Tallink Grupp avaldas täna börsil ettevõtte 2021. aasta neljanda kvartali ja detsembrikuu reisijate ja kaubaveo statistika, millest nähtub jätkuvalt ulatuslik COVID-19 pandeemia ja kehtivate reisipiirangute mõju.

2021. aastal vedas Tallink Grupp kõikidel liinidel kokku 2 961 975 reisijat, mis on 20.6% võrra vähem kui aasta varem (3 732 102 reisijat 2020. aastal). Reisijate arvud vähenesid aasta varasemaga võrreldes ettevõtte Soome-Rootsi, Eesti-Soome ja Läti-Rootsi liinidel, kuna ettevõtte Läti-Rootsi liin jäi kogu aasta jooksul suletuks ning kaks Soome-Rootsi vahel opereerivat laeva, mille regulaarne opereerimine oli COVID pandeemia ja reisipiirangute tagajärjel ajutiselt peatatud 2020. aasta märtsist, naasid regulaarliinile alles aasta teises pooles. Ainus liin, kus reisijate arv kasvas mullusega võrreldes, oli Tallinna-Stockholmi liin, mis taasavati 2021. aasta juulikuus pärast peaaegu pooleteise aastast seisakut.

2021. aastal veetud reisijate sõidukite arv vähenes mullusega võrreldes samuti ning kokku veeti aasta jooksul ettevõtte kõikidel liinidel 602 033 reisijate sõidukit (702 702 aastal 2020).

Kuigi reisijate arv ning veetud reisijate sõidukite arv 2021. aastal vähenesid, suutis ettevõte 2020. aastaga võrreldes kasvatada veetud kaubaveoühikute arvu ning vedas aasta jooksul kokku 369 170 ühikut kaupa (359 811 ühikut 2020. aastal). Ettevõttel õnnestus vedada mullusega võrreldes rohkem kaupa ettevõtte Eesti-Soome ja Eesti-Rootsi liinidel ning Soome-Rootsi liinidel vähenes veetud kaubaveoühikute hulk vaid marginaalselt.

„2021. aasta ei toonud meile veel palju loodetud ja kaua oodatud pandeemia lõppu ning suuremat taastumist, mis tähendas seda, et enamuse aastast veetsime me taas kord kastist välja lahendusi otsides, leiutades erinevaid mooduseid, kuidas hoida inimesi ja kaupa liikumas pidevalt muutuvate ja tihti viimasel hetkel kehtestatud reisipiirangute olukorras," kommenteeris 2021. aasta reisijate statistikat Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

„Juba teist aastat järjest pidime me olema ülimalt loomingulised, tegutsema pidevalt piire kombates ja nihutades, tuues uute partnerite ja tihti ka riiklike ametkondadega koostöös pardale uusi testimise ja vaktsineerimisteenuseid. Seda kõike ikka selleks, et tagada tervetele inimestele, kellel vaja reisida, ohutuid reisimisvõimalusi," lisas Nõgene.

„Kuigi meie reisijate arvud 2021. aastal ei vastanud meie 2020. aasta lõpu ootustele, on meil heameel selle üle, et vähemalt aasta teises pooles kasvas meie reisijate arv möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 21% võrra ning meil õnnestus aasta keskpaiku taasavada mitmed populaarsed liinid, mis olid pandeemia algusest saati ajutiselt suletud. Nende liinide taasavamine andis väga paljudele inimestele taas kord võimaluse külastada pereliikmeid, lähedasi ja sõpru, mis on praegusel isoleerituse ja eraldatuse ajal olulisem kui kunagi varem. Loodame väga, et kui oleme seljatanud omikron tüve laine ja möödub talvine madalhooaeg, jõuame me peagi viiruse vastase võitluse sellisesse etappi, kus on näha märke sellest, et võitlus viirusega on jõudmas lõpule ja me oleme Covidi lõplikule seljatamisele väga lähedal. Seejärel saame taas hakata üles ehitama ja taastama enda elusid, ettevõtteid, kogukondi," kommenteeris Nõgene.

„Tallink Grupp seisab 2022. aasta stardijoonel lootusrikkalt ja suurte ootustega, et sel aastal tuleb lõpuks läbimurre paremuse poole, mida oleme nii kaua oodanud. Organisatsioonina oleme me õhukesemad, kuluefektiivsemad ja anname endast kõik, et tagada meie ettevõtte jätkusuutlikkus. Meie professionaalne Tallink Silja meeskond jätkab järjekindlalt tööd meie tegevuste, plaanide ja eesmärkide taastamise, täiendamise ja lihvimisega, nagu me tegime seda visalt ka aastal 2021," lausus Nõgene.