Eelmise nädala teisipäeval alustas erialaliit AKV blokaadi Soome suurima puidutöötlemisettevõtte Keitele vastu. Liidu ja ettevõtte läbirääkimised olevat üsna tulised ning kokkuleppeid omavahel ei leita.

Streigi ajal hoiduvad töölt töötajad, kes on seotud sadamaoperaatorite ja stividoriteenustega (stividor ehk sadamatööline, kes tegeleb laevade lastimise ja kinnitamisega – toim).

Helsingi ringkonnakohus on hoiatanud AKV-d blokaadi lõpetada, ähvardades liitu ligemale miljoni euro suuruse trahviga.

Ka Soome ettevõtjate liidu esimees Mikael Pentikäinen kritiseeris AKV-d teravalt blokaadi eest. "Ametiühing seab end Soome kohtusüsteemist kõrgemale," kirjutas Pentikäinen oma blogis. "See ei puuduta ainult Keitelet. Sarnast maffiataolist hirmutamist, survet ja väljapressimist on kasutatud ja kasutatakse praegu paljude Soome ettevõtete vastu."

Soome tööstuse konföderatsioon (EK) kritiseeris oma avalduses asjaolu, et AKV poolt esmaspäeval väljakuulutatud streik on suunatud Soome ettevõtetele, mis on täiesti väljaspool vaidluse reguleerimisala.

"See meede näitab meie riigi tööstusrahu käsitlevate õigusaktide nõrkust. Ühe ettevõtte töövaidluse tõttu peatub peaaegu kogu väliskaubandus meie riigis," teatas EK oma avalduses.

Tallink: oleme oma cargo kliente teavitanud

Ühepäevane streik (28.12 kl 6.00st kuni 29.12 kl 6.00ni), mille korraldab Soome transporditööliste ühing (AKT), puudutab ainult ilma juhita treilerite transportteenust kasutavaid cargo kliente, selgitas Tallinki kommunikatsioonispetsialist Kai-Ines Nelson. Tegemist on stividori teenusega - cargo kliendil on võimalik üle saata ka ilma juhita kaubaühikuid, mis teisel kaldal antakse kliendile üle.

Ülejäänud cargo kliente, see tähendab juhtidega sõidukite kaubaveo kliente, see streik ei puuduta. Samuti ei mõjuta ega puuduta streik meie ülejäänud reisijaid.

Auto- ja transpordiala töötajate liit AKT on 45 000 transpordiala professionaali huvisid kaitsev ametiliit.

Liidu liikmeks võib saada iga autojuhtide, laadijate, transporditöötajate või nende aladega seonduvatel aladel (näiteks transpordifirmade autoremonditöökodade, tsisterni-, naftatranspordi-, terminali-, turismi- ja ekspediitorettevõtete või ka autokoolide) töötajad.