Kes külastasid Dubaid viimati paar aastat tagasi, näeksid linna nüüd täiesti teistsugusena. Seda on võimatu ühegi teise maailma linnaga võrrelda ning siin pole miski võimatu. Arhitektid ja insenerid kogu maailmast töötavad Dubais suurejooneliste projektidega ning loovad ehitisi, mis ületab kujutlusvõimete piire.

See, kuidas tavalisse kõrbe on rajatud kõrgetasemeline innovatsiooni- ja tehnoloogiakeskus on igati hämmastav. Soovitame külastada Ühendemiraate eriti neil, kes ihkavad olla oluliste sündmuste keskmes ning on huvitatud uuendustest.

Dubaid külastab igal aastal umbes 19 miljonit turisti kogu maailmast ning linna peetakse täiesti unikaalseks. Ükskõik, kuhu oma pilgu suunad, igal pool on pilvelõhkujate džungel, nende hulgas ka maailma kõrgeim ehitis Burj Khalifa. 125-korruselisest hoonest avanevad panoraamvaated linnale ja kõrbele. Öösel valgustab hoonet muljetavaldav valgusshow kalade, palmipuude ning mitmete teiste stseenidega ning muusika saatel tantsib maailma kõrgeim ja võimsaim purskkaev pindalaga 1335 m².

Dubais asuv pildiraami meenutav ehitis Dubai Frame jätab mulje, nagu oleks kogu hoone kaetud 24-karaadise kullaga. Ligi 150 meetri kõrgusele tõustes avaneb klaaspõrandaga alal lummav vaade kogu linnale.

Olles Dubai moodsaima osaga tutvunud, tasub kindlasti näha ja kogeda ka Dubai vanemat osa — sellist Dubaid nagu see oli kunagi varem. Siin on värvikad kohalikud turud, kitsad tänavad, poekesed ja restoranid, kus kohalikega vestelda — Dubais on hea tasemel suhtluskultuur ning väga turvaline keskkond.

Pärast põnevaid avastusi tasub aeg maha võtta ning nautida lõõgastavat puhkust Pärsia lahe rannikul, kus päevane veetemperatuur tõuseb õhutemperatuuriga samale tasemele ning puhkajatele pakutakse mitmeid võimalusi vaba aja veetmiseks ning aktiivseteks tegevusteks. Soovijad saavad seigelda kõrbesafaritel ning mängida tennist mitmetel Dubai tipptasemel tenniseväljakutel, mis meelitavad entusiaste kogu maailmast.

Suurejooneline EXPO 2020 ootab külastajaid 2022. aasta märtsini

EXPO toimub Dubai lõunaosas ning näituse keskne osa asub ligi nelja ruutkilomeetrisel alal Al Wasl Square´il. Näituse kesksel väljakul toimuvad igapäevaselt erinevate riikide etteasted ja muljetavaldavad tehnoloogilised installatsioonid.

Kuigi näitus asub kõrbes, on loodud rajatised tõeliselt pilkupüüdvad — kogu EXPO üheks kõige meeldejäävamaks elemendiks on võimsad kosed, kus vesi on pandud ringlema säästvaid lahendusi kasutades. Vee liikumist ilmestab kuulsa helilooja Ramin Djawadi poolt loodud muusika, mis pärineb sarjast „Troonide mäng” ning õhtupimeduses täiendavad seda valgusinstallatsioonid. Lisaks on maailmanäituse jaoks spetsiaalselt projekteeritud ja ehitatud eraldi linnake koos hotelli ja kogu vajaliku taristuga.

Näituse üks kaunimaid ja suurimaid paviljone kuulub EXPO-l Saudi Araabiale, kus on ühendatud riigi ajalugu ja tulevikuväljavaated lummavate loodusmaastikega. Muljet avaldab ka Araabia Ühendemiraatide paviljon koos päikesepatareidest valmistatud katusega, meenutades lille kroonlehti, mis liiguvad vastavalt päikese suunale.

EXPO-l osalemise võimalust ei jätnud kasutamata ka Eesti. Eesti paviljoni ekspositsiooni juhib kolm märksõna: digitaalne, nutikas ja jätkusuutlik. Fookuses on soov näidata globaalsel platvormil, kuidas ehitada kaasaegset digiühiskonda, kus on hea elada, töötada ja ettevõtlusega tegeleda, sest digitaalsed lahendused säästavad energiat, aega ja raha.

Kahekorruseline sinine Eesti paviljon asub maailmanäituse südames Mobility alal kohe peaväljaku kõrval. Esimene korrus on avatud kõikidele huvilistele, kus tutvustatakse külastajatele interaktiivselt Eesti lugu. Paviljoni teine korrus on ettevõtete äriekspositsiooni päralt. Kokku on Dubais esindatud üle 40 Eesti ettevõtte ja organisatsiooni.

Artikli pani kokku reisikorraldaja Novatours, mis alustab 2022. aasta jaanuari lõpust taas reise Araabia Ühendemiraatide (AÜE) suurimasse linna Dubaisse.