25. jaanuaril algas Leedu pealinnas Vilniuses ametlik loendus 700. aastapäevani 2023. aastal. Kuna ajalooline sünnipäev on lisatud ka UNESCO 67 tähelepanuväärseima tähtpäeva hulka aastatel 2022-2023, valmistutakse pidulikuks tähtpäevaks terve aasta ning see hõlmab mitmeid kultuuri-, haridus- ja kunstiüritusi ning palju muud.

Loendus ajaloolise aastapäevani sai alguse spetsiaalselt kujundatud kella käivitamisega — sümboolse installatsiooniga, mis kõrgub kesklinnas, Toomkiriku väljakul, seitsme meetri kõrgusel. Kella käivitas Vilniuse linnapea Remigijus Šimašius ja eksklusiivne kellakaitsja — 4,5 meetri pikkune valgusmees — valgusfestivali ning kuumaõhupalli-, muusika- ja valgusshow ajal. Installatsioon aitab külalistel ja linnaelanikel meeles hoida, kui palju päevi on jäänud 2023. aasta suurejoonelise juubeli ja paljude sünnipäevaga seotud sündmusteni.

“Kuigi Vilnius saab 700-aastaseks, on nii linn kui ka selle elanikud noorusliku uudishimu, leidlikkuse, sihikindluse ja kire tõeline kehastus,” ütles Šimašius. “2023 on Vilniuse jaoks eriline aasta, seetõttu kutsume kõiki üle kogu maailma meie linna külastama, meiega pidustustel osalema ja maagiat ise kogema.”

Vilniuse ametlik ajalugu sai alguse 1323. aastal, kui Leedu suurvürst Gediminas mainis linna esimest korda ühes oma 25. jaanuari kirjas välismaistele kaupmeestele ja käsitöölistele. 2023. aasta 700. aastapäev annab võimaluse tõsta esile Vilniuse värvikat ajalugu, tugevdada sidemeid linnaelanike ja külalistega ning tõsta pealinna ülemaailmset tuntust.

2023. aasta juubeliks korraldatavate etenduste hulgas on film Vilniusest, etendusfestival, 17. sajandil Vilniuses etendunud esimese ooperi tehisintellekti juhitud rekonstruktsioon ja muud mastaapsed üritused, mida viivad läbi kaasaegse kunsti muuseum “MO”, Leedu rahvusmuuseum ja teised korraldajad. Järgmise aasta peamised pidustused toimuvad 25. jaanuaril, juubelipäeval, ja 25. juulil, mil Vilniusest saab rahvusvaheline muusikaareen.

Juubelieelsed pidustused algasid 699. sünnipäevaga

699. sünnipäev alustas aastaringset ettevalmistust rahva lemmiku iga-aastase Vilniuse valgusfestivaliga, mis toimus 25.-29. jaanuaril. See korraldati esmakordselt Vilniuse sünnipäeva tähistamiseks 2019. aastal ja nüüd meelitab see igal aastal kohale üle 200 000 pealtvaataja. Valgusfestival on valgustanud linnatänavaid, parke ja väljakuid 22 installatsiooniga Leedu, Austraalia, Kanada, Hispaania, Hollandi ja Prantsusmaa kunstnikelt.

Loenduse käivitamisega kaasnes kuumaõhupallide show, muusika- ja valgusshow “700-aastane Vilniuse legend”, kus õhupallid kasutasid linna loo jutustamiseks tuld, värve ja muusikat. Etendus toimus ka kohapeal, et pealtvaatajad saaksid imetleda visuaalset ja akustilist esitust.

Käimasoleva ülemaailmse pandeemia valguses korraldatakse kõik aastapäeva-eelsed üritused, sealhulgas 699. sünnipäeva tähistamine, vastavalt kõikidele ohutusnõuetele. Samuti palutakse Vilniuse külalistel ja elanikel hoida ohutuid kaugusi ja rakendada vajalikke ettevaatusabinõusid.

Vaata fotosid Vilniuse 699. sünnipäeva valgusfestivalist: