Estraveli erakliendisuhete ja turundusosakonna juhi Katrin Aaslaiu sõnul eelistati möödunud aastal teha reisiplaane selle järgi, kuhu olid mugavad lennuühendused otselendude näol ja tšarterlennud. „Samuti oli väga oluliseks valikukriteeriumiks sihtriigi kehtestatud sissesõidu piirangud turistidele. Riigid, kus piirangud olid arusaadavamad ja mitte pidevas muutumises, olid ka populaarsemad,” lisas Aaslaid.

Estraveli esindaja sõnul jagunevad reisijad täna kahte leeri — ühed, kes otsivad mugavaid ja soodsaid pakettreise, ning teised, kellele pakuvad huvi kaugemad eraldatud sihtkohad. „Soodsad tšarterreisid on jätkuvalt populaarsed. Üheks põhjuseks on siin kindlasti reisikorraldajate paindlikud reisi muutmise tingimused ja soodustused,” selgitas Aaslaid. Nii on näiteks populaarsed sihtkohad talvel Tenerife ja Egiptus, suvel Türgi.

Samas kaugematest sihtkohtadest tuntakse huvi peamiselt Tai, Mehhiko, Tansaania, Maldiivide, Kuuba, Kariibi mere saarte ning Araabia Ühendemiraatide vastu.

Katrin Aaslaiu sõnul täheldas Estravel, et kaugemate sihtkohtade puhul ei planeeritud reise enam vaid puhkamiseks, vaid neid ühendati töötamisega ehk reisiperiood on varasemast pikem. „Usun, et see jääb ka tulevikuks nii, sest hübriidtöö on kindlasti asi, mis jääb ka peale pandeemia lõppu tavapärase tööharjumuse osaks,” tutvustas Aaslaid eestlaste reisiharjumusi.

Reisiotsus tehakse võimalikult hilja

Lisaks reisiperioodi pikenemisele on muutunud ka tarbija ostukäitumine reisi eest tasumisel. „Koroonapandeemia ajal on reisi ostuotsus lükatud nii hiliseks kui võimalik, et vältida olukorda, kus piirangud või tingimused riiki sisenemiseks kiiresti muutuvad. Varasemalt planeeriti reisi suisa kuni aasta ette,” lausus Aaslaid.

Inbanki laenuvaldkonna juhi Nele Roostalu sõnul on eestlaste säästupuhvrid viimastel aastatel täitunud tõusvas joones ning ilmselt kasutatakse neid vahendeid ka reisimiseks. „Kui vähegi võimalik, siis tasub säästukonto või meelerahufond reisides puutumata jätta, sest seda võib vaja minna siis, kui midagi ootamatut juhtub. Kui reisiks pole eraldi sääste kogutud või tekib võimalus osta lennupiletid pikalt ette oluliselt soodsama hinnaga, siis saab olenevalt reisi maksumusest kasutada ka krediitkaarti, järelmaksu või väikelaenu,” soovitas ta.

Erinevad makselahendused on nutikas viis, kuidas oma ostud pikema aja peale ära jaotada, mitte reisiarvet tasudes hing kinni tõmmata. “Näiteks enamus krediitkaartidel on intressivaba periood kuni 45 päeva. Järelmaksu puhul on üha populaarsemaks saamas „osta kohe, maksa hiljem” lahendus, millega saab ostu ilma ühegi lisatasuta jaotada kolme kuu peale. Kuna soodsaim on reis osta ära pikalt enne reisi algust, siis on reisi alguseks tihti osamaksed juba tasutud,” selgitas Inbanki laenuvaldkonna juht.

Hinnatõus tabab ka turismisektorit

Estraveli erakliendisuhete ja turundusosakonna juht lisas Estraveli statistika põhjal, et keskmiselt jääb reisi hind ühe reisija kohta 750€ kanti. „Suure tõenäosusega tõusevad need numbrid aga üldise kütuse- ja energiahinna kallinemise valguses. Hinnatõusu hakkame nägema nii lennupiletite kui reisikorraldajate pakettreiside hindades,” sõnas Aaslaid.

Arvestatava kulu reisieelarvest moodustab täna ka reisikindlustus. „Pandeemia valguses on reisikindlustuse müük suurenenud lausa poole võrra. See annab südamerahu, et ootamatud kulutused või reisi ärajäämine nakatumise tõttu rahakotile hävitavalt ei mõjuks,” nentis Aaslaid. Mitmeliikmelise pere puhul tuleb olenevalt reisist ja kindlustuse liigist arvestada kuni paarisaja eurose lisakuluga.

Nele Roostalu sõnul aitab siin eelarvet kokku hoida krediitkaart, millel on reisikindlustus. Enamike krediitkaartide reisikindlustused katavad kõigi pereliikmete meditsiiniabi, õnnetusjuhtumi, pagasi kaotuse kui ka reisitõrke kulud ehk eraldi kindlustust ei pea ilmtingimata ostma. “Samuti on turul juba lahendused, kus krediitkaardi reisikindlustus sisaldab rendiauto kaskokindlustust või sõltuvalt reisi sisust vajalikku kaitset. Näiteks on Inpay talvespordi lisakaitse abiks juhul, kui lähed suusareisile, aga lumeolude tõttu mäele ei pääse või varustusega midagi juhtub,” selgitas Inbanki laenuvaldkonna juht.

Ta lisas, et kindlasti tuleb krediitkaartiga kaasneva reisikindluse tingimustega enne reisimist põhjalikult tutvuda ja veenduda, et kindlustus katab kahjujuhtumi puhul kulud vajalikus ulatuses.