Brugge, Belgia

Kõik, mida võiks teada selle linna kohta, leidub 2008. aastal valminud krimikomöödias “In Bruges”, mille režissööriks on Martin McDonagh. Colin Farrelli kehastatud tegelaskuju sõnul on linn kui “neetult ilus muinasjutt”.

Brugge on selliseid harvu paiku, mis on ühteaegu võluv nii suvel kui talvel. UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv linna südames asuv väljak The Burg on suurepäraselt säilinud gooti arhitektuuri meistriteos.

Brugges on tohutult palju huvipakkuvaid kõrtse, kus saab nautida suurepärast toitu ja õlut. Romantilise kanali ääres leidub küünlavalguses säravaid baare ja huvitavaid antiigipoode. Unustada ei tohi ka Belgia šokolaadi, sest kes ilma selleta talvepimedat üle elaks.

Ateena, Kreeka

Kreeka pealinn Ateena pakub reisijatele jaanuaris suhteliselt sooja ilma. Lisaks on võrreldes suvekuudega majutuse ja muuseumite piletite hinnad märgatavalt odavamad.

Suvekuumust on loomulikult liiga palju oodata. Ent +10 kraadiga saab rahulikult nautida antiikse Kreeka imesid, seejuures ilma hooaja rahvahulkadeta ning higistamiseta.

Ateena on üks rikkalikuma ajaloopärandiga linnu maailmas ning enamik vaatamisväärsusi asub just lageda taeva all. Vihm on siin jaanuaris harv nähtus, mistõttu Akropolist või Agorad saab rahulikult nautida.

Pärast tuuritamist ajaloolistes paikades saab maiustada kreeka toiduga. Aga ka Ateena ööelu on talvel õige vilgas.

Lausanne ja Gstaad Šveitsis

Iga aasta jaanuaris korraldab väike Château-d’Oexi küla Lääne-Šveitsis suurejoonelise kuumaõhupalli ürituse. Üheksa päeva kestev aktsioon koondab siia õhupallipiloodid üle kogu maailma. Kõik nad ihkavad lennata üle vapustavate lumiste mägimaastike. Publikut ootavad aga valgete mägede keskel suurejoonelised ja värvikad üritused.

Château-d’Oex asub Gstaadi ja Lausanne’i vahel, Gstaadile veidi lähemal, mistõttu on vaatemängu lihtne ühendada näiteks suusareisiga Alpidesse.

Lapimaa

Miks tormata Islandile virmalisi nautima, kui neid saab näha ka Soomes?

Kaamose sinine vaikus, lumised puud ja uhked virmalised. Pole siis ime, et jaanuar meelitab Lapimaale hulgaliselt turiste. Ruumi jagub siin küllaga, sest suusapuhkuste tipphetk pole veel saabunud.

Kui trotsida pakast, siis on jaanuari lumine sinav pimedus üsna romantiline aeg põhjamaa külastamiseks. Puhkemaja kamina ees on mõnus end pärast suusapäeva soojendada hea hõõgveiniga, käsi ümber kallima.

Madrid, Hispaania

Suurlinna talv on omapärane kombinatsioon jaanuari soodusmüükidest ning soodsatest hotellidest. Kuna talvised ilmad Hispaania pealinnas on kaunid ja kirkad, teenindavad mitmedki kohvikud ja restoranid külastajaid terrassidel, kus võib mugavalt tänavasaginat jälgida. Samas kutsuvad ostlejaid ka mitmesugused põnevad poed.

Kuum suvi ja turistide hordid, aga ka kevadised ja sügisesed vihmad on jaanuaris üksnes mälestus. Madrid on talvel suurepärane peatuskoht nendele, kes ei igatse rannamõnusid. Linn pakub vilgast restoranide elu, lisaks kultuuri igale maitsele.

Park City, Utah, USA

Siin leidub suuri suusakeskusi, kus on alati piisavalt lund. Deer Valley Resort ja Park City Mountain Resort on mõlemad toiminud 2002. aasta taliolümpia sportlaste võistluspaikadena. Park Citys on veel kõigele lisaks võimalusi ostlemiseks, siin on head majutuspaigad ja restoranid. Jõulude veetjad ning lastega pered on läinud, nii on mägedes mõnus nautida kauneid nõlvu ning pingevaba õhkkonda.

Jaanuaris korraldatakse Park Citys ka maailma prestiižseim Sundance’i filmifestival, mis meelitab igal aastal kohale arvukalt Hollywoodi staare.

Temperatuurgi on siin soodne: kõige külmemal ajal langeb see umbes viie külmakraadini.

Costa Rica

Jaanuari lõpp jääb just Costa Rica kuiva hooaja keskele. Seetõttu on paras aeg sõita köisraudteega kõrgel vihmametsade kohal ning nautida vaateid.

Rahvusparkide loomadki naudivad troopilist kliimat ja väheseid sademeid. Pärast jõule ja aastavahetust on ka rahvast märgatavalt vähemaks jäänud.

Kuiva aastaaja tõttu võib temperatuur tõusta kolmekümne soojakraadi lähedale, ent näiteks mägedesse minejad saavad oluliselt jahedamat ilma nautida.

Bali, Indoneesia

Hotelli saamine siia detsembris võib olla täiesti võimatu. Ent jaanuaris on puhkajad Indoneesia kaunitelt liivarandadelt kadunud. Aasta alguses on Balil vihmaperiood. Samas väldivad paljud seda sihtkohta sel ajal päris asjatult. Vihma sajab aeg-ajalt — tormid võivad kesta tunni või päeva. Järgmisel päeval aga paistab päike taas.

Kerge vihm ei mõjuta mitte kuidagi selliseid tegevusi nagu templiekskursioonid, snorgeldamine ja matkamine. Temperatuur püsib tavaliselt + 25 kraadi lähedal.

Allikas: Napsu

Fotod: Shutterstock