Me kanname küll endiselt maske, kuid ei püsi enam kodus ja reisime taas. Lennukites ei desinfitseeri reisijad enam elu eest end ümbritsevaid pindu ja keskmised istekohad pole enam tühjad. Reisimine uuel ajastul on võrreldes pandeemiaeelse ajaga palju muutunud. Mis on suurimad muutused?

Vaja on vaktsiinipassi

Koroonavaktsiinid tegid oma suure debüüri 2020. aasta alguses ja 2021. aasta juuniks olid need kättesaadavad juba kõigile inimestele. Vaktsiinipassi esitamist nõuavad sisenemiseks paljud riigid ja ka välisriigis kohapeal olles peab vaktsiinipass kogu aeg käepärast olema.

Kruiisireisid on taas saadaval

Vaatamata lootusele taasavada kruiisireisid 2020. aasta lõpus taastus kruiisiturism alles 2021. aasta juulis. Nüüd on kruiisireisid muutunud taas väga populaarseks, sest pärast pikka kodusistumist tahavad inimesed korraga rohkem saada ja rohkem riike külastada. Kruiisilaevadel on küll enamasti siseruumides maski kandmise kohustus, aga üldiselt näeb meresõit taas välja selline kui vanadel headel koroonaeelsetel aegadel.

Inimesed eelistavad pikemaid reise

Pärast reisivaest aastat otsivad inimesed pikemaid reise paikadesse, kuhu vähegi minna saab. Kuna kaugtöö muutus pandeemia ajal väga soosituks, saavad paljud inimesed ka töö oma reisidele kaasa võtta ja see võimaldab pikaajalist viibimist teises riigis.

Paljud eelistavad kaugtööd

Paljud inimesed, kes pandeemia ajal kodukontorisse jäid, polegi tagasi kontorisse läinud. Kui kaugtöö toimib nii tööandja kui töövõtja poolt vaadates, polegi enam vahet, kust täpselt inimene töötab. Seega on saanud väga populaarseks talvitumine soojas välisriigis ja töötamine eemalt.

Reisitakse taas kaugetesse maadesse

Kui pandeemia leevenemise algusajal julgesid inimesed võtta reise ette vaid lähiriikidesse, siis nüüd otsitakse taas kaugemaid sihtkohti. Muidugi on mõnda sihtkohta pääsemine veel keeruline, aga kui teadlikult otsida, leiab eksootiliste sihtkohtade seast ka neid, kuhu saab võrdlemisi väikese vaevaga reisida.

Kodumaal reisimise buum

Kui enne pandeemiat otsisid paljud inimesed igaks puhkuseks reisi, siis pandeemia ajal avastati uuesti kodumaal reisimise võlud. Nüüd on küll ka välisreisid taas populaarsed, kuid jätkuvalt reisitakse palju ka oma riigis. Osa reisijaid isegi ei soovi reisida välismaale enne, kui seda saab teha taas muretult, seega oma kodumaa avastamine on hea alternatiiv.

Au sisse on tõusnud reisikindlustus

Olgem ausad, paljud meist ei vaevunud koroonaeelsel ajal iga reisi jaoks reisikindlustust tegema, eriti kui reisiti naabermaadesse või nädalalõpu puhkusele mõnesse Euroopa linna. Nüüd aga inimesed naljalt ilma reisikindlustuseta lennukisse ei istu ja ka kindlustajat valitakse palju hoolikamalt kui varem, unustamata Covid-kaitse olemasolu lepingus.

Riikidesse sisenemise reeglid tuleb endale selgeks teha

Enam pole nii, et ostad pileti kuhu iganes süda kutsub ja lähed aga reisile. Juba reisi planeerides tuleb end kurssi viia kõigi sihtriigi piirangutega — mida nõutakse piiri ületamisel, milline on koroona-olukord ja millised piirangud kehtivad sihtriigis.

Varieeruvad viirustüvid

2020. aastal saabus inimeste ellu lihtsalt koroonaviirus ja juba see oli piisavalt hirmutav. Nüüd pole meil enam lihtsalt koroonaviirus, vaid pidevad uued tüvid, millest igaühe kohta valitseb alguses suur teadmatus. Iga uue tüvi avastamine mõjutab ennekõike reisimist, sest võib muuta riikide reisipiiranguid ja sundida turiste tegema tülikaid ümberkorraldusi oma reisiplaanides.

Vajadus reisiagentide järele on hüppeliselt tõusnud

Reisikorraldajad ja -agendid on muutunud inimestele tähtsamaks kui kunagi varem. Paljud, kes vanasti reisisid omal käel, kasutavad nüüd reisiagendi abi, et saada abi võimalike reisitõrgete korral. Samuti juba reisil olles saab turist agendilt abi, kui mingid piirangud peaks muutuma või muid koroonaviirusega seotud probleeme reisil tekkima.

Allikas: msn.com