Toome teieni 10 põhjust, miks talvel Tartut külastada. Pealkirjale klikkides leiad täpsema info.

Tartu maakond, Tartu linn

28.11.2021 — 24.02.2022

Lund kas hakkab sadama või ei hakka, siin ei ole sõnaõigust isegi mitte vanadel ülikoolilinnadel. Üks on kindel — Tartust saab jõululinn igal aastal ja ilmast hoolimata! Juhtub see alati esimesel advendipühapäeval, kui raeplatsil süüdatavast küünlast löövad särama kõik südalinna jõulutuled. Samas kohas kohtutakse ka kõikidel järgmistel pühapäevadel ja jõululaupäeval. Neid rõõmsaid raeplatsi kokkusaamisi ja muidugi kogu Tartu jõuluaega toetavad omalt poolt linna hubased kontserdisaalid, muuseumide töötoad, pühadehõngulised kirikud, suur jõululaat ja talvises linnasüdames sündiv tantsupidu.

Tartu maakond, Tartu linn

Ligi 6000 m² näitusepinda Eesti suurimas muuseumis kutsub püsinäitusel „Kohtumised” avastama eestlaste argipäeva läbi ajaloo ja saama osa soome-ugri rahvaste eluolust püsiväljapanekul „Uurali kaja”. Muuseumielamust täiendavad vahetuvad näitused. Külastajaid ootab restoran ning laia valikuga muuseumipood. ERMi välialad kutsuvad puhkama ja piknikku pidama. Raadi järve kaldal asub romantiline rotund ja klaaskatusega viinaköök. ERM pakub õpitubasid, haridusprogramme ja giidituure 11 keeles. ERM on kaasaegne konverentsikeskus ja rahvusvaheliste ürituste toimumispaik.

Tartu maakond, Tartu linn

Tahad end üllatada? Teaduskeskus AHHAA pakub nii teadust, põnevaid tegevusi, seiklusi kui ka mõnusat ajaviidet lastele ja täiskasvanutele. Meie keskusest leiad atraktiivse õpikeskkonna ning omandad uusi teadmisi. Kõik näitused on üles ehitatud “käed-külge”-meetodil, see tähendab, et sul on võimalus kõike ise tunnetada ja proovida. Olgu selleks siis planetaarium, koolilabori õppematerjalide loomine, põnevad tehnikaseadmed või teadusteater. Meie juures on sul võimalik pidada ka sünnipäevi.

Tartu maakond, Tartu linn

Kellele ei meeldiks, kui veekeskus on mitmekesine ja ainulaadne. Just sellepärast ootabki sind V Spas 11 erinevat basseini ja mullivanni ning 13 erinevat sauna! V Spa pakub midagi igaühele, lase lõõgastusbasseini veealustel massaažidel oma keha mudida ja hulla põnnidega vahvate veeatraktsioonidega lastebasseinis. Pisemad saavad vees lustida väikelaste laevaujutusteel. Unusta maailmamured sooja veega täidetud Jaapani basseinis või võta julgus rindu ja kõnni läbi Kneippi teraapia külma ja sooja vee jalutusraja.

Tartu maakond, Tartu linn

TYPA trüki- ja paberikunstikeskus asub vanas saapatehasehoones. Meie majas on võimalik näha paberi valmistamist, paberskulptuure, ajaloolisi trükipresse, puust ja tinast kirjatüüpe ning erinevaid teemakohaseid ekspositsioone ja vahetuvaid näitusi. Keskus pakub õpitubasid, nt paberivalmistamine, plakati trükkimine, käsitöömärkimiku köitmine. Muuseum tegutseb ka trükikojana ning korraldab kursusi kunstitudengitele. Avastamisrõõmu jätkub nii erialaspetsialistile kui lastega perele.

Tartu maakond, Tartu linn

Tartu vanalinnas asuv mänguasjamuuseum viib täiskasvanud tagasi lapsepõlve helgetesse päevadesse ning pakub lastele palju põnevat vaatamist ja tegutsemist. Püsiekspositsioonis on väljas mänguasjad, millega lapsed on siinmail läbi aegade mänginud, näha saab kunstnikunukke, eri rahvaste suveniirnukke ja soome-ugri traditsioonilisi mänguasju. Avatud on mängu- ja meisterdamistuba. Õuemajas saab näha unikaalseid Eesti nukufilmide nukke ning korraldatakse ajutisi näitusi. Mänguasjamuuseumi juurde kuulub teatrimaja Teatri Kodu, kus on teatrisaal, muuseumiruumid ja lastestuudio.

Tartu maakond, Tartu linn

Riia ja Kastani tänava nurgal paiknev Aparaaditehas on vanasse tehasekompleksi rajatud universaalne kultuuritehas, mis üllatab rohke tänavakunsti ning industriaalse interjööriga. Siin on endale kodu leidnud paljud loomeettevõtjad, kunstnikud, disainerid ja majakass Johannes Gutenberg. Tehasest leiab trendikaid disaini- ning kunstipoekesi, hipsterlikke restorane, TYPA trüki- ja paberikunstikeskuse ning omanäolise raamatupoekese. Aparaaditehases ja tehasehoovis toimub aastaringselt mitmeid töötubasid, kontserte, laatu, pidusid ja näitusid igale maitsele. Aparaaditehas — ägedaim kohtumispaik Tartus!

Tartu maakond, Tartu linn

Püsinäitusel “Maa. Elu. Lugu” räägivad ligi 8000 loodusteadusliku eksponaati Maa arenguloo universumi tekkimisest tänapäevani. Näitusel saad uurida miljonite aastate taguse elu jälgi, imetleda säravaid mineraale, jälgida liblikate “öist lennujaama” või Devoni ajastust pärit rüükala liikumist. Tõtt saad vaadata esimese Eestist püütud šaakaliga ja kogeda inimkeha roomaja pilgu läbi. Kohtud ka külastajate mitme põlvkonna lemmikutega: põdra, piisoni ja kaelkirjakuga. Elavnurgas pakuvad elevust paljud eksootilised väikeloomad. Tule avasta üksi või koos sõprade ja perega!

Tartu maakond, Tartu linn

1906. aastal valmis J. Tõnissoni initsiatiivil ja Eesti rahva majanduslikul toetusel Soome arhitekti A. Lindgreni projekti järgi uus teatrihoone, kauneimaid juugendstiilis hooneid Tartus. Siit algas A. Kitzbergi lavastusega „Tuulte pöörises” Vanemuise kui Eesti esimese professionaalse teatri ajalugu. Legendaarse teatrijuhi K. Menningu skulptuur teatri kohviku terrassil on püstitatud tähistamaks saja aasta möödumist sellest. Vanemuise teater oli ka oluline ürituste pidamise koht enne I maailmasõda. Praegune maja valmis 1967. aastal II maailmasõjas hävinud teatrimaja asemel.

Tartu maakond, Tartu linn

ULA on õdus baar Tartus Toomemäe veerel. ULAl on küll Tartu kõige pisem baarihoone, kuid meie kasutada on ka looduskaunis õueala, kus korraldame erinevaid üritusi: suvel toimuvad meil kontserdid, DJ-peod, mälumängu- ja lauamänguõhtud, sügisel lõkkeõhtud ning näiteks möödunud talvel otsustasime oma hoovi ehitada lumest baari. Tahame olla naabruskonna inimestele kodubaariks, mis on õdus ja mõnus koht kohtumiseks, aga lisaks pakkuda tartlastele ja Tartu külalistele pidevalt ka midagi uut ja üllatavat — olgu selleks siis juukselõikus välibaaris või talveks hoovi kerkinud lumekindlus.

Allikas: Puhka Eestis