schönbrunni loss

Vapustav 18. sajandi palee on Viini üheks põhiliseks vaatamisväärsuseks oma arhitektuuri, ajaloo ja barokiajastu aedade poolest. Tuurid viivad läbi ruumide, mida kasutasid valitsejad Franz Joseph ja Maria Theresia.

Püha Stefanuse katedraal

Samuti nimega Stephansdom. Katedraal ehitati 12. sajandil romaani kirikuks ning seda on taasehitatud korduvalt — viimati pärast Teist maailmasõda, kui kombineeriti originaaldisaini baroki ja gooti arhitektuuriga. Külastajatel on võimalik jalutada 14. sajandist pärit katakombides maa-aluses labürindis või ronida torni tippu.

MuseumsQuartier ehk muusumite kvartal

Viini kesklinnas asuv kompleks hõlmab endas 60 kultuuriasutust kaasaegse kunsti, ajaloo, arhitektuuri, muusika, moe, teatri, tantsu, kirjanduse, fotograafia, tänava- ja laste kunstiga. Giidiga tuurid on saadavad ja disainitud nii kohalikele kui turistidele, et osa saada ka meeldivatest kohvikutest ja restoranidest.

Hispaania ratsakool

Ratsakool sai alguse 16. sajandil, mil kuulsaid hispaania Lipizzaneri hobuseid Viinile tutvustati. Tänasel päeval leidub ratsakoolide mitmekülgseid tuure ja etendusi ning külastajatel on võimalik osa saada hobuste treeningsessioonidest.

Viini loomaaed

18. sajandi keskpaigust pärit maailma vanim loomaaed ehitati Schönbrunnide palee aeda. Külastajatel on võimalik valida mitmete erinevate tuuride vahel, mis on temaatiliselt kategoriseeridud ümber lemmikloomade, hommikuste elamuste, vihmametsade või näiteks akvaariumite ümber. Tuurile järgneb hommikusöök.

Prater

Lõbustuspark, mille ajalugu ulatub 18. sajandisse, taasehitati pärast Teist maailmasõda. Prater on koduks mitmetele vanamoelistele atraktsioonidele ühes kaasaegse meelelahutusega nagu näiteks planetaarium ja 5D kino.